Saturday, May 9, 2015

Harga Emas 2015 Pada Paras Yang Parah Kepada Gold Player Malaysia

Bila baca tajuk entry kali ini pasti ramai gold player diluar sana tidak setuju dengan apa aku tulis. Namun ianya adalah realiti kepada gold player kecil-kecilan di Malaysia. Pada tahun 2014, ramai gold player kecil - kecilan dan sehingga bapak jerung yang tumbang. Tumbang bukan kerana harga emas jatuh tetapi tumbang bila ramai yang tertipu dengan skim penipuan emas melayu yang aku rasa terbesar setakat ini.

Mungkin aku tiada info mengenai skim-skim penipuan emas sebelum ini tetapi aku rasa skim ini paling tragis kerana boleh kata hampir semua player emas hampir lemas. Ada juga player yang tidak terlipat dengan skim emas nie turut terjebak dengan kesannya apabila kepercayaan telah berkurang.

Ramai player emas cuba bangkit dan sempat mengambil peluang harga yang naik sekejap awal tahun 2015, tetapi indah sekejap sahaja. Kalau indah berpanjangan tak ada la ceriternya kan. Harga emas sekarang berada pada bawah paras USD1200 satu aun. 

Ramai yang cuba leveragekan harga namun dengan ujian bertimpa-timpa ramai yang tewas. Tahun 2015 telah hampir ke pertengahan. Namun ujian kepada player emas tidak juga berkurangan. Pelaksanaan GST atau good and service tax menambah duka apabila emas yang tiada pengiktirafan LBMA atau emas barang kemas tertakluk kepada GST. Jika dahulu nak barang below market price still boleh dapat dari lelong ar rahhnu tetapi sekarang kena pula GST 6%.

Keadaan ekonomi dunia khasnya dan ekonomi Malaysia amnya tidak membantu player emas buat masa ini. Ekonomi dunia menuju ke arah kejatuhan termasuk ekonomi Malaysia. Walau dikaca TV kita digula-gulakan dengan data ekonomi negara bertambah baik, namun rialitinya amat membimbangkan.

Keadaan ekonomi kita mungkin terpengaruh dengan isu-isu national yang besar seperti isu 1MDB, isu TH, KWSP dan isu-isu politik yang tidak berkesudahan. 

Dari sini aku nasihatkan palyer-player cari back-up business korang terutamanya yang dah berhenti kerja sebelum ini.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...