Monday, February 28, 2011

Inggeris

In what other language do people drive in a parkway and park in a driveway?

Why does night fall but never break and day break but never fall?

Why is it that when we transport something by car, it's called a shipment, but when we transport something by ship, it's called cargo?

Why are people who ride motorcycles called bikers and people who ride bikes called cyclists?

In what other language do they call the third hand on the clock the second hand?

Why is it called a TV set when you get only one?

Why - in our crazy language - can your nose run and your feet smell?

Sometimes you have to believe that all English speakers should be committed to an asylum for the verbally insane:

If olive oil is made of olives, what do they make baby oil from?

If a vegetarian eats vegetables, what does a humanitarian consume?

A writer is someone who writes, and a stinger is something that stings.

But fingers don't fing and grocers don't groce.

If the plural of tooth is teeth, shouldn't the plural of booth be beeth?

If the teacher taught, why isn't it also true that the preacher praught?

If harmless actions are the opposite of harmful actions, why are shameless and shameful behavior the same?

English is a language in which you can turn a light on and you can turn a light off and you can turn a light out, but you can't turn a light in;

In which the sun comes up and goes down, but prices go up and come down.

In which your nose can simultaneously burn up and burn down and your car can slow up and slow down, in which you can fill in a form by filling out a form and in which your alarm clock goes off by going on.

English is a crazy language. What is it that when the sun or the moon or the stars are out, they are visible, but when the lights are out, they are invisible; and why when I wind up my watch, I start it, but when I wind up this essay, I shall end it?

Tricky Plurals
============ ===

We'll begin with a box, and the plural is boxes;

but the plural of ox became oxen not oxes.

One fowl is a goose, but two are called geese,

yet the plural of moose should never be meese.

You may find a lone mouse or a nest full of mice;

yet the plural of house is houses, not hice.

If the plural of man is always called men,

why shouldn't the plural of pan be called pen?

If I spoke of my foot and show you my feet,

and I give you a boot, would a pair be called beet?

If one is a tooth and a whole set are teeth,

why shouldn't the plural of booth be called beeth?

Then one may be that, and three would be those,

yet hat in the plural would never be hose,

and the plural of cat is cats, not cose.

We speak of a brother and also of brethren,

but though we say mother, we never say methren.

Then the masculine pronouns are he, his and him, but imagine the feminine, she, shis and shim.

Lets face it, English is a crazy language!

Kecik..besar..dewasa

"Seorang pelancong Australia nampak kebingungan ketika mencari sebuah restoran makanan barat di Jalan Pasir. Tak lama kemudian seorang budak kecil melintas didepannya.. dan tanpa fikir panjang dia cuba bertanya pada budak kecil itu dengan bahasa melayu yang kucar kacir.


"Maaf dik.. tumpang tanya.. Apa betul ini jalan hospital?"

Budak kecil itu mengangguk sambil menjawab... "ha'ah"

Pelancong itu tidak faham perkataan 'ha'ah'.

Namun kerana budak kecil itu mengangguk. Dia yakin bahawa jawabannya adalah betul.
Masih dalam kebingungan.. melintaslah pula seorang remaja di depannya. Lalu sekali lagi dia bertanya..

"Maaf dik.. tumpang tanya... Apa betul nama jalan ini adalah jalan hospital?"

Budak remaja itu mengangguk sambil menjawab, "Benar"

Nampaknya pelancong itu tidak juga memahami perkataan 'benar'.

Namun kerana budak remaja itu mengangguk.. dia yakin yang jawabannya adalah betul.
Masih dalam kebingungan, melintaslah pula orang dewasa.. lalu pelancong itu segera bertanya

"Maaf encik.. saya tumpang tanya... Apa betul nama jalan ini jalan hospital?"

Orang dewasa itu mengangguk sambil menjawab, "Betul."

