Tuesday, February 22, 2011

MPKB haramkan penyediaan Shisha kepada pelanggan

MPKB telah mengambil langkah proaktif dengan mengharamkan penyediaan Shisha kepada pelanggan oleh semua restoran di kawasan penyeliaan MPKB. Pengharaman ini tertakluk dibawah Undang-Undang Kecil MPKB.

Langkah MPKB ini patut dipuji dan disokong kerana TV3 juga telah menyiarkan slot khas mengenai keburukan Shisha yang anda boleh lihat di http://www.tv3.com.my/beritatv3/laporan_khas/index.1.html.

Menurut rujukan di wikipedia, baca betul-betul wikipedia, bukan wikileaks ya, shisha adalah nama yang digunakan didalam bible yang bermaksud "sulaman" adalah merujuk kepada:

- Hookah - iaitu alat untuk merokok
- Mu‘assel - campuran separuh tembakau dan separuh perasa yang digunakan

Menghisap shisha sama seperti menghisap rokok dan kedua-duanya mempunyai banyak keburukan. Pakar-pakar perubatan telah menjelaskan kesan-kesan buruk merokok. Sesungguhnya Allah swt telah mengharamkan ke atas orang Islam melakukan sesuatu yang memudaratkan mereka. Oleh itu adalah wajib bagi mereka yang menghisap shisha atau rokok supaya berhenti dan berwaspada daripada perbuatan tersebut kerana firman Allah swt:

Maksudnya: Mereka bertanya kepadamu (Muhamad), "Apakah yang dihalalkan bagi mereka"? Katakanlah, "Yang dihalalkan bagi kamu adalah yang baik-baik. (al-Maidah: 4)

Dan Allah swt telah berfirman lagi:

Maksudnya: Dan dia (Muhamad) yang menghalalkan segala yang baik bagi mereka dan mengharamkan segala yang buruk bagi mereka. (al-A'raf: 157)

Fikir-fikirkan lah

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...