Tuesday, December 9, 2014

DOA ANAK-ANAK TERMAKBUL


Lazim orang tua, pantang anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar kerana pesan orang tua-tua, bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar.

Sayyidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima. Begitu juga dengan Rasulullah, kalau berjumpa anak-anak kecil, Baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa. Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah.

Perasaan anak juga mesti dihargai, sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegur pun dengan ekor mata dan herdikan. Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu, bila jumpa kawan baik tidak mengapa, tetapi jumpa yang samseng, ia sudah tentu membawa padah.

Tuesday, October 7, 2014

Cerdas Emosi Untuk Berjaya

Kecerdasan emosi adalah kebolehan untuk memahami perasaan orang lain.
 
Bila Anda pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan, memahami orang lain, situasi yang dialami mereka dan juga memahami keperluan-keperluan mereka, itu tandanya Anda sudah ada kecerdasan emosi. Bezanya, tahap kecerdasan emosi berbeza-beza antara Anda dengan saya, antara Anda dengan orang lain.
 
Untuk bersemangat ketika dalam perjalanan pergi ke tempat kerja, amalkan sikap sedekahkan pahala bacaan surah Al-Fatihah kepada orang lain.
 
Kenapa? Sebabnya mudah.
 
Kita akan gembira apabila kita memberi sesuatu, kita akan berubah jadi bersemangat apabila kita menghadiahkan sesuatu. Ramai orang jadi cukup bersemangat di waktu pagi kerana mereka telah memberi sesuatu atau menyumbang sesuatu.
 
 
Jika Anda kurang sanggup memberikan sesuatu dalam bentuk duit tunai, gunakan cara tadi sebagai pengganti.

Saturday, August 16, 2014

BERNIAGA TANPA HUTANG CARA MAT JENIN

Seperti kita tahu,
Mat Jenin terkenal dengan angan-angannya sampaikan berangan kahwin puteri raja.

Semasa nak peluk puteri raja tu dia terlepaskan pegangannya pada pokok dan terjatuh dari pokok itu.

Ada yang kata dia mati, ada yang kata dia cedera tapi yang pasti...angan-angan mat jenin berjaya dimatikan dalam kalangan orang Melayu yang cukup selalu dicantas cita-citanya dengan bayangan "Angan-angan Mat Jenin".

Dari sepasang ayam diternak kemudian ayam bertelur serta menetas.

Dari sepasang ayam menjadi sereban ayam.

Mungkin jangkamasanya agak lama berbanding pinjam duit Tok Penghulu nak beli terus 1000 ekor ayam. Untuk dapat 1000 ekor ayam dari sepasang ayam mungkin makan masa 1 tahun.

Namun, pengalaman itu buatkan kita kenal tentang ayam dari sikit sampai besar.

Dari ayam sereban itu,
Jenin pergi beli sepasang kambing.
Sekarang dari kambing sepasang sampailah jadi sereban.

Dari kambing sereban itu Jenin pula luaskan perniagaan dengan sepasang lembu yang kemudian dibesarkan juga sehingga dapat lembu sekandang.

Semua itu,
IDEA ASAS-nya ialah bermula dari kecil sehingga besar.

Dan semasa yang kecil menjadi besar, hasilnya digunakan untuk dikembangkan lagi perniagaan dengan kembangan baru pula.

Mari kita lihat konsep ini dengan cara yang lebih mudah...

Tak perlu jadi kaya untuk dapat modal berniaga.

Semua syarikat-syarikat saya tidak menggunakan modal mula melebihi RM1000.

Perniagaan pertama saya hanya RM90 modalnya.

Hatta, AirAsia juga bijak kerana mereka menjual tiket sebelum mereka membeli kapal terbang.

Alasan orang tak berniaga kerana modal tiada.

Ini semua bajet nak business semua dah ada siap duduk dalam bilik aircond macam dalam drama TV Melayu sembang juta-juta dan asal berjaya sikit dah panggil "Datuk".

Mulakan hari ini dengan apa yang anda ada.

Cerita Mat Jenin itu betul...
Tapi hujungnya semasa dia jatuh pokok itu kita boleh ambil pelajaran dari 2 sudut.

Yang pertama, bila dah kaya nanti...
Cabaran utamanya ialah WANITA.
Jadi hati-hati dengan wanita yang anda jumpa semasa anda di "atas pokok" dan sentiasalah ingat wanita yang bersama anda semasa anda masih di "bawah pokok".

Sebab itu business boleh tersungkur.

Dari sudut negatifnya,
Saya lihat...

Itu tidak lain untuk discourage ataupun melemahkan semangat usahawan-usahawan yang penuh dengan angan dan cita-cita.

Bila nak berangan pun dah kena cantas, sampai bila angan-angan itu mampu jadi kenyataan.

Untuk permulaan perniagaan, jangan ambil pinjaman kewangan. Kita masih belum kenal lagi perniagaan tu akan berdayamaju ataupun tidak.

Ramai yang meminjam pada mula itu kita panggil mendapat "EASY MONEY". Bila dapat wang mudah begitu...asalnya nak buat business RM100,000 buat pinjaman tapi nanti RM40,000 buat downpayment BMW dan bulan-bulan bayar RM3000.
Kononnya itu juga keperluan business. Selebihnya RM60,000 pula baru nak dibuat niaga.

Masa tu pula modal dah jadi kecil dan bayaran kepada bank tetap kena jalan setiap bulan samaada senang ataupun sesak.

Tidak sama orang yang dapat RM100,000 dengan menjual 100,000 bungkus nasi lemak berbanding RM100,000 yang dapat dari kertas kerja Rancangan Perniagaan yang dah bank luluskan.

Sama macam kes dapat loteri RM100,000...

Selepas 1 minggu dah habis duit loteri tu. Kerana apa? Kerana itu WANG MUDAH.
RM100,000 dari yang jual nasi lemak tu akan jadi RM1 Juta kerana dah faham rentak untuk jadikan RM1000 kepada RM100,000.

Sementara yang ada RM100,000 pinjaman tu belum pernah berniaga dan selepas itu...

RM100,000 pun boleh jadi habis.
Memang tak semua macam itu, tapi saya berani katakan...

KEBANYAKAN pemula perniagaan dengan dana pinjaman gagal pada perniagaan pertamanya.

Mulakan dari kecil, jangan cepat-cepat nak kaya.

Mat Jenin tu dah betul kerana Mat Jenin tak pernah nak buat loan bank.

Disebabkan loan bank juga nanti otak kita gusar memikirkan perniagaan yang kena dijalankan untuk bayar semula hutang.
Hari-hari kita berniaga seperti dikejar AH LONG yang diiktiraf.

Jika tak bayar nanti siaplah tunggu di court.

Bila orang takut dengan Ah Long...
Nanti orang ini akan buat macam-macam perkara termasuk menipu dan rasuah asalkan boleh bayar balik ahlong yang dipinjam.

Sebab itu Allah haramkan riba' dan dalam haji wida' nabi secara khusus menyatakan tentang haramnya riba'.

Walaupun pendanaan pinjaman bank SECARA ISLAMIK, saya dengan yakin menyatakan ia sekadar seperti seekor babi yang haram tetapi disembeli secara Islam.

Walaupun ada ulamak-ulamak berstatus PHD dalam bidang ekonomi dan kewangan yang menjadi panel syariahnya.

Tidak perlu jadi pakar ekonomi untuk bezakan yang mana lebih menindas dari yang mana.

Yang lebih menindas itu pastinya bukan Islam walaupun mereka gunakan nama Islam.

Apapun,
pinjaman untuk memulakan perniagaan bukanlah satu langkah bijak.
Cuba dari RM1 anda semai sehingga menjadi RM10.

Pasti anda mampu semai RM10 jadi RM100 dan RM100 jadi RM1000.
Dari RM1000 disemai jadi RM100,000,
1 Juta 10 juta 100 juta dan seterusnya.
Yang diperlukan ialah kesabaran.

Mulakan dengan yang kecil,
Jika RM1 disemai tak menjadi RM10..
Maka kita belajar kesilapan itu bernilai RM1.

Lalu kita laburkan RM1 yang berikutnya dan mungkin gagal juga.

Sehingga anda menggunakan RM1 yang ke 4 tau ke-5..

Barulah mampu jana RM10.
Yang pentingnya bukan RM10 itu tetapi kebolehan kita mentadbir strategi yang menjadikan RM1 itu menjadi RM10.
Strategi sama juga digunakan untuk kembangan seterusnya...
Cuma skala sahaja berbeza.

Jika RM100,000 disemai untuk mengharap dapat RM1 Juta.
Jika gagal, pelajaran kegagalan itu sangat mahal iaitu RM100,000.
Masih kena bayar walaupun kita sudah tidak meniaga lagi.

Hidup berniaga sangat aman dan tenteram bila tiada hutang.
Jika perlukan sangat modal lebih setelah dah nampak jalan nak meniaga...
Bukalah pintu untuk berkongsi.

Akhirnya,
lubang kubur kita pun tak boleh nak parking semua harta masuk dalamnya.

Berkongsilah supaya legasi perniagaan itu berkesinambungan walaupun kita dah mati.

Memang bank tak suka artikel ini.
Terutama Bank yang Islamik.

Sekali lagi,
Bagaimana nak tahu sebuah bank itu Islamik atau tidak? Jika kita terasa tertindas melebihi bank konvensional...
Itu bermakna jelas ia bukan Islam.
Ustaz-ustaz yang gajinya juga bank yang bayar,
Tak perlu cakap banyak.