Akhirnya pelancong itu merasa puas.. tapi masih kehairanan.. lalu Untuk menghapus rasa keraguannya.. dia bertanya dekat org dewasa tersebut..

"Saya keliru.. Tadi saya bertanya kepada budak kecil, tapi jawabannya 'ha'ah'.. lalu saya bertanya kepada seorang remaja muda dan jawabannya 'benar'. akhirnya saya bertanya kepada encik dan encik menjawab 'betul', tapi semuanya mengangguk. Sebenarnya mana yang betul?"

"Oh, itu maksudnya sama aja.. Kalau yang menjawab 'ha'ah' bererti latar belakang pendidikannya sekolah rendah aje... Kalau yang menjawab 'benar', orang itu latar belakang pendidikannya pasti sekolah menengah.. dan kalau yang menjawab 'betul' itu pastinya orang itu ada sarjana," jawab orang dewasa itu...

"Jadi.. Anda tadi menjawab 'betul', bererti anda seorang sarjana ya?" tanya Pelancong lagi..

Orang dewasa ini terus mengangguk sambil menjawab, "ha'ah"

"!@#$@%@*&*%&$)*^&%" sumpah pelancong dalam hati

CINTAKAN KERJAYA

Monday morning, bagi some of us adalah hari yang menjadi hari yang ditunggu-tunggu kerana begitu teruja untuk memulakan kembali tugas harian.

TETAPI, ramai diantara kita yang merasakan hari Isnin adalah hari yang cukup meletihkan, amat membosankan untuk mula berkerja!

“Malasnyaaaaa nak gi kerja!”
Tapi, tidak disangkalkan lagi…sekiranya ada seseorang di tempat kerja yang menjadi idaman hati, sure sukaaaa sangat nak pergi kerja, kan.

Siap bangun pagi-pagi lagi, sebelum subuh dah siap nak gi kerja hehehe…
Tambah lagi jika dia yang dicintai pula berkerja di dalam satu department, lagi lah bersemangat untuk berkerja. In fact ada few of my friends yang ending up berkahwin setelah bercinta di dalam satu ofis.

NAMUN…
…ada ramai juga pasangan yang merana apabila cinta dan kerjaya dicampur adukkan sehingga merasa begitu tidak selesa sekali apabila berdepan dengan dia yang mengecewakan kita. Malah sesetengah tu kan sakiiiit je hati apabila dia buat macam selambaaaa je…bagaikan tidak pernah berlaku apa-apa di antara kita! Kadang-kadang rasa macam nak berhenti kerja je kan…rasa menyampah, benci sesangat!!

TAPI, apa boleh buat…dah terlanjur bercinta. So, have to face it, deal with it. Hopefully boleh break secara aman dan tenteram. But knowing lelaki punya ego…dia orang memang terer bahagian buat selamba ni….hmmm, kesian kaum wanita…

Kalau bercinta memang best la kan, satu aliran, berkerja bersama…tapi kalau breaks, fuuuuu….mana-mana pergi pun asyik jumpa je, then mulailah benci membenci apabila masing-masing sudah punya yang lain, adoi!!

SO…my advise, Cinta dan Kerjaya seharusnya diasingkan. Banyakkan bersabar dari jatuh cinta dengan teman sekerjaya. BUT sekiranya terlanjur juga… untuk terus kekal bahagia, anda kena set kan MASA SENDIRI.

Cari waktu untuk berada jauh darinya, asing dari hidupnya. Do your own thing… have your own relaxing time tanpa dia yang hari-hari kita duk tengok tu.

As for me… cara saya mengelakkan Cinta dan Kerjaya dari bercampur, daripada saya cintakan seseorang, saya simply CINTAKAN KERJAYA saya! Hehehe ….ianya lebih menggembirakan, dan amat membahagiakan.

Sunday, February 27, 2011

Lima Perkara Perosak Hati

Hati adalah pengendali. Jika ia baik, baik pula perbuatannya. Jika ia rosak, rosak pula perbuatannya. Maka menjaga hati dari kerosakan adalah perlu dan wajib.

