Saturday, February 8, 2014

Pengalaman gadai barang kemas di Ar Rahnu

Semalam aku mencuba pengalaman baru dalam dunia emas. Tapi pengalaman ini berbayar kerana aku harus gadai barang untuk dapat real experience kata orang barat.

Benarlah kata orang tua-tua pengalaman tu bukan percuma.

Bila aku buat gadaian baru aku tahu bahawa kalau nak gadai barang kemas tak perlu resit belian tapi jika nak gadai gold bar atau dinar kena ada gold bar. Tapi ada ar rahnu tak perlukan resit tu.

Ar rahnu biasa akan nilai barang kemas kita pada nilai yang mereka tetapkan dan dipanggil marhum. So lepas dapat nilai tu baru kita diberitahu nilai pinjaman yang layak.

Kos upah simpanan barang kemas juga akan diberi tahu. Dalam kes aku nie, aku beli barang kemas tu dengan harga RM3488 tapi nilai ar rahnu RM3980. So aku dapat pinjam 2580 iaitu 60% nilai marhum. Kos upah aku kena RM0.97 sehari.

So isnin nie aku guna duit yang dapat tu untuk masuk KOWAMAS sebab tengok dividen tahunan dia macam tinggi. Try dulu seribu ka.

Baki duit aku akan bayar balik ar rahnu tu dan lebihan hutang aku bayar slow and steady. Target 2 bulan satle hutang ar rahnu.

Gambar aku up kedian la lupa snap.

Gold price closed with bull market

Hi, Here`s something I thought you might find interesting: Gold gains on soft U.S. jobs report For the full story: http://investing.com/news/commodities-news/gold-gains-on-soft-u.s.-jobs-report-265174 Download the Investing.com App for Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fusionmedia.investing

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...