Dah pasti dia akan cakap HALAL kerana itu memang kerjanya untuk menghalalkan apa yang sebelumnya haram. Jika tidak menguntungkan gila-gila, tak mungkin bank yang dimiliki orang bukan Islam pun beriya-iya buat Islamic Banking.

Hujung tahun tengok...
Islamic product LAGI UNTUNG!!

Sangat2 diharapkan dalam group paham apa yang disampaikan..
Sangat rugi bila kita jahil ilmu..
Hidup membabi buta..

Sayangilah duit anda sepertimana anda sayang keluarga anda..

Bukan senang nak senang..
Bukan susah nak susah..

Friday, June 13, 2014

Panduan dan tatatertib bagaimana seorang isteri harus berkelakuan ketika bersama dengan suami dirumah

Panduan dan tatatertib bagaimana seorang isteri harus berkelakuan ketika bersama dengan suami dirumah :

1 Sentiasa berada dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada dirumah.

2 Isteri hendaklah dalam keadaan wangi supaya suami selesa dengan isteri.

3 Tunjukkan wajah yang ceria dan senyuman yang manis ketika suami pulang dari bekerja, tapi tiada susahnya untuk menghadiahkan suami senyuman. Senyum seorang isteri sedikit sebanyak mampu mengurangkan keletihannya.

4 Elakkan bersikap moody apatah lagi menarik muka masam dengan suami, sikap begini boleh saja membuatkan suami tersinggung.

5 Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya. Jangan suka menyampuk dan memotong percakapan suami.

6 Layani perbualan suami biarpun apa yang diperkatakan bukan yang anda minati. Dengarkan saja kata-katanya dan responlah bila diperlukan.

7 Apabila bercakap dengan suami pula pastikan anda mengucapnya dengan nada yang lemah lembut dan bukan menengking-nengking.

8 Sekiranya suami marah, seeloknya isteri mendiamkan diri. Jangan amalkan sikap suka menjawab (walaupun anda rasa anda betul). Suka menjawab akan mengundang lagi kemarahan suami.

9 Ada kalanya suami suka mengusik isteri. Bila yang dilakukan menyentuh perasaan, janganlah terlalu dan cepat merajuk. Tanamkan sikap untuk menjadi lebih sporting bukan lebih sensitif.

10 Bergurau sendalah dengan suami, ketahuilah bahawa bergurau senda antara suami isteri juga salah satu ibadah yang diredhai Allah S.W.T.

11 Jika suami berhajat sesuatu, isteri hendalah cepat bertindak. Bangun segera jika disuruh dan janganlah melengah-lengahkan kemahuannya sehingga mencetuskan kemarahan.

12 Bila kehendak suami dan anak-anak bertembung, dahulukan kehendak suami.
Minta izin suami sebelum keluar daripada rumah begitu juga sekiranya anda pulang lewat dari tempat kerja supaya suami tidak risau.

13 Mintalah izin terlebih dahulu sebelum menggunakan harta suami baik kereta mahupun wang ringgit. Jangan amalkan “Guna Dulu Beritahu Kemudian”

14 Sediakan suasana rumah yang memberi ketenangan buat suami. Jangan biarkan rumah berselerak terutamanya ketika suami yang penat bekerja pulang kerumah.

15 Masaklah hidangan  mengikut kesukaan suami dan bukan selera isteri.
Air minuman suami pula hendaklah sentiasa disediakan. Tak perlu tunggu suami minta baru nak sediakan.

16 Sebaiknya, sentiasa sediakan air ketika suami pulang dari kerja.

17 Sentiasa sediakan barang-barang keperluan suami sebelum dia keluar dari rumah untuk ke tempat kerja.

18 Cium tangan dan pipi suami sebelum suami keluar dari rumah.

19 Jangan membuat perkara yang boleh membebankan suami seperti suka berhutang dalam membeli barang.

20 Hargai pemberian suami walaupun cuma hadiah yang kecil.

21 Biarkan suami tahu yang anda cintai dirinya. Sebelum berkahwin hari-hari cakap i love u dan i miss u, kenapa tidak selepas berkahwin??

22 Teman suami ketika makan walaupun anda tidak makan.

23 Jangan biarkan suami tidur sendirian.

Tuesday, May 27, 2014

Waspada Bila Melabur Dengan Emas

Dalam pembelian emas, anda dinasihatkan supaya tidak terpengaruh dengan pujukan atau janji manis penjual. Emas yang anda ingin miliki mungkin dibeli dengan menggunakan hasil titik peluh anda selama beberapa bulan. Buat pertimbangan dan fikir sehingga anda yakin untuk beli. Apa yang paling penting dalam pembelian emas, anda perlu faham bahawa harga emas ada naik turun mengikut permintaan dan faktor lain. Anda perlu bersedia untuk menerima hakikat bahawa harga emas mungkin jatuh selepas anda beli emas.

Anda perlu buang momokan penjual bahawa anda tidak perlu fikir jatuh naik harga emas selepas anda beli. Saya pasti setiap kita yang beli emas mesti ingin jual emas tersebut dengan harga setinggi mungkin. Betul atau tidak tanya diri anda.

Monday, May 19, 2014

Benefits of Gold:

1. No annual property tax

2. No annual maintenance costs

3. Gold can be sold ounce by ounce, whereas you cannot sell your house room by room

4. Gold has daily liquidity as it is bought and sold on exchanges around the world (ie your house has near zero liquidity)

5. Gold can travel….obviously your real estate is nailed to the ground where it was ‘born.'

6. OH…and did I say Gold’s investment performance during the past 42 years left Real Estate near dead in the water.

Kelebihan emas sebagai salah satu portfolio pelaburan

Sebagai salah satu portfolio pelaburan, emas mempunyai kelebihan yang tidak ada pada jenis pelaburan lain. Antaranya:
1. Emas mudah disimpan dan dibawa kemana-mana - contoh emas dibawa oleh pelarian perang kemboja ke Malaysia, simpanan 200 ribu dalam bank atau ditangan tak berguna jika dibawa ke Malaysia. Kalau terpaksa tinggalkan tanah air utk selamatkan nyawa, apa yang paling mudah dibawa? Emas bukan? Ambil sekilo emas yg kita simpan berpuluh tahun tu, masuk kocek dan lari.. ala besar iphone je sekilo emas. hehe

2. Emas mudah dicairkan (high liquidity) - sampai negara jiran, sure kita dapat perlindungan & bantuan. Maklumlah pelarian… Tapi berapa lama sgt bantuan orang boleh diberi? Sampai masa kita kena juga berdikari. So jual emas sekilo tadi utk dapatkan modal nak teruskan hidup. Boleh beli rumah, modal niaga dan macam2.

3. Emas diterima di mana-mana - Nasib baik kita bawa emas sekilo. Kat negara mana pun diorang terima. Ikut harga semasa pulak tu, bukan harga beli dulu-dulu. Kawan kita sorang lagi bawa duit kertas penuh satu bag, nilai lebih kurang RM100 ribu. Kesian dia duit dah takde nilai. Duit kertas negara kita tak laku kat negara orang. Nak tukar kat money changers pun dia orang tak terima. 

4. Emas tidak dicukaikan - Kalau tak nak jual sekilo emas, jual setengah kilo pun jadilah. Balance emas boleh simpan, government tak boleh kenakan cukai. Cuba tanya orang yang simpan berkilo kilo emas pernah kena cukai tak. Harga emas ada naik turun.. time naik mesti best. Tapi zakat bayar la tiap2 tahun. Apalah sgt 2.5% dibandingkan dgn emas yang ada. Harta makin subur insya Allah.

5. Emas tak boleh dibinasakan. Kalau tak nak bagi aku jer. Walaupun kita tanam emas 20 tahun dulu, bila emergency korek-korek tanah jumpa balik emas tu masih berkilau & tak rosak. Kalau tanam duit kertas sure dah reput dek anai-anai..



6. Emas tidak hilang nilai dimakan inflasi. Bayangkan wang RM100 dahulu dan sekarang. Jumlah sama tapi nilainya tidak sama. Emas jika 10 gram dahulu mungkin berharga lebih kurang RM300 namun sekarang nilainya lebih kurang RM1400.

Sunday, May 18, 2014

Kulit lembu goreng

Tadi masa aku ke Tanjung Karang aku sempat melawat kilang IKS kulit lembut. Hasil lawatan aku bawa balik dan masak. Best juga masak kulit lembu nie. Harga bagi setengah kilo hanya RM7 sahaja.

Telur masin

Dua minggu lepas, stock telur masin aku order dah sampai. Disebabkan stock nie di order oleh orang,  so aku kena QC. Kot2 ada yg pecah apa. Lepas check. Aku ambil sebiji untuk test. Lepas masak aku test telur nie ok jer. X masin sangat dan tak tawar. Nie la telur masin jenama mak mertua.

Thursday, May 15, 2014

Apa itu public gold

Jika disebut pelaburan emas, ramai yang salah anggap ianya satu skim cepat kaya. Tidak dinafikan memang wujud skim2 cepat kaya yang menggunakan emas tetapi tidak semua.

Public Gold adalah sebuah syarikat pengeluar emas bagi tujuan pelaburan. Pelaburan di sini bukanlah bermaksud anda akan di bayar keuntungan jika beli emas. Tetapi ia bermaksud anda beli emas dan simpan untuk dijual pada harga lebih tinggi atau di saat memerlukan tunai. Bagi tujuan ini, saya lebih suka menggunakan terma penyimpan emas supaya tidak timbul salah faham.