Tentang perosak hati, Imam Ibnul Qayyim rahimahullah menyebutkan ada lima perkara, 'bergaul dengan banyak kalangan teman (baik dan buruk), angan-angan kosong, bergantung kepada selain Allah, kekenyangan dan banyak tidur.'

1. Bergaul dengan banyak kalangan

Pergaulan adalah perlu, tapi tidak asal bergaul dan banyak teman. Pergaulan yang salah akan menimbulkan masalah. Teman-teman yang buruk lambat laun akan menghitamkan hati, melemahkan dan menghilangkan rasa nurani, akan membuat yang bersangkutan larut dalam memenuhi berbagai keinginan mereka yang negatif.

Dalam paparan kehidupan, kita sering menyaksikan orang yang hancur hidup dan kehidupannya gara-gara pergaulan. Biasanya output semacam ini, kerana motivasi bergaulnya untuk dunia. Dan memang, kehancuran manusia lebih banyak disebabkan oleh sesama manusia. Oleh sebab itu, kelak di akhirat, banyak yang menyesal berat kerana salah pergaulan.

Allah berfirman:

"Dan (ingatlah) hari (ketika itu) orang yang zhalim menggigit dua tangannya seraya berkata, 'Aduhai (dulu) kiranya aku mengambil jalan bersama-sama Rasul. Kecelakaan besarlah bagiku, kiranya aku (dulu) tidak menjadikan si fulan itu teman akrab(ku). Sesungguhnya dia telah menyesatkan aku dari Al-Qur'an ketika Al-Qur'an itu telah datang kepadaku." (Al-Furqan: 27-29).

"Teman-teman akrab pada hari itu sebagiannya menjadi musuh bagi sebagian yang lain, kecuali orang-orang yang bertakwa." (Az-Zukhruf: 67).

"Sesungguhnya berhala-berhala yang kamu sembah selain Allah adalah untuk menciptakan perasaan kasih sayang di antara kamu dalam kehidupan dunia ini, kemudian di hari Kiamat sebagian kamu mengingkari sebagian (yang lain) dan sebagian kamu melaknati sebagian (yang lain), dan tempat kembalimu adalah Neraka, dan sekali-kali tidak ada bagimu para penolong." (Al-Ankabut: 25).

Inilah pergaulan yang didasari oleh kesamaan tujuan duniawi. Mereka saling mencintai dan saling membantu jika ada hasil duniawi yang diingini. Jika telah lenyap kepentingan tersebut, maka pertemanan itu akan melahirkan duka dan penyesalan, cinta berubah menjadi saling membenci dan melaknat. Kerana itu, dalam bergaul, berteman dan berkumpul hendaknya ukuran yang dipakai adalah kebaikan. Lebih tinggi lagi tingkatannya jika motivasi pertemanan itu untuk mendapatkan kecintaan dan redha Allah.

2. Larut dalam angan-angan kosong

Angan-angan kosong adalah lautan tak bertepi. Ia adalah lautan tempat berlayarnya orang-orang tiada tujuan hidup. Bahkan dikatakan, angan-angan adalah modal orang-orang tak bertujuan. Ombak angan-angan terus mengombang-ambingkannya, khayalan-khayalan dusta senantiasa mempermainkannya. Laksana anjing yang sedang mempermainkan bangkai. Angan-angan kosong adalah kebiasaan orang yang berjiwa kerdil dan rendah.

Masing-masing sesuai dengan yang diangankannya. Ada yang mengangankan menjadi raja atau ratu, ada yang ingin keliling dunia, ada yang ingin mendapatkan harta kekayaan melimpah, atau isteri yang cantik jelita. Tapi itu hanya angan-angan belaka. Adapun orang yang memiliki cita-cita tinggi dan mulia, maka cita-citanya adalah seputar ilmu, iman dan amal shalih yang mendekatkan dirinya kepada Allah. Dan ini adalah cita-cita terpuji.

