Thursday, June 2, 2016

Wow Factor Bagi Menyerikan Majlis

Zaman sekarang tidak lengkap majlis perkahwinan jika tiada alunan irama lagu tradisional atau irama kegemaran anda dimainkan. Jika suatu masa dahulu irama live muzik pancak silat yang mengiringi tukang silat menjadi penyeri majlis. Atau irama ghazal atau gambus didendangkan oleh kumpulan muzik secara live. Namun sekarang semua irama datang dari set PA Sistem. Harga perkhidmatan set pa sistem berbeza-beza mengikut lokasi dan jenis majlis. Namun apa yang penting dalam pemilihan adalah:

Mixer Motivity. Dah jual pun mixer nie. Siap untung lagi.

1) Lokasi?
Dewan: pastikan penyedia PA system anda mempunyai sound system/PA system yang baik kerana sifat bunyi yang antaranya boleh bergema di dalam dewan. Selain PA system yang baik, anda boleh melihat sekiranya dewan itu mempunyai sistem penyerap bunyi yang baik atau tidak. Dewan yang tidak mempunyai penyerap bunyi akan menyebabkan gema dan menggangu pendegaran tetamu.
Rumah/outdoor: bila di rumah/outdoor keluasan tempat memainkan peranan yang penting. Untuk tempat yang luas pastikan penyedia PA system anda mempunyai lebih dari hanya 2 speaker kerana anda tidak mahu bunyi yang terlalu kuat di satu kawasan dan perlahan di kawasan yang lain. Selalu terjadi bunyi yang terlalu bingit di sebahagian kawasan hanya untuk menyampaikan bunyi di seluruh kawasan rumah. Selain itu pastikan penyedia PA system anda mempunyai PA system yang cukup kuat untuk kawasan yang terlalu luas.2) Karaoke atau tiada karaoke?
Bergantung kepada keluarga anda, sekiranya keluarga anda sukakan karaoke maka lebih meriah majlis anda. Namun diingatkan tak semua yang suka berkaraoke suaranya sedap!! Emcee/deejay yang berpengalaman akan menghadkan masa yang sesuai untuk berkaraoke, biasanya sebelum pengantin sampai dan selepas majlis bersanding dan makan damai.
Sistem karaoke juga penting sekiranya anda memutuskan untuk menyediakan karaoke kepada tetamu. Pastikan penyedia PA system anda mempunyai pilihan lagu yang meluas dan pantas mengendalikan pilhan penyanyi-penyanyi. Sebaiknya penyedia PA system anda menggunakan komputer untuk mengelakkan masalah CD tersangkut-sangkut dan lebih pantas menukar lagu pilihan.
Ada juga pakej yang disertakan bersama dj atau juru acara majlis. Namun itu hanyalah penambah seri. Tetamu yang hadir biasa cukup sekadar didendangkan dengan irama perlahan supaya tidak mengganggu mod makan mereka.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...