Public Gold juga tidak menganjurkan apa2 skim cepat kaya dan hanya jual emas fizikal sahaja.

Apabila anda ingin beli emas public gold, anda boleh mendapatkan khidmat nasihat dari dealer yang dilantik. Urusan bayaran anda boleh lakukan sendiri dan anda boleh ambil emas yang dibeli di cawangan PG berhampiran. Antara cawangan PG yang ada seperti PG Kajang, PG Kelantan, PG Petaling Jaya, PG Sungai Petani, PG Klang, PG Relau Branch dan lain2 18 cawangan semuanya.

Emas PG boleh ditempah secara online 24 jam sehari. Harga produk akan mengikut harga emas semasa dan diupdate setiap 20 minit.

Anda juga boleh jual semula produk yang dibeli secara atas talian di web site public gold dan hantar emas anda ke cawangan berhampiran. Untuk panduan sila rujuk http://kembarasangsufi.blogspot.com/2013/10/promosi-public-gold.html?m=1 .

PG juga menyediakan perkhidmatan peti simpanan selamat dengan harga berpatutan untuk menyimpan emas anda. Selain itu anda juga boleh menyewa peti simpanan selamat dari syarikat keselamatan atau bank.

Produk PG yang paling popular di kalangan penyimpan emas adalah syiling dinar emas. Selain itu PG juga ada mengeluarkan gold wafer, barang kemas dan produk perak.

Setiap produk emas keluaran Public Gold akan turut di sertakan dengan sijil ketulenan yang disahkan oleh assayer bertauliah.

Maklumat saiz produk, berat dan ketulenan akan dicatatkan pada sijil yang disertakan. Bagi gold wafer, nombor siri sijil akan sama seperti no siri yang dicetak pada emas. Manakala bagi syiling dinar pula hanya ada nombor siri pada sijil.

Emas public gold diterima oleh banyak ar rahnu jika anda ingin gadaikan untuk sementara.

Kelebihan Emas Perhiasan:


1. Emas perhiasan cantik dan boleh dipakai oleh golongan wanita.



2. Kelebihan dari segi zakat emas. Zakat untuk emas jongkong/ dinar emas akan dikenakan jika melebihi 85 gram manakala emas perhiasan yang dipakai dikenakan jika melebihi 850 gram (untuk maklumat lanjut mengenai zakat sila rujuk pusat zakat berhampiran).

3. Emas perhiasan mudah dipajak dimana-mana berbanding jongkong emas yang hanya boleh digadai di ar rahnu yang terpilih sahaja. Emas perhiasan boleh digadaikan di mana2 Ar-Rahnu jika memerlukan tunai segera atau pusingan modal.

4. Emas perhiasan lebih murah untuk dibeli berbanding jongkong kerana kualiti emas adalah 916.

5. Emas perhiasan lebih mudah untuk dijual terutama kepada akak2 kat pejabat. Kalau jongkong depa gelak jer sebab x boleh pakai. 

6. Kita senang cari tempat simpan iaitu gantung jer kat leher atau tangan bini. Tapi awas jangan sampai disamun udah ler.

Thursday, May 1, 2014

Anda jangan beli emas jika

Saya akan listkan keadaan yang anda perlu elak jika ingin beli emas. Seorang peniaga emas tidak kisah apa yang terjadi kepada anda kerana mereka ingin jual emas. Tapi sebagai pembeli atau penyimpan emas anda perlu tahu dan elakkan. 

1. Anda ingin cepat kaya dan mendapat keuntungan yang banyak dengan segera. Anda perlu ingat bahawa emas tidak dapat menjamin anda mendapat untung sebagaimana anda harapkan. Ini kerana harga emas sentiasa berubah mengikut permintaan. Namun simpanan emas dapat elakkan kebocoran kewangan anda.

2. Anda terpengaruh dengan janji manis penganjur skim pelaburan berasaskan emas. Sepanjang pengetahuan saya,  Bank Negara Malaysia tidak pernah
membenarkan penganjuran skim pelaburan emas oleh individu atau syarikat. Setakat ini hanya bank sahaja dibenarkan untuk menjalankan pelaburan emas seperti akaun pelaburan emas Maybank.

3. Anda dijanjikan pembelian emas secara skim gadaian 30:70. Untuk makluman anda, melalui skim ini pembeli hanya perlu bayar 30% dari nilai emas. Setelah itu emas akan digadai atas nama anda dengan pinjaman sebanyak 70%. Bermula hari itu anda perlu menjelaskan nilai 70% itu kepada ar rahnu jika tidak emas akan dilelong apabila cukup tempohnya. setakat ini telah ramai yang terpedaya dengan skim tersebut.

4. Anda beli emas tapi tidak dapat emas dan dijanjikan keuntungan. Sepanjang pemerhatian saya, telah ramai yang menjadi mangsa skim ini. Namun penipuan tersebut tidak tersebar luas dan hanya diketahui oleh mereka yang terlibat sahaja.

5. Anda ingin beli emas dalam ketulan yang besar dengan semua tunai yang ada. Lagi besar emas yang kita beli, lagi rendah kos per gram dan lagi susah untuk dijual segera. Pembelian sebegini akan menyusahkan anda bila memerlukan tunai kerana anda perlu jual semua emas yang ada sedangkan keperluan tunai hanya sedikit. 

6. Anda beli emas atas dasar ini company “orang kita” semata-mata. Jika anda mempunyai sentimen ini anda perlu buang kerana ianya akan menutup pandangan anda terhadap pengeluar yang lain yang mungkin harganya lebih rendah. 

7. Anda tidak tahu susut nilai emas yang ingin dibeli. Dalam penyimpanan emas,  susut nilai adalah penentu tempoh masa bila anda mula boleh jual. Lagi tinggi susut nilai, lagi lama perlu tunggu. 

8. Anda beli tanpa lihat kondisi emas. Beli emas yang conditionnya tak baik (calar, kemek), tiada sijil, resit dan sealnya dah dibuka akan mengurangkan nilai emas tersebut apabila ingin jual semula. Anda jangan terkejut jika ada individu yang tolak untuk beli emas anda. Hanya tukang emas sahaja yang tidak kisah Kondisi emas yang dibeli. 

9. Anda beli dari orang yang tidak dikenali yang ingin deal di kawasan yang sunyi. Jika situasi ini terjadi anda perlu hati-hati dan jika boleh elakkan. 


Saturday, April 19, 2014

Susut nilai emas terpakai

Apa yang perlu anda tahu apabila ingin jual emas adalah susut nilai. Namun sebelum anda jual emas tersebut, asas yang perlu anda tahu adalah jumlah berat emas anda (Supaya bila kedai timbang anda boleh pastikan timbangan tu betul). Pengalaman saya pernah cuba ditipu oleh jurujual kedai emas cina terkenal semasa minta kedai anggarkan harga emas jika ingin jual. Rantai emas seberat 10.79 gram dinilai berat oleh kedai sebagai 10 gram.

Selain itu anda juga perlu tahu harga semasa atau harga jual kedai yang anda nak jual emas anda. Sebolehnya anda berlagak sebagai seorang pembeli untuk tahu harga jualan. Semasa itu anda boleh tanya susut yang dikenakan jika ingin jual balik.

Jika kedai meletakkan syarat perlu ada resit belian untuk jual,  anda perlu bawa resit tersebut.

Macam Mana Nak Kira Susut Nilai??
Berat emas : 20 gram
Jenis emas : 916
Harga jual semasa kedai : RM 195/gram
Susutnilai kedai : 20% ( depend pd kedai susut nilai setiap kedai ada yg berbeza)

Nilai Emas semasa =(20grm x RM 195) = RM 3900
Jumlah susut nilai = (20grm x RM 195) x 20% =RM 780
Nilai emas anda jika jual= 3900 - 780 = RM 3120 

Bencana Matawang Fulus


Krisis Kerajaan Mamluk Akibat Fulus

Semasa pemerintahan Sultan Kamil Ayyubi, matawang fulus secara rasmi telah diperkenalkan oleh kerajaan pada tahun 609H, fulus diedarkan sebagai matawang bagi pembelian barangan yang bernilai kecil. Fulus sebenarnya telah cuba dihapuskan sejak ratusan tahun lampau oleh para khalifah sejak zaman Umar bin Khattab ra kerana ianya tidak memberi nilai selain nilai yang ditetapkan oleh Kerajaan.

Sejarah cetakan fulus bermula di Palestin apabila para saudagar yahudi telah berjumpa Khalifah Umar bin Khatthab ra yang kala itu sedang melakukan lawatan ke Palestin. Mereka memohon agar khalifah memberi kelonggaran bagi tradisi pasar yahudi yang menjadikan fulus sebagai matawang berbanding penggunaan dinar dan dirham.

Khalifah telan mengizinkan penggunaan fulus, dengan syarat hanya boleh beredar di kalangan masyarakat Yahudi di Palestin dan Syria sahaja. Maka mereka mencetak syiling fulus tembaga dengan meniru rekabentuk dirham Sasanid yang ditambah perkataan arab kuffi “Amirul Mu'minin”, pada tahun 16 Hijriah/637 Masehi. Alasan cetakan perkataan itu adalah untuk menghormati khalifah. Namun mereka sepakat, bahwa untuk membayar jizyah dan kharaj dengan menggunakan dinar atau dirham.

Akhirnya fulus tersebut beredar juga di Mesir. Kerana bertulisan Amirul Mu'minin, orang ramai menyangka bahawa fulus dikeluarkan oleh pusat pemerintahan Islam, sebab istilah Amirul Mu'minin diperkenalkan oleh Umar Ibn Khattab ra.

