Sunday, March 2, 2014

FAQ yang selalu buyer emas tanya:

FAQ yang selalu buyer tanya:

S: Ketulenan emas
J: Gold bar atau dinar PG diserta sijil ketulenan dengan no siri yang tersendiri dan disahkan assayer independent. No siri juga dicetak pada gold bar tersebut.

S: Nak check tulen
J: boleh minta cawangan PG test guna mesin desimeter yang ada di setiap cawangan atau kalau tak yakin juga bawa ke kedai emas minta dia orang uji dengan asid tapi kena bayar la. Tak pun beli gold test kit dan belajar uji sendiri

S: bungkusan dinar atau gold bar
J: semua produk gold bar didatangkan dengan bungkusan atau casing plastik keras. Anda boleh buka casing tersebut untuk pegang emas tersebut.

S: emas tercalar bernilai ker
J: PG memberi komitmen untuk beli semula produk keluaran PG walau calar atau patah bukan seperti emas keluaran syarikat lain yang kalau buka seal terus tak nak ambik balik.

S: kat mana nak jual
J: Gold bar atau dinar boleh dijual balik di cawangan PG dengan harga we buy. Kalau nak harga tinggi jual jer kepada pembeli lain. Biasa dapat harga lebih tinggi dari harga we buy PG.

S: dinar atau gold bar boleh gadai ker
J: dinar atau gold bar PG diterima oleh ar rahnu bank rakyat. dengar kata ada ar rahnu ekspres,  ar rahnu koperasi tentera dan lain-lain pun terima untuk gadai.

S: emas PG dilulus oleh Bank Negara ker
J: jual beli emas bukan dibawah bank negara tetapi tertakluk dibawah KPDNKK. PG pun pernah dimasukkan dalam senarai BNM tapi dikeluarkan 2 bulan lepas PG jumpa BNM dan depa yakin PG genuine business bukan cepat kayap punya

S: berapa lama kena simpan baru untung
J: setiap jenis emas PG ada susut nilai berbeza. Rujuk imej susut nilai. So anda boleh rancang berapa lama perlu simpan. Jika keadaan pasaran jatuh lamalah tapi untuk contoh, sesiapa yang beli dinar pada akhir disember 2013 dah untung kalau jual balik. PG antara yang tawar susut nilai terendah berbanding pesaing lain.

S: mana untung antara dinar/gold bar dengan barang kemas
J: setiap produk ada kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. Anda boleh rujuk post saya sebelum ini untuk tahu beza setiap satunya.

S: apa beza dinar atau gold bar keluaran PG dengan syarikat lain
J: bezanya adalah dari segi design, harga, susut nilai dan syarat jaminan buy back. Untuk design, harga dan susut nilai anda boleh banding sendiri dengan mana-mana produk. Tapi jaminan buy back PG lebih baik dimana produk yang calar pun PG beli balik.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...