Monday, August 15, 2011

3 Kategori Orang Berpuasa

Sabda Nabi s.a.w. : “Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan melakukan pendustaan, maka bagi Allah tidak ada keperluan dalam ia meninggalkan makan dan minumnya (yakni Allah tidak berhajat kepada puasanya)” (HR. al-Bukhari)

3 kategori orang berpuasa seperti yang telah dinyatakan oleh al-Imam al-Ghazali rahimahullah dalam kitabnya ‘Ihya Ulumiddin’: 


1. Puasa Orang Awam
ialah puasa menahan perut dan kemaluan dari memenuhi kehendak syahwat. Puasa tahap ini adalah paling rendah hanya puasa orang awam. Puasa sebegini hanya sekadar meninggalkan makan dan minum serta perkara yang membatalkan puasa.


2. Puasa khusus
ialah puasa menahan pendengaran, penglihatan, lidah, tangan, kaki dan seluruh anggota badan dari melakukan dosa. Puasa di tahap ini pula adalah di tingkatan kedua iaitu puasa orang khas. Puasa dbagi tahap ini akan cuba menjaga akhlak dan melakukan pekara-perkara sunat bagi menambahkan lagi kualiti puasanya.


3. Puasa khususul khusus (paling khusus)
Bukan setakat menahan diri daripada melakukan perbuatan yg membatalkan puasa dan menahan anggota zahir daripada melakukan maksiat dan dosa.. lebih daripada itu, golongan ini menjaga anggota batin daripada memikirkan perkara dosa dan maksiat.. juga menjaga hati daripada sifat keji seperti riak, takabbur dan sebagainya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...