Fulus menjadi begitu popular bagi masyarakat golongan bawahan di Mesir, sedangkan di Palestin dan di Syria, para saudagar yahudi mengedarkan fulus ke luar wilayah kerana yahudi kelas bawah sendiri kurang meminati fulus disebabkan tidak menyimpan nilai.

Mendengar khabar bahawa di Mesir ramai kaum muslimin menggunakan fulus untuk transaksi muamalah, khalifah bimbang jika fulus masuk ke Mekkah dan Madinah.

Untuk melarang penggunaan fulus yang sudah beredar di kalangan masyarakat tidak mungkin dapat dilaksanakan kerana ia akan merugikan ramai orang terutama golongan miskin, kerana merekalah sasaran utama yahudi dalam mengedarkan fulus buatannya.

Dengan bijak, khalifah Umar ra segera mencetak dirham dalam nilai serendah 1 Dirham pada tahun 20 Hijriah/641 Masehi, dirham itu kemudian sebar ke Mesir. Bersamaan dengan itu perak berukuran daniq turut diedarkan untuk menghapuskan fulus hingga ini diikuti oleh khalifah berikutnya.

Semasa fulus pertama kali diedarkan kembali oleh Kerajaan Sultan Kamil Ayyubi di Mamluk pada 609H, nilai tukarnya bersamaan 1 Dirham = 6 daniq = 24 fulus.  Ulama telah memprotes kehadiran fulus meskipun syiling tersebut mempunyai cetakan mohor sultan dan menyebabkan fulus menjadi kurang popular di kalangan masyarakat.

Semasa Dinasti Mamluk (Mesir) seterusnya iaitu Sultan Zhahir Barquq dan anaknya, Sultan Faraj bin Barquq (1399 - 1412 M), fulus menjadi kembali popular. Pencetakan fulus tembaga menjadi pendapatan utama kerajaan.

Dibandingkan dengan pendapatan yang dihasilkan dari pembuatan dinar dan dirham, pencetakan fulus lebih menguntungkan, kerana nilai nominalnya lebih tinggi dari intrinsik bahannya atau yang lazim disebut Seigniorage.

Untuk menghasilkan fulus, kerajaan telah menarik semua Dinar Dirham lama dari peredaran kemudian dieksport ke Eropah untuk membeli tembaga dalam jumlah yang besar, agar mendapat keuntungan yang berganda.

Memang dalam jangka pendek, dengan peredaran fulus, kerajaan menjadi lebih makmur, anggaran belanja tentera dan segala projek pemerintah yang dibiayai dengan fulus tembaga ini meningkat. Gaji tentera dan pegawai dinaikkan, ekonomi bergerak lebih maju, kerana fulus berada di mana-mana, memacu rakyat untuk lebih produktif dalam menghasilkan beraneka barang dan perkhidmatan.

Tapi di balik keberhasilan tersebut ada yang terlepas dari perhatian sultan, iaitu terjadinya inflasi, dengan naiknya harga barang dan perkhidmatan. Pemerintah mengatasi hal ini dengan menaikkan gaji tentera dan pegawainya, bahkan memberi bantuan tunai secara langsung kepada golongan miskin.

Lambakan wang fulus terjadi apabila kerajaan mempelbagaikan nilai fulus, iaitu menghasilkan nilai 2 fulus yang mempunyai ukuran syiling tembaga yang sama dengan 1 fulus. Tindakan ini adalah rompakan besar-besaran terhadap jerih payah rakyat yang disimpan dalam bentuk sekeping tembaga yang murah dengan berat yang sama bagi semua nilai fulus.

fulus zaman dahulu (mula dipelopori orang yahudi)

fulus moden (orang yahudi juga pelopornya)

Pemerintah terus mencetak fulus dalam pelbagai nilai ini dan rakyat diwajibkan untuk menilai fulus dari nominal yang dicetak bukan dari segi nilai logamnya.

Inflasi semakin tak terkawal di sebabkan pemerintah terus mencetak fulus dengan alasan untuk mengatasi lonjakan harga-harga. Sultan juga mula menangkap dan menghukum peniaga yang menaikkan harga barangan dan mereka dituduh sebagai sebagai penyebab kemelut ekonomi.

Sultan ketika itu lupa bahawa kebijakannya lah yang menjadi punca masalah kerana memperkenalkan dan mencetak fulus dalam jumlah tidak terkawal.

Kesusahan rakyat mamluk menjadi semakin teruk kerana fulus telah tidak lagi bernilai di negara mereka dan pedagang luar pula selama ini hanya menganggap fulus tidak lebih dari sekeping tembaga. Banyak fulus yang mula dileburkan oleh rakyat untuk dijadikan pelana untuk dijual kepada pedagang luar untuk mendapatkan dinar atau dirham bagi kegunaan harian.

Ketika kemarau panjang terjadi, banyak haiwan ternakan dan tanaman musnah. Rakyat mendesak pemerintah untuk segera mengimpor bahan makanan dari luar negeri.

Namun import makanan tidak dapat dibuat lantaran kerajaan tidak memiliki emas dan perak yang cukup manakala perbendaharaan negara hanya terisi dengan timbunan syiling tembaga yang sangat murah di negara lain, itupun harus dijual secara timbang kati. Akibatnya makanan tidak dapat diperolehi dan jika ada pun harganya tersangat mahal.

Untuk mengatasi kewangan negara yang meruncing, sultan menaikan cukai sedangkan rakyat yang terdiri daripada petani dan peternak sudah tak memiliki fulus lagi kerana telah habis dijual secara timbangan kati kepada peniaga luar untuk sedikit makanan. Pemberontakan mula terjadi dan pemerintah menanganinya dengan kekerasan dan rakyat dituduh memberontak.

Apabila ekonomi negara semakin tenat,  rakyat di pedalaman mula meninggalkan desa-desa dan ladang-ladang mereka yang ketandusan akibat kemarau. Mereka terpaksa hijrah ke negara islam lain yang berdekatan kerana diancam mati kebuluran dan tak sanggup lagi membayar cukai yang tinggi.

Ramai rakyat yang berhijrah mati semasa dalam perjalanan akibat kekurangan makanan. Setibanya di negara yang di tuju sebahagian dari mereka yang tidak memiliki pekerjaan telah menjadi pengemis dan gelandangan.
Bagi mereka yang terlalu miskin untuk berhijrah, mereka terpaksa bertahan di kampung halaman dalam kelaparan. hidup dan mati sama saja bagi mereka. 
(Sumber: Al Maqrizi, Iqhathat al Ummah bi Kashf al Ghummah)

Friday, April 18, 2014

Nilai emas bagi wanita Kelantan

KOTA BHARU 25 Ogos – Emas adalah barang paling akrab dengan golongan wanita kerana tanpa kilauan emas, penampilan mereka dirasakan seperti tidak sempurna.

Di Malaysia, wanita Kelantan antara golongan yang dikatakan pencinta barang kemas itu sehingga ada yang berjenaka ‘tangan dan leher wanita Kelantan sentiasa disaluti perhiasan emas.’

Maka tidak hairanlah didapati ramai wanita Kelantan termasuk peniaga sayur di Pasar Siti Khadijah, pergelangan tangan mereka sentiasa disaluti barangan kemas, menggambarkan betapa obsesnya golongan hawa di negeri Cik Siti Wan Kembang ini kepada emas.

Kenaikan mendadak harga emas di pasaran ketika ini juga dilihat tidak menjejaskan minat mereka terhadap barang kemas apabila tinjauan sekitar bandar ini baru-baru ini mendapati, hampir kesemua kedai emas menerima kunjungan ramai di kalangan wanita yang ingin ‘melaram’ atau kelihatan ‘cantik’ semasa Hari Raya Aidilfitri.

Andainya pada sambutan hari raya raya tahun lalu, mereka membeli rantai yang beratnya kira-kira ‘lima rial berat’, tahun ini mereka mungkin membeli ‘20 rial berat’ pula.

Emas Kelantan mempunyai panggilan tersendiri iaitu ‘ satu rial berat’ bersamaan dengan 2.72 gram dan harga pasaran RM445 atau RM163.60 satu gram (ketika laporan ini dibuat).

Antara barangan kemas yang menjadi pilihan sudah semestinya rantai atau gelang yang ditawarkan dalam pelbagai bentuk rekaan klasik dan kontemporari.

Corak itu sesuai dengan cita rasa pelanggan terutama di kalangan anak gadis.

Seorang peniaga emas dan permata, Jamal Hosen, 30, memberitahu, walaupun jualannya kali ini agak berkurangan berbanding tahun lalu, namun, masih ramai yang datang membeli di kedainya.

“Antara yang menjadi pilihan ialah rantai tangan dengan reka bentuk seperti KLCC, Benson, Dunhill, bunga dan sebagainya.

‘‘Saya mendapat tempahan barang kemas ini dari Pulau Pinang bagi memenuhi keperluan pelanggan,” katanya kepada Utusan Malaysia ditemui di sini, baru-baru ini.

Katanya, jualan barangan emas permata agak murah sedikit kerana mengggunakan kandungan emas yang lebih sedikit, tetapi ia menjadi kegemaran di kalangan peraih emas kerana laris dijual.

Sementara itu, pemilik bengkel emas, Mohd. Zahari Awang, 42, memberitahu, pasaran barang kemas tempatan terus berkembang di sebalik peningkatan harganya hampir setiap hari.

