Sunday, March 27, 2011

Khazanah Scholarship Programme

Yayasan Khazanah menawarkan biasiswa :
Khazanah Global Scholarship


Khazanah Watan Scholarship

untuk syarat dan permohonan layari http://www.khazanah.com.my/scholarship.htm

Program Pasca Siswazah Tajaan MARA di IPT Luar Negara

Mara menawarkan tajaan kepada calon Bumiputera warganegara Malaysia untuk mengikuti pengajian di IPT luar negara di peringkat

  1. Sarana
  2. Doktor Falsafah
  3. Profesional

layari http://www.mara.gov.my/ untuk maklumat lanjut

Jangan menikah kerana ...............

1. Jangan menikah kerana harta

Tidak ada gunanya hidup bergelumang harta tanpa cinta. Harta dapat datang dan pergi setiap saat. "Cinta" yang sesat dan sesaat dapat diperoleh setiap saat, tapi cinta yang sejati tidak dapat dibeli dengan harta.

2. Jangan menikah kerana perasaan asmara

Rasa tertarik, simpati, naksir, yang merupakan asmara yang sering disalah ertikan sebagai cinta. Asmara itu bukan cinta. Asmara dapat cepat berubah oleh rupa, harta, tempat dan keadaan. Asmara itu buta, tidak tahan lama dan tidak tahan uji. Cinta perlu diuji dalam suka dan duka dengan mata terbuka.

3. Jangan menikah kerana rupa saja

Kecantikan yang diluar memang indah, tapi dapat luntur termakan umur. Utamakanlah kecantikan yang di dalam.

4. Jangan menikah kerana iba

lba (rasa kasihan) memang baik dan harus ada dalam hidup kita, tapi tidak boleh menjadi dasar pemikahan. Kasihan dapat habis, tapi kasih tidak berkesudahan. Dasar pernikahan adalah kasih, bukan kasihan

5. Jangan menikah untuk kepuasan **** saja

Memang **** suci dan penting dalam hubungan suami-isteri, namun tidak boleh menjadi tujuan utama dari pemikahan. **** hanyalah salah satu bahagian dari pernikahan. Orang yang hanya mengejar kenikmatan **** akan kecewa dan terjerat oleh kesusahan yang diciptakannya sendiri.

6. Jangan menikah kerana paksaan keluarga

Seorang anak harus berbakti kepada keluarga, namun tidak boleh menyerah dalam hal nikah, kalau mereka memang salah dan anda benar.
Berdoalah dan berikanlah penjelasan kepada mereka, jangan dengan kekerasan.

7. Jangan menikah kerana desakan usia

Bila usia sudah menjelang senja dan rakan-rakan sudah berpasangan, orang akan mulai gelisah (terutama pada wanita). Banyak orang akhimya "asal tabrak dan sikat." Hindarilah tindakan

Sabarlah dan yakinilah bahwa Tuhan sudah menyediakan yang terbaik untuk anda. Jangan takut kehabisan jatah dan kadaluarsa.

8. Jangan menikah untuk membalas jasa

Orang yang telah berbuat baik perlu dibalas, tapi jangan dengan pernikahan. Salah satu hal lain yang tidak boleh dilupakan, dan merupakan yang terpenting adalah jangan menikah tanpa pengertian dan persiapan dengan tindakan yang nyata. - Menikahlah menurut pola rencana Tuhan - Daripada salah dan mengundang derita, lebih baik tidak menikah. Jika tidak diteguhkan oleh Tuhan. Kerana Tuhanlah yang menciptakan manusia sepasang-sepasang.

Tanpa ketentuan Tuhan, tidak mungkin manusia dapat bersatu !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...