Adapun angan-angan kosong ia adalah tipu daya belaka. Nabi Sallallahu alaihi wasallam memuji orang yang bercita-cita terhadap kebaikan.

3. Bergantung kepada selain Allah

Ini adalah faktor terbesar perosak hati. Tidak ada sesuatu yang lebih berbahaya dari bertawakkal dan bergantung kepada selain Allah. Jika seseorang bertawakkal kepada selain Allah maka Allah akan menyerahkan urusan orang tersebut kepada sesuatu yang ia bergantung kepadanya. Allah akan menghinakannya dan menjadikan perbuatannya sia-sia. Ia tidak akan mendapatkan sesuatu pun dari Allah, juga tidak dari makhluk yang ia bergantung kepadanya. Allah berfirman, ertinya:

"Dan mereka telah mengambil sembahan-sembahan selain Allah, agar sembahan-sembahan itu menjadi pelindung bagi mereka. Sekali-kali tidak, kelak mereka (sembahan-sembahan) itu akan mengingkari penyembahan (pengikut-pengikutnya) terhadapnya, dan mereka (sembahan-sembahan) itu akan menjadi musuh bagi mereka." (Maryam: 81-82)

"Mereka mengambil sembahan-sembahan selain Allah agar mereka mendapat pertolongan. Berhala-berhala itu tidak dapat menolong mereka, padahal berhala-berhala itu menjadi tentara yang disiapkan untuk menjaga mereka." (Yasin: 74-75)

Maka orang yang paling hina adalah yang bergantung kepada selain Allah. Ia seperti orang yang berteduh dari panas dan hujan di bawah rumah laba-laba. Dan rumah laba-laba adalah rumah yang paling lemah dan rapuh. Lebih dari itu, secara umum, asal dan pangkal syirik adalah dibangun di atas ketergantungan kepada selain Allah. Orang yang melakukannya adalah orang hina dan nista. Allah berfirman, ertinya:

"Janganlah kamu adakan tuhan lain selain Allah, agar kamu tidak menjadi tercela dan tidak ditinggalkan (Allah)." (Al-Isra': 22)

Terkadang keadaan sebahagian manusia tertindas tapi terpuji, seperti mereka yang dipaksa dengan kebatilan. Sebahagian lagi terkadang tercela tapi menang, seperti mereka yang berkuasa secara batil. Sebahagian lagi terpuji dan menang, seperti mereka yang berkuasa dan berada dalam kebenaran. Adapun orang yang bergantung kepada selain Allah (musyrik) maka dia mendapatkan keadaan yang paling buruk dari empat keadaan manusia, yakni tidak terpuji dan tidak ada yang menolong.

4. Makanan

Makanan perosak ada dua macam. Pertama , merosak kerana zat/materinya, dan ia terbahagi menjadi dua macam. Yang diharamkan kerana hak Allah, seperti bangkai, darah, anjing, binatang buas yang bertaring dan burung yang berkuku tajam. Kedua, yang diharamkan kerana hak hamba, seperti barang curian, rampasan dan sesuatu yang diambil tanpa kerelaan pemiliknya, sama ada kerana paksaan, malu atau takut terhina.

Kedua , merosak kerana melampaui ukuran dan takarannya. Seperti berlebihan dalam hal yang halal, kekenyangan melampaui batas. Sebab yang demikian itu membuatnya malas mengerjakan ketaatan, sibuk terus-menerus dengan urusan perut untuk memenuhi hawa nafsunya. Jika telah kekenyangan, maka ia merasa berat dan kerananya ia mudah mengikuti komando syaitan. Syaitan masuk ke dalam diri manusia melalui aliran darah. Puasa mempersempit aliran darah dan menyumbat jalannya syaitan. Sedangkan kekenyangan memperluas aliran darah dan membuat syaitan betah tinggal berlama-lama.