Katanya, ini berdasarkan tempahan membuat pelbagai barang kemas daripada hampir 20 buah kedai emas termasuk dari luar Kelantan menjelang musim perayaan ini.

Menurutnya, tempahan itu mengikut kehendak pelanggan dan kebiasaannya cincin dan subang dengan berat satu rial berat, manakala rantai jenis ‘pahat telur’ dengan berat sehingga 21 rial.

Mohd. Zahari yang mempunyai bakat semula jadi dalam mereka bentuk barang kemas memberitahu, kebiasaannya emas tempatan membabitkan berat lebih 100 rial adalah untuk dijadikan simpanan oleh pembeli.

Pekerja mahir dalam pembuatan gelang dan rantai tangan, Zulkifli Zakaria, 46, pula memberitahu, tempahan barang kemas dibuat mengikut waktu dipersetujui oleh pelanggan.

“Kebanyakan warga emas menggemari bentuk tradisi berbanding golongan muda memilih bentuk terbaharu termasuk tulisan perkataan jawi dan rumi,” katanya.

Bagi penggemar emas, pembelian barang kemas tidak dianggap suatu pembaziran sebaliknya pelaburan, kerana jika keadaan terdesak barang kemas tersebut boleh dijual balik terutama ketika harga emas meningkat.

Bagi Wan Aishah Wan Ahmad, 71, minatnya terhadap barang kemas bermula seawal usia remaja kerana keluarganya tergolong di kalangan peniaga emas yang menjalankan perniagaan emas dengan peniaga dari Thailand melalui sistem bata.

Bermula dari situ, katanya, dia mula berminat dengan barang kemas sehingga akhirnya berkecimpung dalam perniagaan tersebut pada usia 30-an di Mekah.

“Bila lihat emas cantik, saya beli selepas itu jual balik untuk beli tanah. Pelaburan seperti itu lebih baik. Kita tidak pakai emas sepanjang masa, hanya masa musim perayaan atau pergi kenduri-kendara,” katanya.

Seorang peniaga makanan ringan, Salma Yunus, 58, pula memberitahu, dia sudah berpuluh tahun sentiasa mengamalkan sikap berjimat-cermat semata-mata untuk membeli emas.

“Sampai satu masa, saya beli emas untuk disimpan dan kemudian dijual bagi dijadikan modal oleh anak-anak memulakan perniagaan,” katanya yang mempunyai 10 orang anak berusia berusia antara 19 dan 40 tahun.

Jelas Salma, membeli emas sebenarnya satu pelaburan jangka panjang terutama pada saat mengalami masalah kewangan.

“Dulu emas kita beli untuk melawa, tetapi sekarang sudah tua dan keadaan sekarang juga bahaya jika terlalu menonjol memakainya di tempat awam,” katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my Tahun 2011

Tuesday, April 1, 2014

8 tools for pentest your android devices

1. dSploit: This is a penetration testing suite for Android networks. It has all-in-one network analysis capacities and is available for free. The app is easy to use and quite fast. It runs on Android 2.3 Gingerbread or higher.

2. Network Spoofer: This app can be used in order to change websites on other people’s computers from your Android-based smartphones. Although this is not exactly a penetration testing tool, it can still show you how easy or difficult it is to hack a particular network.

3. Network Discovery: This free app for Android-based devices and doesn’t need the user’s phone to be rooted. It has a simple user interface and is quite easy to use. The app helps you to gather information on the network that you are connected to.

4. Shark for Root: This is a traffic sniffer that is meant for your Android device. It works pretty easily on both WiFi and 3G networks. The app comes with Shark Reader that can be used to view the dump on your smartphone. In addition, there is Wireshark, which allows you to open the dump on your system.

5. Penetrate Pro: This is an Android app that can be used for WiFi devoding functions. The newest version of this app has also added a number of nice features. You can also use the app to calculate WAP/WEP keys for wireless routers. Many antivirus apps flag Penetrate Pro as a virus. The app though doesn’t harm your device.

6. DroidSheep [Root]: This is a session hjacking tool that can be used on Android devices. This penetration testing tool can be used for security analysis in wireless networks. The DroidSheep app can be used in order to hijack most web accounts.

7. DroidSheep Guard: This app has also been developed by the developers of Droidsheep and does not need a device to be rooted. You can use the app to monitor ARP tables of Android-based devices and ARP-spoofing attacks on networks being performed by DroidSheep, FaceNiff and other apps of the kind.

8. WPScan: This is a WordPress vulnerability scanner. The app can be used in order to scan a website created on WordPress and find the security vulnerabilities that it has. The desktop version of the app though is more powerful than the Android version.

Monday, March 24, 2014

10 Negara Penyimpan Emas Terbesar Dunia

10. India
India officially holds 557.7 tonnes of gold, which represents 7.6% of its reserves. In 2009, the nation purchased 200 tonnes of gold from the International Monetary Fund for $6.7 billion. It was the IMF's first such sale in almost a decade. India is the second-largest gold consumer in the world, and also a big believer in silver.
India is home to the tenth-largest economy in the world but consumes more silver than any other country. In 2013, India imported an estimated 5,400 tonnes of silver, according to Endeavour Silver. That is more than double the 1,900 tonnes imported in 2012 and higher than the recent peak of 5,049 tonnes imported in 2008. Of the world's annual silver production, India consumes more than 20%.
9. Netherlands
With a large economy in relation to its population, the Netherlands holds 612.5 tonnes of gold, which represents 52.6% of its reserves. In 2013, a citizens committee in the nation filed a petition demanding the central bank release information about the Netherlands gold hoard, including the storage location. It is estimated that the majority of the nation's stockpile is held abroad.
8. Japan
After two decades of low interest rates, it's not too surprising that Japan has one of the largest gold reserves in the world. The nation holds 765.2 tonnes of gold, representing only 2.4% of its reserves.
Interestingly, the Japanese yen and gold became a well-known investment pick for 2014. Kyle Bass, founder of Hayman Capital, recently said that if he could only put on one trade for the next ten years it would be to purchase gold in yen.
7. Russia
Russia holds 1,034.7 tonnes of gold, which represents 8.3% of its reserves. Russia has more than doubled its gold reserves in recent years and is likely to keep buying. In 2011, Russian Prime Minister Vladimir Putin claimed the United States was "like a parasite" on the global economy and said the dominance of the dollar as a world reserve currency is a threat to the financial system. In 2013, Russia's central bank added 77 tonnes of gold to its official reserves.
6. Switzerland
The land of international banking holds 1,040.1 tonnes of gold, which represents 7.8% of its reserves. Some citizens feel very strongly about gold. Last year, the Swiss People's Party collected enough signatures to force a referendum on a proposal to prevent the nation's central bank form selling any of its gold reserves and require it to hold at least 20% of its assets in the precious metal.
5. China
The world's second-largest economy holds 1,054.1 tonnes of gold, which represents only 1.1% of its reserves. However, this underestimates China's true holdings. The People's Bank of China has not formally disclosed any changes to its gold holdings in years, and it's widely believed that the central bank is purchasing gold to diversify its reserve holdings.
In 2009, China announced that it boosted its gold reserves by 454 tonnes via acquiring gold quietly over the previous five years. It represented an impressive 76% increase in gold reserves. Today, China is estimated by gold analysts to have around 2,000-3,000 tonnes of gold reserves. Meanwhile, consumer demand for gold in China exceeded expectations and set a new record of 1,065.8 tonnes in 2013, topping India's 974.8 tonnes.
4. France
France holds 2,435.4 tonnes of gold, which represents about 64.3% of its reserves. The nation has been relatively quiet in the gold market, but six men were arrested in Paris and surrounding areas for involvement in stealing gold bars worth about 1.6 million euros from an Air France plane. On September 19, the gold was stolen from the plane shortly before it left Paris's Charles de Gaulle airport. The plane was bound for Switzerland.
3. Italy
During the depths of the eurozone crisis, some analysts recommended that Italy use its gold stockpile to raise funds and restore confidence. However, the nation still holds 2,451.8 tonnes of gold, representing 65.9% of its reserves.
2. Germany
Much like Italy, speculation suggested that Germany might ultimately use its gold reserves to boost the European bailout fund, but this never materialized. Germany holds 3,387.1 tonnes of gold, which represents 67.1% of reserves.
At the beginning of 2013, Germany's Bundesbank confirmed reports and announced that it will repatriate a portion of its foreign gold reserves. Over the next seven years, the central bank intends to store half of Germany's gold reserves in its own vaults within the country, compared to only 31% now. The other half will remain in New York and London.
In a press release, the central bank explained said, "With this new storage plan, the Bundesbank is focusing on the two primary functions of the gold reserves: to build trust and confidence domestically, and the ability to exchange gold for foreign currencies at gold trading centers abroad within a short space of time."
1. United States
Despite ending the gold standard in 1971, the world's largest economy holds 8,133.5 tonnes of gold, representing 71% of reserves. On August 15, 1971, President Nixon made the following statement that gold bugs will remember forever.
"In recent weeks, the speculators have been waging an all-out war on the American dollar. The strength of a nation's currency is based on the strength of that nation's economy — and the American economy is by far the strongest in the world," he said. "Accordingly, I have directed the Secretary of the Treasury to take the action necessary to defend the dollar against the speculators. I have directed Secretary Connally to suspend temporarily the convertibility of the American dollar except in amounts and conditions determined to be in the interest of monetary stability and in the best interests of the United States."
Rujukan
http://www.usatoday.com/story/money/business/2014/03/22/wall-st-cheat-sheet-nations-gold/6709493/

Sunday, March 23, 2014

Warna Emas

Kita selalu lihat barang kemas yang mempunyai warna berbeza. Pelbagai tanggapan dibuat mengenai warna emas tersebut termasuklah ada yang mengatakan pewarna ditambah semasa proses minting.

