Thursday, May 26, 2011

Siapa yang nak picit?


Sekarang kalau pergi mana-mana sekitar KL, pasti anda akan jumpa gerai durian. Itu petanda bahawa musim raa buah dah makin hampir. Beberapa minggu lepas pulak, masuk akhbar mengenai Durian Taji Gajah. Pasti terbayang di minda anda orang makan tahi gajah. Yes sama seperti saya.

Dari artikel tersebut, durian tahi gajah diperolehi apabila gajah yang memakan durian berak. Gajah kebiasaannya akan memilih durian yang terbaik dan memakannya. Disebabkan gajah bukan haiwan yang boleh menguyah durian tersebut, makan durian tersebut tidak dapat dihadam dan akan keluar bersama tahi gajah. Timbul persoalan apakah tak luka perut gajah tu? Wallahualam saya belum pernah check perut gajah yang memakannya.

Rakyat malaysia tanpa mengira kaum pasti akan mengemari durian kerana keenakannya. Pelbagai klon durian muncul sekarang ini. Jika dahulu, durian kampung amat popular, namun kini ramai peminat durian memburu klon D24 dan D yang lain. Jika di pantai timur semenanjung atau utara malaysia, pasti mereka ini akan memburu durian bangkok.

Walau apa pun klon durian yang ada, pengat durian juga pilihan ku.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...