Barangsiapa banyak makan dan minum, niscaya akan banyak tidur dan banyak merugi. Dalam sebuah hadits masyhur disebutkan:

"Tidaklah seorang anak Adam memenuhi bejana yang lebih buruk dari memenuhi perutnya (dengan makanan dan minuman). Cukuplah bagi anak Adam beberapa suap (makanan) yang bisa menegakkan tulang rusuknya. Jika harus dilakukan, maka sepertiga untuk makanannya, sepertiga untuk minumannya dan sepertiga lagi untuk nafasnya." (HR. At-Tirmidzi, Ahmad dan Hakim, dishahihkan oleh Al-Albani).

5. Banyak tidur

Banyak tidur mematikan hati, memenatkan badan, menghabiskan waktu dan membuat lupa serta malas. Di antara tidur itu ada yang sangat dibenci, ada yang berbahaya dan sama sekali tidak bermanfaat. Sedangkan tidur yang paling bermanfaat adalah tidur saat sangat dibutuhkan. Segera tidur pada malam hari lebih baik dari tidur ketika sudah larut malam. Tidur pada tengah hari (tidur siang) lebih baik daripada tidur di pagi atau petang hari. Bahkan tidur pada petang dan pagi hari lebih banyak mudharatnya daripada manfaatnya.

Di antara tidur yang dibenci adalah tidur antara solat Subuh dengan terbitnya matahari. Sebab ia adalah waktu yang sangat strategik. Kerana itu, meskipun para ahli ibadah telah melewatkan sepanjang malamnya untuk ibadah, mereka tidak mahu tidur pada waktu tersebut hingga matahari terbit. Sebab waktu itu adalah awal dan pintu siang, saat diturunkan dan dibagi-bagikannya rezeki, saat diberikannya barakah. Maka masa itu adalah masa yang strategik dan sangat menentukan masa-masa setelahnya. Oleh itu, tidur pada waktu itu hendaknya kerana benar-benar sangat terpaksa. Secara umum, saat tidur yang paling tepat dan bermanfaat adalah pada pertengahan pertama dari malam, serta pada seperenam bagian akhir malam, atau sekitar lapan jam. Dan itulah tidur yang baik menurut pada doktor. Jika lebih atau kurang daripadanya maka akan berpengaruh pada kebiasaan baiknya.

Termasuk tidur yang tidak bermanfaat adalah tidur pada awal malam hari, setelah tenggelamnya matahari. Dan ia termasuk tidur yang dibenci Rasul Sallallahu 'alaihi wa sallam .

Apakah tujuan kita hidup?

Setiap benda yang dijadikan oleh pencipta atau dicipta oleh manusia dengan izin Nya pasti mempunyai tujuan. Pokok dicipta kerana mempunyai tujuan untuk membekalkan oksigen dan makanan, gunung ganang bertujuan sebagai pasak bagi bumi ini. Begitu juga dengan kereta untuk kemudahan kita bergerak.

Namun pernahkah kita terfikir, apakah tujuan kita dicipta?
Allah swt berfirman:

Maksudnya: "Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku".( al-Dhariyat: 56)

Jelas disini tujuan hidup kita hanyalah mengabdikan diri kepada Allah. fungsi seorang hamba ialah hanya menurut perintah Nya. Disini kita perlu faham bahawa mengabdikan diri bukan bermaksud kita perlu beribadat sepanjang masa.