Namun tahukah anda bahawa warna tersebut terhasil berikutan campuran logam lain dengan emas.

Berikut antara jenis logam komposisi yang digunakan untuk menghasilkan emas berwarna lain:

Yellow Gold (22K)
Gold 91.67%
Silver 5%
Copper 2%
Zinc 1.33%

Red Gold (18K)
Gold 75%
Copper 25%

Rose Gold (18K)
Gold 75%
Copper 22.25%
Silver 2.75%

Pink Gold (18K)
Gold 75%
Copper 20%
Silver 5%

White Gold (18K)
Gold 75%
Platinum or Palladium 25%

White Gold (18K)
Gold 75%
Palladium 10%
Nickel 10%
Zinc 5%

Gray-White Gold (18K)
Gold 75%
Iron 17%
Copper 8%

Soft Green Gold (18K)
Gold 75%
Silver 25%

Light Green Gold (18K)
Gold 75%
Copper 23%
Cadmium 2%

Green Gold (18K)
Gold 75%
Silver 20%
Copper 5%

Deep Green Gold (18K)
Gold 75%
Silver 15%
Copper 6%
Cadmium 4%

Blue-White or Blue Gold (18K)
Gold 75%
Iron 25%

Purple Gold
Gold 80%
Aluminum 20%

Saturday, March 22, 2014

Mengenali Emas

Untuk mengenali emas, kita terlebih dahulu perlu faham istilah ” karat ” dalam emas. Karat merupakan kadar keaslian atau ketulenan emas atau jumlah kandungan emas murni dalam seketul emas. Emas 24 karat (24K) adalah emas paling murni atau paling tulen.

Jadi emas kadar 23 karat (23K) berarti tingkat ketulenan adalah 23/24 X 100% atau sekitar 95.8%. Jadi bila Emas Kadar 22 karat dengan berat 15 gram maka kandungan emas murninya = 22/24 x 15 = 13.75 Gram.

Kandungan emas murni juga digunakan sebagai penentu bagi pembayaran zakat.

Satu standard telah diguna oleh industri dalam menentukan ketulenan emas iaitu:

■ Emas 24 karat adalah emas murni (99.99%)

■Emas 22 karat memiliki komposisi 91.7% emas, dicampur bahan lain 8.3%(biasanya perak). Namun komposisi yang biasa digunakan adalah 91.6% emas

■Emas 20 karat memiliki kompoisis 83.3% emas

■Emas 18 karat memiliki komposisi 75% emas

■Emas 16 karat memiliki komposisi 66.6% emas

■Emas 14 karat memiliki komposisi 58.5% emas

■Emas 9 karat memiliki komposisi 37.5% emas

Jika dibandingkan dengan komposisi campuran pula:

■24 karat: 24 bahagian terdiri dari emas murni.

■23 karat: 23 bahagian emas murni+1 bahagian dari logam lain.

■22 karat: 22 bahagian emas murni+2 bahagian dari logam lain.

■21 karat: 21 bahagian emas murni+3 bahagian dari logam lain.

■20 karat: 20 bahagian emas murni+4 bahagian dari logam lain.

■19 karat: 19 bahagian emas murni+5 bahagian dari logam lain.

■18 karat: 18 bahagian emas murni+6 bahagian dari logam lain.

■17 karat: 17 bahagian emas murni+7 bahagian dari logam lain.

■16 karat: 16 bahagian emas murni+8 bahagian dari logam lain.

■15 karat: 15 bahagian emas murni+9 bahagian dari logam lain.

■14 karat: 14 bahagian emas murni+10 bahagian dari logam lain.

■12 karat: 12 bahagian emas murni+12 bahagian dari logam lain.

■10 karat: 10 bahagian emas murni+14 bahagian dari logam lain.

■8 karat: 8 bahagian emas murni+16 bahagian dari logam lain.

■6 karat: 6 bahagian emas murni+18 bahagian dari logam lain. 

Fakta Emas

1.Emas telah digunakan sebagai duit dan dijadikan sebagai harta sejak dari zaman manusia mula menemui emas lagi

2.Emas adalah unsur kimia dengan simbol Au (Aurum)

3.Nombor atom untuk emas adalah 79

4.Emas telah dijadikan sebagai syiling, barang kemas, hiasan sejak zaman dahulu kala lagi apabila tamadun manusia mula pandai membentuk logam

5.Emas diperolehi dari kerak bumi dalam bentuk butiran, urat batuan dan mendapan aluvial

6.Sifat fizikal emas adalah berkilat, lembut dan padu

7.Emas tulen 24k adalah logam paling lembut di muka bumi sehingga jika digigit akan tinggalkan kesan gigitan tersebut

8.Emas adalah logam yang paling mudah ditempa di dunia

9.Emas berwarna kuning berkilau dan tidak teroksida walaupun didalam air (tidak berkarat)

10. Emas telah digunakan sebagai simbol kemewahan dan kekayaan individu sejak zaman dahulu kala

11. Emas dikaitkan dengan semua ideologi, agama dan simbol samada Islam, hindu ataupun aties

12. Dikatakan sebanyak 161,000 ton (161juta kilogram) emas telah digali dari muka bumi.

13.Emas memainkan beberapa peranan penting dalam pembuatan alat elektronik bagi komputer, alat komunikasi, kapal angkasa, enjin pesawat jet, kapal terbang, dan hasil pengeluaran yang lain.

14.Daya tahan terhadap pengoksidaan membolehkan emas digunakan secara berleluasa dalam pembuatan lapisan nipis elektroplat pada permukaan penyambung elektrik untuk memastikan penyambungan yang baik.

15. Seperti perak, emas boleh membentuk amalgam keras bersama raksa, dan ini kadang kala digunakan sebagai bahan pengisi gigi

16. Emas adalah unsur paling pasif, stabil dan sangat kurang bertindak balas dengan unsur lain

17. Emas satu-satunya unsur yang tidak larut didalam Asid Nitric. Logam-logam lain seperti Silver (Si) dan logam lain bertindak balas dengan Asid Nitrik

18. Asid Nitrik adalah larutan utama digunakan untuk menentukan ketulenan emas

19. Pada tahun 2008, China telah memintas Afrika Selatan sebagai pengeluar terbesar emas didunia. Ini kali pertama berlaku sejak Afrika Selatan mula mengeluarkan emas pada tahun 1905

20. 161,000 ton emas yang telah di lombong dapat mengisi mengisi 2 kolam saiz olimpik.

21. Satu gram emas boleh ditempa menjadi satu kerajang bersaiz satu meter panjang dan satu meter lebar atau 1 auns kepada 300 kaki² (3300meter persegi) ~(57m x 57m)

22. Emas tulen boleh ditempa sehalus mungkin sehingga menjadi hampir transparent

23. Emas boleh dicampur bersama logam-logam yang lain untuk menghasilkan emas berwarna berlainan

24. Campuran logam lain dengan emas boleh mengubah kekerasan, kekuatan, sifat logam (metallugical), suhu lebur dan kualiti emas

25. Emas digunakan didalam industri moden sebagai konduktor haba dan elektrik

26. Memandangkan emas merupakan pemantul pancaran inframerah dan cahaya tampak yang baik, logam ini digunakan sebagai lapisan pelindung pada satelit buatan manusia

27. Emas tidak bertindakbalas dengan udara, kelembapan dan agen hakisan yang kuat

28. Ion emas sentiasa mengalami proses penurunan dan mendapan yang terhasil adalah logam emas padu

29. Emas tulen 24karat tidak mempunyai rasa dan bau

30. Emas sangat tumpat, 1 meter padu emas adalah seberat 19,300kg

31. Warna emas tulen adalah kuning metalic

32. Hanya Emas, Cesium dan tembaga sahaja unsur logam yang tidak berwarna putih ataupun kelabu

33. Emas mempunyai tindak balas berlainan bergantung kepada kesan relativistic yang berlaku pada satu atom pada orbital atomnya (79 – 2.8.18.18.32.1) (bayangkan satu tahi bintang yang mengelilingi bumi setiap masa)

34. Aloi emas berwarna merah rose boleh dihasilkan dengan campuran beberapa komposisi copper (tembaga) dan Silver (perak)

35. Emas hanya mempunyai 1 bentuk isotop sahaja dalam bentuk semulajadinya dan 18 radioisotop lain. Radioisotop Au-195 adalah paling stabil dengan separuh hayat 186 hari.

