Wednesday, October 16, 2013

Jual Beli Emas Public Gold

1. Masih ramai penyimpan emas baharu masih keliru mengenai cara urusan jual beli emas. Ramai beranggapan hanya beli emas di kedai emas sahaja baru akan dapat emas tulen. Perkara itu adalah situasi biasa dikalangan masyarakat kita.

2. Untuk pengetahuan, dalam pelaburan emas atau menyimpan emas, apa yang kita perlu tahu adalah spread atau perbezaan antara harga semasa beli dan harga yang kita jual. Lagi kecil spread yang ada lagi untung simpanan emas kita. Emas Public gold mempunyai spread seperti di bawah yang merangkumi jongkong emas 10g, 20g, 50g, 100g, 250g dan 500g serta dinar emas Public Gold.


3. Bagi barang kemas keluaran Public Gold, spread yang ditetapkan adalah 10%. Jika kita beli barang kemas atau gold bar di kedai emas biasa, spread yang di tetapkan adalah antara 18% hingga 25%. Perkara ini saya telah tanya kedai emas dan saya juga ada terbeli jongkong keluaran kedai emas terkemuka. Tapi emas walau terbeli mahal, kita tidak rugi selasi emas tersebut berkualiti dan beratnya kekal sama.

4. Bagi emas Public Gold, jika anda ingin jual emas anda, anda boleh lock harga jualan di web site Public Gold http://publicgold.com.my/v1/. Anda juga boleh jual emas di cawangan Public Gold berhampiran anda. Namun jika anda jual dikedai emas biasa, mereka akan beli sebagai emas terpakai dan anda akan rugi sebanyak 25%. Anda juga boleh mengadai emas tersebut di Ar Rahnu jika perlukan duit segera tapi masih inginkan emas tersebut. 

5. Kesimpulannya anda tidak rugi beli emas Public Gold kerana ianya disahkan tulen berserta sijil ketulenan dan anda beli emas, anda dapat emas.

Abdullah Bin Mohammad
PG037575
0102256453

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...