Saturday, April 30, 2011

Cuti hari pekerja + kenduri

Bila aku tengok kalendar, rupanya bulan 5 ni penuh dengan cuti-cuti. Sebelum nie aku pun tertanya-tanya la kenapa banyak sangat jemputan kenduri yang biasanya time cuti sekolah panjang jer ada.

Esok merupakan hari pekerja dan secara automatiknya isnin akan cuti. Bagi yang balik kampung tu hati-hati dijalan raya. bagi yang pergi bercuti, selamat bercuti. Namun ramai juga yang meng"khada" hari cuti seperti aku. Ada yang khada tido, ada yang khada jejalan. Tapi aku terpikir gak, tak ramai yang nak khada solat yang depa tinggal tu.

Hari nie aku ada dapat satu jemputan kenduri. Disamping pelbagai aktiviti yang telah dijadualkan, jemputan sebegini seboleh mungkin akan aku penuhi.Sebut pasal kenduri nie, orang selalu tanya aku bila aku nak buat kenduri, emm jawapan standard dari aku "masa cuti sekolah".

Memilih Sahabat

"Sekiranya kamu hendak mengetahui akan tingkah laku, peribadi atau kelakuan seseorang adakah ia seorang yang soleh atau toleh maka tidak perlu engkau bertanya di sana sini. Cukup dengan kamu melihat siapakah kawannya dan siapakah orang-orang yang disayanginya dan dari itu kamu akan mengetahui peribadinya kerana seseorang yang berkawan ia akan mengikut kelakuan dan perbuatan kawannya itu.'

Berkata Ulama

"Janganlah kamu berkawan melainkan dua orang dari tiga orang iaitu orang yang engkau pelajari daripadanya sesuatu urusan agamamu maka orang itu pun memanfaatkan ilmunya kepadamu. Kedua ialah orang yang engkau sendiri memanfaatkan ilmu agamamu kepadanya lalu ilmu itu diterimanya daripadamu dan diamalkannya. Ketiga ialah orang yang engkau tidak mempelajari apa-apa ilmu agama pun darinya dan engkau sendiri tidak mengajarkan kepadanya maka yang lebih eloknya, larilah kamu daripadanya."

Petikan dari Nasihat Al-Qamah kepada Puteranya

Berpesan Al-Qomah kepada puteranya, "Wahai puteraku!Sekiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah engkau memilih teman-teman yang memiliki sifat berikut:-

  1. Jika kamu ditimpa bencana, maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.
  2. Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari temanmu itu, maka ia akan segera mengusahakannya.
  3. Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantumu dengan memberikan pandangannya.
  4. Jika kamu bercakap-cakap dengannya maka temanmu itu akan membenarkan kata-katamu itu.
  5. Jika temanmu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau perkataanmu maka dia akan menutupinya
  6. Jika kamu mengeratkan hubungan persahabatan dengan temanmu itu maka dia akan membalas dengan baik talian persahabatan itu.
  7. Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan maka ia akan menerimanya dengan baik malah membalasnya kembali.
  8. Jika temanmu itu mendapat sesuatu kebaikan atau kebajikan darimu maka ia akan mengingati, menghargai dan menyebutkan kebaikanmu itu.
  9. Jika kamu berdiam diri atau malu untuk meminta sesuatu darinya maka dia akan bertanyakan akan kesusahanmu itu.
  10. Jika kamu berselisih faham dengannya maka ia lebih rela mengalah demi untuk memelihara persahabatanmu itu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...