36.Emas pernah digunakan secara meluas di seluruh dunia sebagai tambatan matawang. Amaun emas yang disimpan bank negara sama jumlah dengan nilai wang kertas yang dicetak untuk digunakan dalam urusan seharian

37. Jumlah emas didalam perut bumi adalah terhad dan pada hari ini, pengeluaran emas semakin berkurang

38. Pada kurun ke-20, simpanan emas dunia dan pasaran urusniaganya semakin kecil dan kadar nilaiannya adalah tetap

39. Ketika bermulanya perang dunia pertama, negara-negara yang terlibat dalam perang kembali menggunakan emas untuk membiayai kempen peperangan masing-masing

40. selepas perang dunia kedua, emas digantikan dengan tukaran matawang kertas mengikut kaedah Bretton Woods

41. Nilai standard emas dan nilai tukaran terus kepada nilai matawang telah dihentikan dan kini ia digantikan dengan nilai tukaran tetap

42. Switzerland adalah negara terakhir yang menambat matawang mereka (sebanyak 40%) pada nilai emas selepas menganggotai Tabung Kewangan Dunia (IMF) pada tahun 1999

43. Walaupun emas adalah logam lengai, namun ia boleh menghasilkan pelbagai sebatian.Aurik klorida (AuCl3) dan asid kloraurik (HAuCl4) adalah sebatian emas yang paling umum. Badan manusia tidak dapat mennyerap sebatian emas yang kebiasaannya tidak begitu toksik. Namun dilaporkan lebih 50% pesakit artritis yang dirawat dengan ubat yang mengandungi emas mengalami kerosakan hati dan ginjal

44. Emas tulen adalah sangat lembut untuk digunakan seharian dan biasanya ia dialoikan dengan logam lain untuk menjadikan ia lebih keras

45. Kandungan emas didalam aloi diukur menggunkan unit Karat (k)

46. Emas paling tulen adalah 24karat(k)

47. Syiling emas yang dikeluarkan sejak tahun 1526 sehingga 1930 adalah dalam bentuk emas 22karat (916)

48. Emas untuk pelaburan tidak memerlukan sifat mekanikal seperti keras, kuat untuk dipakai jadi ianya biasa dibentuk kepada emas 24karat

49. Syiling emas yang dikeluarkan oleh negara tertentu seperti American Gold Eagle, Britisj Gold Sovereign dan South Africa Krugerran adalah dalam bentuk 22karat

50. Emas yang dikeluarkan oleh Canada dalam bentuk Canadian Gold Maple Leaf adalah ketulenan 99.999% emas

51. Takat lebur bagi emas ialah 1337.33 K (1064.18 °C, 1947.52 °F) dan takat didihnya 3129 K  (2856 °C, 5173 °F)

52.Isotop emas Au-198, (Separuh hayat: 2.7 hari) digunakan dalam rawatan barah dan rawatan lain-lain penyakit

53.Emas koloid (nanopartikel emas) ialah larutan berwarna berkeamatan tinggi yang kini sedang dikaji di dalam makmal-makmal untuk kegunaan perubatan dan biologi (kaji hayat). Ia juga merupakan bentuk yang sering digunakan dalam pengecatan emas pada seramik sebelum seramik dibakar

54.Emas digunakan sebagai bahan penyalutan untuk membolehkan bahan biologi diperhatikan di bawah mikroskop elektron imbasan

55. Warna yang terdapat pada emas adalah disebabkan oleh frekuensi plasmon emas yang terletak pada julat penglihatan, mengakibatkan warna merah dan kuning dipantulkan sementara warna biru diserap. Hanya koloid perak mempunyai interaksi yang sama terhadap cahaya, tetapi dalam frekuensi yang lebih pendek, sehingga menyebabkan warna koloid perak menjadi kuning

56.Emas merupakan pengalir haba dan elektrik yang baik, dan tidak dipengaruhi oleh udara dan kebanyakan reagen. Secara kimianya, logam emas tidak boleh diubah oleh haba, kelembapan, dan kebanyakan agen menghakis dan oleh itu ia amat sesuai digunakan sebagai duit syiling dan barangan kemas

57.Emas diasingkan daripada bijihnya menggunakan sianida, amalgam, dan peleburan. Penulenan logam biasanya dijalankan menggunakan elektrolisis

58.Emas terdapat di dalam air laut pada kepekatan 0.1 to 2 mg/ton bergantung kepada kedudukan sampel. Walau bagaimanapun, sehingga kini iaitu tahun 2006 tidak terdapatnya apa-apa cara yang boleh memberi hasil keuntungan sekiranya emas diperolehi daripada air laut

59.Tamadun Melayu Srivijaya & Majapahit menggunakan emas sebagai matawang untuk perdagangan maritim

60.Nabi Sulaiman dan empayar agungnya menghiasi istana & kerajaannya dengan emas

61. Dinar emas adalah matawang yang pernah digunakan oleh negara islam.

62. Dinar emas zaman dahulu dikatakan berketulenan 24k namun dinar yang dibuat pada masa kini menggunakan emas 22k untuk memberi ketahanan sebagai mata wang

63. Pasaran emas dalam ekonomi moden berlawanan dengan pasaran saham atau matawang. Jika pasaran matawang mengukuh harga emas jatuh dan jika pasaran matawang lemah maka harga emas naik.

64. Harga emas dunia atau dikenali sebagai spot price akan berubah setiap saat sepanjang urus niaga berlaku.

65. Urus niaga pasaran emas dunia tidak diniagakan pada hari Sabtu dan Ahad. Harga emas akan kekal mengikut harga terakhir diurus niagakan pada hari Jumaat untuk dua hari tersebut

66. Campuran jenis logam lain mengikut komposisi menghasilkan emas berwarna

Yellow Gold (22K)
Gold 91.67%
Silver 5%
Copper 2%
Zinc 1.33%

Red Gold (18K)
Gold 75%
Copper 25%

Rose Gold (18K)
Gold 75%
Copper 22.25%
Silver 2.75%

Pink Gold (18K)
Gold 75%
Copper 20%
Silver 5%

White Gold (18K)
Gold 75%
Platinum or Palladium 25%

White Gold (18K)
Gold 75%
Palladium 10%
Nickel 10%
Zinc 5%

Gray-White Gold (18K)
Gold 75%
Iron 17%
Copper 8%

Soft Green Gold (18K)
Gold 75%
Silver 25%

Light Green Gold (18K)
Gold 75%
Copper 23%
Cadmium 2%

Green Gold (18K)
Gold 75%
Silver 20%
Copper 5%

Deep Green Gold (18K)
Gold 75%
Silver 15%
Copper 6%
Cadmium 4%

Blue-White or Blue Gold (18K)
Gold 75%
Iron 25%

Purple Gold
Gold 80%
Aluminum 20%

Thursday, March 20, 2014

TIPS UNTUK MEMANDU KERETA MANUAL

Usah risau! Mudah sahaja.Cuba kembalikan ingatan ketika anda mula-mula belajar kereta dahulu. Bagaimana hendak menggerakkan kereta anda.Lihatlah ada 3 pedal di lantai kereta anda dan kaki anda hanya ada 2 sahaja. Kaki kiri dan kaki kanan.

Formula mudah.

--> Kaki kiri - Untuk kawal pedal clutch yang berada paling kiri.
- Kegunaannya untuk menukar gear.
- Caranya tekan pedal clutch sehingga jejak ke lantai dan masuklah gear yang
sesuai.

--> Kaki kanan - Untuk kawal pedal brek yang berada di tengah atau
Untuk kawal pedal minyak yang berada paling kanan.

--> Cara hendak menggerakkan kereta.
- Tekan clutch hingga jejak ke lantai dan masuk gear satu dengan cermat dan lembut.
Kaki di pedal clucth diangkat perlahan lebih kurang 60% sehingga terasa badan kereta
bergegar hendak bergerak,tambah sedikit minyak dan kawallah kelajuan dan stereng
anda.Bila sudah stabil dan meter mencecah ke 20km - 25km,tukarlah kepada gear 2
dan meter mencecah ke 30km - 35km,tukar ke gear 3,meter mencecah ke 4okm
tukarlah ke gear 4 dan seterusnya tukarlah ke gear 5 mengikut kelancaran jalanraya.

--> Cara hendak mengelakkan dari engin mati setelah gear dimasukkan.
- Jangan angkat pedal clutch secara mengejut dan pastikan kelajuan kereta anda telah
stabil barulah penukaran gear dilakukan atau pedal clutch dilepaskan dengan perlahan.

- Jika hendak berhenti atau mengekori kereta yang terlalu perlahan sehingga meter turun
dibawah 30km,tekan pedal clucth dulu baru tekan pedal brek.
Untuk mengelakkan anda kelamkabut kerana anda kurang mahir.

- Bila kereta berhenti pastikan tekan pedal clutch sehingga jejak ke lantai dan pedal brek.
Sebelum mengangkat kedua-dua kaki,anda wajib bebaskan gear dulu dan tarik brek tangan
atau tarik brek tangan dan bebaskan gear.

Nota penting:
Sekiranya anda sudah biasa memandu kereta auto dan baru hendak menyesuaikan diri dengan kereta manual,janganlah memandu terlalu laju dan sentiasa berhati-hati ketika mengawal pergerakan kaki dan tangan. Sesuaikan diri anda dengan kereta dan dapatkan keselesaan dengan memandu sambil mengenalpasti kedudukan gear di tangan dan pedal di kaki anda.

Tuesday, March 18, 2014

Sebab Mengapa Kita Semua Perlu Simpan Emas

Mengapa Kita Semua Perlu Simpan Emas


1. Keselamatan (Security) dab Perlindungan (Protection)
Wang yang disimpan di bank akan dikenakan caj pengurusan kad bank atau caj kad debit. Wang anda juga berisiko tidak dapat dikeluarkan jika bank menghadapi masalah. PIDM hanya lindungi wang anda hingga 200k sahaja. Simpanan emas anda walaubagaimanapun sama sekali selamat dari sebarang caj dan risiko tidak dapat diambil. Selain itu s
impanan dalam bentuk wang fiat kertas akan sentiasa dimamah inflasi setiap hari tetapi tidak pada emas. Nilai emas anda akan sentiasa meningkat. Anda tidak akan hilang kekayaan jika menyimpan emas. Walau jumlah simpanan anda bertambah jumlahnya tapi nilainya semakin berkurangan. Bandingkan RM100 dulu dan sekarang. Bandingkan juga emas simpanan ibu anda berapa nilainya sekarang. 

