Thursday, May 15, 2014

Apa itu public gold

Jika disebut pelaburan emas, ramai yang salah anggap ianya satu skim cepat kaya. Tidak dinafikan memang wujud skim2 cepat kaya yang menggunakan emas tetapi tidak semua.

Public Gold adalah sebuah syarikat pengeluar emas bagi tujuan pelaburan. Pelaburan di sini bukanlah bermaksud anda akan di bayar keuntungan jika beli emas. Tetapi ia bermaksud anda beli emas dan simpan untuk dijual pada harga lebih tinggi atau di saat memerlukan tunai. Bagi tujuan ini, saya lebih suka menggunakan terma penyimpan emas supaya tidak timbul salah faham.

Public Gold juga tidak menganjurkan apa2 skim cepat kaya dan hanya jual emas fizikal sahaja.

Apabila anda ingin beli emas public gold, anda boleh mendapatkan khidmat nasihat dari dealer yang dilantik. Urusan bayaran anda boleh lakukan sendiri dan anda boleh ambil emas yang dibeli di cawangan PG berhampiran. Antara cawangan PG yang ada seperti PG Kajang, PG Kelantan, PG Petaling Jaya, PG Sungai Petani, PG Klang, PG Relau Branch dan lain2 18 cawangan semuanya.

Emas PG boleh ditempah secara online 24 jam sehari. Harga produk akan mengikut harga emas semasa dan diupdate setiap 20 minit.

Anda juga boleh jual semula produk yang dibeli secara atas talian di web site public gold dan hantar emas anda ke cawangan berhampiran. Untuk panduan sila rujuk http://kembarasangsufi.blogspot.com/2013/10/promosi-public-gold.html?m=1 .

PG juga menyediakan perkhidmatan peti simpanan selamat dengan harga berpatutan untuk menyimpan emas anda. Selain itu anda juga boleh menyewa peti simpanan selamat dari syarikat keselamatan atau bank.

Produk PG yang paling popular di kalangan penyimpan emas adalah syiling dinar emas. Selain itu PG juga ada mengeluarkan gold wafer, barang kemas dan produk perak.

Setiap produk emas keluaran Public Gold akan turut di sertakan dengan sijil ketulenan yang disahkan oleh assayer bertauliah.

Maklumat saiz produk, berat dan ketulenan akan dicatatkan pada sijil yang disertakan. Bagi gold wafer, nombor siri sijil akan sama seperti no siri yang dicetak pada emas. Manakala bagi syiling dinar pula hanya ada nombor siri pada sijil.

Emas public gold diterima oleh banyak ar rahnu jika anda ingin gadaikan untuk sementara.

Kelebihan Emas Perhiasan:


1. Emas perhiasan cantik dan boleh dipakai oleh golongan wanita.2. Kelebihan dari segi zakat emas. Zakat untuk emas jongkong/ dinar emas akan dikenakan jika melebihi 85 gram manakala emas perhiasan yang dipakai dikenakan jika melebihi 850 gram (untuk maklumat lanjut mengenai zakat sila rujuk pusat zakat berhampiran).

3. Emas perhiasan mudah dipajak dimana-mana berbanding jongkong emas yang hanya boleh digadai di ar rahnu yang terpilih sahaja. Emas perhiasan boleh digadaikan di mana2 Ar-Rahnu jika memerlukan tunai segera atau pusingan modal.

4. Emas perhiasan lebih murah untuk dibeli berbanding jongkong kerana kualiti emas adalah 916.

5. Emas perhiasan lebih mudah untuk dijual terutama kepada akak2 kat pejabat. Kalau jongkong depa gelak jer sebab x boleh pakai. 

6. Kita senang cari tempat simpan iaitu gantung jer kat leher atau tangan bini. Tapi awas jangan sampai disamun udah ler.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...