Monday, February 28, 2011

Inggeris

In what other language do people drive in a parkway and park in a driveway?

Why does night fall but never break and day break but never fall?

Why is it that when we transport something by car, it's called a shipment, but when we transport something by ship, it's called cargo?

Why are people who ride motorcycles called bikers and people who ride bikes called cyclists?

In what other language do they call the third hand on the clock the second hand?

Why is it called a TV set when you get only one?

Why - in our crazy language - can your nose run and your feet smell?

Sometimes you have to believe that all English speakers should be committed to an asylum for the verbally insane:

If olive oil is made of olives, what do they make baby oil from?

If a vegetarian eats vegetables, what does a humanitarian consume?

A writer is someone who writes, and a stinger is something that stings.

But fingers don't fing and grocers don't groce.

If the plural of tooth is teeth, shouldn't the plural of booth be beeth?

If the teacher taught, why isn't it also true that the preacher praught?

If harmless actions are the opposite of harmful actions, why are shameless and shameful behavior the same?

English is a language in which you can turn a light on and you can turn a light off and you can turn a light out, but you can't turn a light in;

In which the sun comes up and goes down, but prices go up and come down.

In which your nose can simultaneously burn up and burn down and your car can slow up and slow down, in which you can fill in a form by filling out a form and in which your alarm clock goes off by going on.

English is a crazy language. What is it that when the sun or the moon or the stars are out, they are visible, but when the lights are out, they are invisible; and why when I wind up my watch, I start it, but when I wind up this essay, I shall end it?

Tricky Plurals
============ ===

We'll begin with a box, and the plural is boxes;

but the plural of ox became oxen not oxes.

One fowl is a goose, but two are called geese,

yet the plural of moose should never be meese.

You may find a lone mouse or a nest full of mice;

yet the plural of house is houses, not hice.

If the plural of man is always called men,

why shouldn't the plural of pan be called pen?

If I spoke of my foot and show you my feet,

and I give you a boot, would a pair be called beet?

If one is a tooth and a whole set are teeth,

why shouldn't the plural of booth be called beeth?

Then one may be that, and three would be those,

yet hat in the plural would never be hose,

and the plural of cat is cats, not cose.

We speak of a brother and also of brethren,

but though we say mother, we never say methren.

Then the masculine pronouns are he, his and him, but imagine the feminine, she, shis and shim.

Lets face it, English is a crazy language!

Kecik..besar..dewasa

"Seorang pelancong Australia nampak kebingungan ketika mencari sebuah restoran makanan barat di Jalan Pasir. Tak lama kemudian seorang budak kecil melintas didepannya.. dan tanpa fikir panjang dia cuba bertanya pada budak kecil itu dengan bahasa melayu yang kucar kacir.


"Maaf dik.. tumpang tanya.. Apa betul ini jalan hospital?"

Budak kecil itu mengangguk sambil menjawab... "ha'ah"

Pelancong itu tidak faham perkataan 'ha'ah'.

Namun kerana budak kecil itu mengangguk. Dia yakin bahawa jawabannya adalah betul.
Masih dalam kebingungan.. melintaslah pula seorang remaja di depannya. Lalu sekali lagi dia bertanya..

"Maaf dik.. tumpang tanya... Apa betul nama jalan ini adalah jalan hospital?"

Budak remaja itu mengangguk sambil menjawab, "Benar"

Nampaknya pelancong itu tidak juga memahami perkataan 'benar'.

Namun kerana budak remaja itu mengangguk.. dia yakin yang jawabannya adalah betul.
Masih dalam kebingungan, melintaslah pula orang dewasa.. lalu pelancong itu segera bertanya

"Maaf encik.. saya tumpang tanya... Apa betul nama jalan ini jalan hospital?"

Orang dewasa itu mengangguk sambil menjawab, "Betul."

Akhirnya pelancong itu merasa puas.. tapi masih kehairanan.. lalu Untuk menghapus rasa keraguannya.. dia bertanya dekat org dewasa tersebut..

"Saya keliru.. Tadi saya bertanya kepada budak kecil, tapi jawabannya 'ha'ah'.. lalu saya bertanya kepada seorang remaja muda dan jawabannya 'benar'. akhirnya saya bertanya kepada encik dan encik menjawab 'betul', tapi semuanya mengangguk. Sebenarnya mana yang betul?"

"Oh, itu maksudnya sama aja.. Kalau yang menjawab 'ha'ah' bererti latar belakang pendidikannya sekolah rendah aje... Kalau yang menjawab 'benar', orang itu latar belakang pendidikannya pasti sekolah menengah.. dan kalau yang menjawab 'betul' itu pastinya orang itu ada sarjana," jawab orang dewasa itu...

"Jadi.. Anda tadi menjawab 'betul', bererti anda seorang sarjana ya?" tanya Pelancong lagi..

Orang dewasa ini terus mengangguk sambil menjawab, "ha'ah"

"!@#$@%@*&*%&$)*^&%" sumpah pelancong dalam hati

CINTAKAN KERJAYA

Monday morning, bagi some of us adalah hari yang menjadi hari yang ditunggu-tunggu kerana begitu teruja untuk memulakan kembali tugas harian.

TETAPI, ramai diantara kita yang merasakan hari Isnin adalah hari yang cukup meletihkan, amat membosankan untuk mula berkerja!

“Malasnyaaaaa nak gi kerja!”
Tapi, tidak disangkalkan lagi…sekiranya ada seseorang di tempat kerja yang menjadi idaman hati, sure sukaaaa sangat nak pergi kerja, kan.

Siap bangun pagi-pagi lagi, sebelum subuh dah siap nak gi kerja hehehe…
Tambah lagi jika dia yang dicintai pula berkerja di dalam satu department, lagi lah bersemangat untuk berkerja. In fact ada few of my friends yang ending up berkahwin setelah bercinta di dalam satu ofis.

NAMUN…
…ada ramai juga pasangan yang merana apabila cinta dan kerjaya dicampur adukkan sehingga merasa begitu tidak selesa sekali apabila berdepan dengan dia yang mengecewakan kita. Malah sesetengah tu kan sakiiiit je hati apabila dia buat macam selambaaaa je…bagaikan tidak pernah berlaku apa-apa di antara kita! Kadang-kadang rasa macam nak berhenti kerja je kan…rasa menyampah, benci sesangat!!

TAPI, apa boleh buat…dah terlanjur bercinta. So, have to face it, deal with it. Hopefully boleh break secara aman dan tenteram. But knowing lelaki punya ego…dia orang memang terer bahagian buat selamba ni….hmmm, kesian kaum wanita…

Kalau bercinta memang best la kan, satu aliran, berkerja bersama…tapi kalau breaks, fuuuuu….mana-mana pergi pun asyik jumpa je, then mulailah benci membenci apabila masing-masing sudah punya yang lain, adoi!!

SO…my advise, Cinta dan Kerjaya seharusnya diasingkan. Banyakkan bersabar dari jatuh cinta dengan teman sekerjaya. BUT sekiranya terlanjur juga… untuk terus kekal bahagia, anda kena set kan MASA SENDIRI.

Cari waktu untuk berada jauh darinya, asing dari hidupnya. Do your own thing… have your own relaxing time tanpa dia yang hari-hari kita duk tengok tu.

As for me… cara saya mengelakkan Cinta dan Kerjaya dari bercampur, daripada saya cintakan seseorang, saya simply CINTAKAN KERJAYA saya! Hehehe ….ianya lebih menggembirakan, dan amat membahagiakan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...