2. Mudah Dicairkan (High Liquidity)
Pelaburan dalam saham, hartanah, properti, kenderaan, bon, barang antik, artifak, lukisan dan sebagainya tidak dinafikan amat menguntungkan namun tidak mudah dicairkan. Ianya mungkin memerlukan masa yang lama untuk ditukarkan kepada duit bagi urusan transaksi urusniaga seharian. Ini kerana permintaan segera ke atasnya adalah terbatas, peminatnya tidak selalu ada dengan memetik jari sahaja, malah nilainya mungkin menyusut akibat caj pengurusan, cukai-cukai, upah broker, inflasi, dan pelbagai caj lagi semasa proses jualan. Untungnya, apabila anda ada simpan emas disamping harta yang lain, dengan mudah anda boleh mencairkannya di mana-mana sahaja di Malaysia, malah di seluruh dunia sekali pun. Terdapat permintaan yang sangat tinggi terhadap emas di mana-mana. Kedai-kedai emas, institusi pajakan, peminat-peminat emas, pengumpul koleksi emas, wakil-wakil bank tertentu, dan mana-mana ejen Jongkong Emas dan ramai lagi. 

3. Menguntungkan (Profitable)
Keuntungan dari simpanan emas sesungguhnya tidak perlu diperdebatkan lagi. Ini kerana, tidak ada pelaburan lain, yang cukup selamat dan kurang risikonya, tetapi mampu memberikan pulangan yang sangat lumayan setiap tahun. Pelaburan emas secara puratanya memberikan antara 15 – 35% kadar keuntungan setahun namun bergantung kepada naik turun harga emas di pasaran dunia dan spread emas yang anda beli. Anda boleh lihat gambar snapshot perbandingan harga yang saya muat naik.

4. Mudah Dipindahkan (Portable)
Sekiranya anda ingin memindahkan wang kertas RM160,000 dari satu tempat ke tempat yang lain, sudah tentu anda akan memerlukan satu beg yang besar untuk mengisinya. Biasanya dipaparkan dalam drama-drama atau filem, pertukaran barang dan wang dalam jumlah yang banyak dilakukan, dengan meletakkan duit tersebut dalam sebuah ‘briefcase’. Sungguh mencurigakan dan tinggi kebarangkalian untuk anda diragut atau dirompak bukan?! Jika anda membuat pindahan wang melalui bank dengan jumlah yang besar, pindahan anda ankan dipersoalkan oleh bank seperti saya pernah alami.  Namun, jika anda membawa RM160k dalam bentuk emas, iaitu 1kg jongkong emas, anda mungkin meletakkannya dalam poket anda sahaja tanpa orang menyedarinya ke sana sini dengan selamat.

5. Tahan Lama (Durable)
Rumah, kedai, bangunan, hartanah, kereta, surat-surat berharga, lukisan seni, wang kertas dan sebagainya akan mudah terbakar, terendam air atau musnah dalam bencana alam dengan begitu sahaja. Dengan itu, nilainya juga akan hilang sama sekali. Selain itu aset tersebut juga memerlukan pembaikan secara berkala dan boleh menyebabkan anda tidak mendapat pulangan. Sebaliknya, emas yang tahan terhadap segala keadaan cuaca, anti karat, air bahkan api sekalipun hanya melebur sahaja pada suhu yang tinggi (di atas 1083 darjah celcius), emas tetap logam mulia dan tetap bernilai hanya bentuknya saja berubah setelah kembali sejuk dan mengeras. Nilainya emas terus ada sampai bila-bila.

6. Hak pemilikan dan Pengelolaan sendiri (Ownership & Stewardship)
Anda beli emas, anda dapat emas, anda pegang emas, anda simpan emas dan anda yang menguruskan segalanya. Bukan pihak lain atau pihak ketiga. Sama ada anda menyimpannya di rumah atau di peti simpanan (safety deposit), tiada siapa yang mampu menghalang diri anda sendiri untuk mengambilnya apabila perlu. Sekiranya anda ingin memajak atau menjualnya, bagi mendapatkan wang, bila-bila masa sahaja boleh dilaksanakan. Namun, sekiranya aset anda dalam bentuk yang lain, ianya mungkin mengambil masa yang lama, mungkin 10 hari bekerja, walaupun dalam keadaan kecemasan, di saat anda memerlukan, kerana ianya tidak mudah dicairkan. Lihat sahaja pada tabung insurans atau tabung KWSP anda sendiri sebagai contoh, agak sukar untuk mengeluarkannya, walaupun ianya untuk pembiayaan ahli keluarga anda yang sedang tenat memerlukan kos pembedahan atau rawatan yang segera. Pelbagai prosedur perlu diikuti. Kemungkinan besar, ada yang meninggal terlebih dahulu, nauzubillah.

7. Sangat peribadi (Total Privacy)
Aset dalam bentuk properti yang lain seperti akaun simpanan bank, amanah saham, bon, saham, insurans, rumah, bangunan, tanah, dan sebagainya, malah akaun simpanan emas akan dapat diketahui, dikesan, direkod dan dinilai oleh pihak lain. Pihak BNM, jabatan audit negara, SPRM, LHDN dan pelbagai agensi lagi mampu mendapatkan jumlah kekayaan sebenar seseorang itu melalui pelbagai cara. Tambahan pula, di era digital money dan jaringan jalur lebar ini, semuanya hanya beberapa saat sahaja. Maka, dengan itu, gerakan freemason dan sistem kewangan yahudi yang sememangnya ingin memerhati dan mengawal ekonomi setiap individu di dunia ini adalah satu matlamat yang telah tercapai. Dengan mengenakan tekanan ekonomi yang hebat bagi melemahkan gerakan penentang mereka menjadi satu perkara yang sangat mudah bagi mereka yang sedia ada mengawal bank-bank pusat dunia, IMF dan Federal Reserve. Maybank Gold Saving Passbook Account (GSPA). Walaupun spread yang kecil, tetapi, anda tidak boleh melihat, pegang atau memajaknya. Public Bank Gold Investment Account (GIA) merupakan produk yang sama seperti Maybank GSPA. Tidak boleh dijual pada bila-bila masa yang anda mahu. Dan sebagai orang Islam,ada banyak keraguan yang membuatkan semakin ramai orang Islam tidak lagi membeli emas secara akaun simpanan.
Namun, pemilikan emas anda adalah suatu yang peribadi. Jumlah kekayaan anda, hanya anda sahaja yang tahu. Berapa gram atau kilogram emas yang anda miliki bukanlah pengetahuan umum, kerana komoditi emas adalah logam pemilikan bebas. Tiada undang-undang yang melarang anda untuk memilikinya seberapa banyak mana sekalipun. Jadi tidak ada siapa yang tahu jumlah sebenar gram yang anda simpan, apatah lagi pihak bank dan kerajaan, kecuali anda menceritakannya pada umum.

8. Risiko rendah (Low Risk)
Dalam jangkamasa panjang, boleh dikatakan risiko melabur dalam emas adalah sangat kecil dan langsung tiada. Anda mungkin hanya perlu membiayai caj simpanan di safety deposit box sahaja sebagai beban tahunan. Memanglah ada masa dan ketika harga emas jatuh sedikit pada jangkamasa pendek dan sederhana, namun, jika dilihat pada rekod, harga emas setiap tahun tidak pernah jatuh, malah melonjak ke paras harga yang lebih tinggi. Tahun ini sahaja, emas telah mencatatkan kenaikan untuk lebih 34%. Jadi risikonya hanya melibatkan sama ada kehilangan, kecurian atau rompakan sahaja, di mana kebarangkaliannya adalah sangat kecil.
p.s: risiko rompakan terhadap apa benda dan aset kita sekalipun adalah perkara yang tidak boleh diketepikan. Begitu juga wang kertas yang tambahan pula terdedah pada risiko terbakar, bencana alam dan sebagainya.

9. Bebas Cukai & Caj Pengurusan (Tax & Admin Free)
Aset hartanah, saham, bon, bangunan dan lainnya akan dibebankan dengan pelbagai cukai dan caj pengurusan rutin. Cukai pintu, pendapatan, perkhidmatan, perniagaan dan banyak lagi. Jadi, semakin banyak aset anda, maka semakin tinggi pula kos pembiayaan yang yang membebani kewangan anda. Itu belum dikira kos baik pulih, kos ‘maintenance’, penyusutan nilai harta dan juga kos-kos biaya yang tak terduga. Namun tidak pada Emas, “If you choose fine gold, fee become free..!”. Pemilikan aset seperti hartanah adalah wajib dikenakan cukai dan sekiranya anda tidak menjelaskannya, tindakan undang-undang seperti kompoun, penyitaan, pindahmilik atau dipenjarakan mungkin terjadi.

10. Keindahan dan Kebanggaan (Beauty & Pride)
Kilauan kuning keemasan telah mewarnai sejarah umat manusia, sebagai lambang kemakmuran, kejayaan, kekayaan, kehormatan, kemurnian dan keindahan yang bernilai seni tinggi pada berbagai bentuk perhiasan, artifak, syiling, jongkong, peralatan dan perlengkapan yang dapat dijadikan sebagai collector items. Dengan memiliki emas, anda akan dapat menikmati sendiri aset dan pemilikan sendiri yang mutlak dengan rasa bangga dan puas. Aset ini kemudiannya dapat diwariskan pula.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...