Dari Abu Hurairah r.a katanya:”Nabi saw. bersabda yang maksudnya:”Sesungguhnya agama (Islam) itu ringan. Sesiapa yang memperberat-beratkannya maka dia akan dikalahkan oleh agama. Oleh itu kerjakanlah (agama itu) mengikut sepatutnya atau mendekatinya dengan yang sepatutnya dan gembiralah (kerana akan beroleh pahala) serta beribadatlah (mohonlah pertolongan Allah) pada waktu pagi, petang dan sebahagian malam.”
(Bukhari)

Huraian JAKIM (http://ii.islam.gov.my/hadith/hadith1.asp?keyID=822):
Tujuan ibadah adalah untuk mengabdikan diri kepada Allah SWT. Konsep ibadah terbahagi kepada 2 kategori iaitu ibadah khusus (seperti sembahyang, puasa, haji) dan ibadah umum iaitu setiap gerak geri, tindakan dan pekerjaan yang diniatkan kerana Allah). Syarat diterima sesuatu ibadah itu bergantung pada tiga perkara iaitu; Islam, ikhlas dan ittiba’ (dilakukan sesuai dengan perintah Allah SWT dan mencontohi apa yang dilakukan oleh Rasulullah saw). Dalam erti kata bahawa sesuatu ibadah itu hendaklah dikerjakan sebaik mungkin (menepati kehendak syarak) tanpa melebih-lebihkannya. Malah apa yang dimaksudkan dalam hadith di atas sebagai ‘dikalahkan oleh agama’ ialah keadaan seseorang yang menjadi lemah lantaran terlalu kuat mengerjakan ibadah hingga lupa menguruskan keperluan dirinya seperti mencarai nafkah menyara hidup ahli keluarga dan sebagainya. Perkara ini ternyata amat bertentangan dengan kehendak Islam kerana Islam juga menyuruh manusia agar berusaha gigih untuk mencari penghidupan yang baik di dunia dan bukan menumpukan segala usaha untuk bekalan akhirat semata hingga melupakan dunia sewenang-wenangnya sedangkan dunia adalah jambatan ke akhirat. Oleh itu manusia mestilah bijak menyeimbangkan antara keperluan dunia dan akhirat agar tidak termasuk di kalangan orang-orang yang rugi.

Dalam hadith lain yang diriwayatkan Bukhari dan Muslim ada diceritakan:

3 orng telah datang mengunjungi rumah Rasulullah SAW bertanya mengenai ibadah Rasulullah. Mereka berkata, "apakah yang boleh diukur dengan Rasulullah? Baginda telah diampuni dahulu dan kemudian. Maka tidak mengapalah baginda mengerjakan ibadah dengan sedikit". Salah seorang berkata pula," Sesungguhnya aku sentiasa mahu mengerjakan solat pada waktu malam". Seorang lagi berkata," Aku hendak menjauhkan diri daripada perempuan(tidak mahu berkahwin selama-lamanya).

Rasulullah SAW datang menemui mereka lalu bersabda:

"Kamu telah berkata sedemikian rupa. Bukankah aku ini orng yang paling takut dari kalangan kamu dan paling bertaqwa kepada Allah. Tetapi aku berpuasa, aku juga berbuka. Aku solat,aku juga tidur dan aku juga berkahwin. Maka sesiapa yg tidak suka mengikut jejak langkahku, bukan dia daripadaku".


Pernahkah kita ke suatu tempat, tetapi kita tidak tahu apakah tujuan kita ke situ. Apakah yang anda rasa ketika itu. Semestinya rasa kekosongan dan buntu. Ketika itu pastinya kita akan membuat keputusan untuk kembali ke rumah. Ini sama dengan hidup kita. Jika kita telah tersesat atau hidup tanpa tujuan, kita perlu kembali ke pangkal jalan dan tetapkan halatuju kita.

Tujuan kita perlu selari dengan syariat Islam supaya kita selamat dunia dan akhirat. Tetapkan tujuan anda sekarang jika masih belum ada. Mantapkan tujuan anda jika telah ada.

