Tuesday, February 22, 2011

Ujian MUET tiga kali setahun

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) pada 21 Februari 2011 telah mengumumkan berita yang pastinya akan menggembirakan bakal calon MUET apabila MPM akan menawarkan MUET sebanyak 3 kali setahun melai tahun depan.

Langkah ini adalah bagi menampung jumlah permohonan untuk menduduki MUET yang semakin bertambah pada setiap tahun. Seramai 94,117 calon menduduki MUET pada akhir tahun lepas, iaitu peningkatan sebanyak 13.15 peratus berbanding jumlah calon MUET pertengahan tahun iaitu sebanyak 81,743 calon.

Beliau berkata secara keseluruhan, prestasi calon MUET akhir tahun telah meningkat sebanyak 46.02 peratus calon, mendapat Band 3 atau lebih baik berbanding dengan 33.87 peratus pada MUET pertengahan tahun lepas.

Diharap dengan pertambahan MUET sebanyak 3 kali setahun ini akan meningkatkan lagi semangat calon-calon untuk berusaha mendapat Band yang tinggi.

Pengalaman laksamana semasa mengambil MUET hampir 8 tahun lepas amat menyeksakan kerana terpaksa menunggu lama jika terlepas untuk kali pertama bagi tahun tersebut. Kekerapan ujian ini mungkin boleh ditambah dari masa ke semasa mengikut jumlah permohonan calon-calon.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...