Sunday, March 6, 2011

Kereta Api BuluhDengan hanya purata satu perjalanan kereta api seminggu ke Battambang di utara Komboja telah memberi inisiatif, penduduk setempat telah menggunakan apa yang mereka ada, iaitu buluh untuk merekabentuk kenderaan sendiri.

Kenderaan ini dikenali sebagai "noris" atau "lori" oleh penduduk tempatan, namun pelancong yang berkunjung kesana memanggilnya sebagai "Kereta Api Buluh". Dengan digerakkan menggunakan kuasa enjin genarator, penumpang akan duduk diatas platform buluh yang dialas dengan rumput kering yang hanya setinggi beberapa inci sahaa dari landasan kereta api. Walaupun dibuat menggunakan buluh dan menggunakan enjin generator, kereta api ini mampu bergerak di atas landasan kereta api sehingga mencapai kelajuan 40km/h (25mph.

Pengusaha kereta api ini memaklumkan bahawa kereta api buluh berkenaan selamat untuk dinaiki dan mereka akan memperlahankan kelajuan kereta api buluh berkenaan jika berselisih dengan kereta api lain. Namun Kerajaan kemboja dalam perancanggan untuk membaik pulih perkhidmatan kereta api sebenar yang banyak musnah akibat peperangan sebelum ini.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...