Masjid Al Aqsa

Ramai di antara kita masih keliru dengan Masjid Al Aqsa. untuk melihat masjid tersebut sila ke link berikut.

http://www.4shared.com/document/ycWmKUFH/MasjidALAQSAyangsebenarnya.html

Laluan ke Shah Alam melalui SKVE

Tadi first time aku lalu SKVE untuk ke Shah Alam. Biasa aku lalu Puchong atau Federal atau Laluan Putrajaya KLIA. Kalau dari Seri Kembangan, pengguna boleh masuk ke lebuhraya ini melalui Plaza Tol Ayer Hitam (bukan kat johor ya).

Laluan nie kena lalu hampir 4 tol x silap aku sebelum sampai shah alam. bagi aku lebih baik lalu Puchong sebab lagi dekat. tapi jika nak elak jem laluan nie lah alternatifnya. satu lagi alan dia street jer sampai plaza tol untuk ke KLIA, lepas tu ambik kiri.

Bagi anda yang ingin mencarinya didalam google map atau GPS, mungkin x kan jumpa lebuh raya SKVE nie sebab masih baru.

Saturday, February 26, 2011

Anda masih boleh jelaskan saman di Pejabat Pos esok (27 Feb)

Pesalah trafik yang belum sempat menjelaskan saman boleh berbuat demikian esok di semua pejabat pos yang akan beroperasi seperti biasa.

Untuk maklumat lanjut orang ramai boleh hubungi talian Posline di 1-300-300-300 atau layari laman web http://www.pos.com.my/.





Drama Platun Harimau

RTM1 akan menayangkan drama Platun Harimau bermula 1 Mac 2011 ini sempena Hari Ulang tahun Tentera Darat ke-78. Drama 13 episod ini diadaptasikan dari sebuah novel perang karya Leftenan Kolonel Mohd. Radzi Abd. Hamid yang juga ketua skuad kombat terbabit. Drama itu bertujuan untuk menyedarkan generasi muda bahawa komunis adalah pengganas yang bertindak kejam kepada rakyat negara ini.


Drama Platun Harimau adalah cerita sebenar yang dilalui Tentera Darat melalui Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) sekitar 1980-an yang menerima tentangan hebat pengganas komunis yang dikenali sebagai 'Black Jacket'.


Seramai 16 perajurit gugur di medan perang di Daerah Gubir, di utara Perak bersempadan dengan Betong (wilayah Siam) yang merupakan kawasan hitam pengganas komunis Black Jacket yang diketuai oleh Chong Woo.


Nantikan kemunculannya di RTM1.






Berhemah Dalam Menegur

‘‘Hai orang-orang yang beriman taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasul dan kepada pemangku kekuasaan di antaramu. Maka jika kamu berselisih dalam sesuatu (perkara), kembalilah ia kepada (kitab) Allah dan (sunah) Rasul, jika kamu benar-benar beriman terhadap Allah dan hari kemudian. Itulah yang lebih baik dan lebih bagus kesudahannya.”

Firman Allah dalam surah An-Nisa ayat 59 tersebut dengan jelas memperingatkan umat Islam supaya tidak membiarkan sesuatu pertelingkahan atau perbezaan pendapat itu mencetuskan perpecahan di antara mereka.

Sememangnya dalam kehidupan ini, perbezaan pendapat dan mempunyai pandangan yang berlainan adalah sesuatu perkara yang lumrah justeru apabila ia berlaku jangan sesekali ada di antara kita dengan mudah membuat kesimpulan yang menjurus kepada prasangka kononnya ia bertujuan memburukkan sesiapa.

Allah telah mengingatkan kita dalam surah Yunus ayat 36 dengan menegaskan, ‘‘Prasangka itu tidak mendatangkan kebenaran apa pun.” Oleh itu jika tercetus sesuatu isu antara kita dan terwujudnya perbezaan pendapat atau terbentuk sesuatu teguran ia seharusnya ditangani dengan sebijak-bijaknya.

Janganlah kita terlalu gopoh ke hadapan dengan membuat andaian yang bukan-bukan atau berhujah dengan penuh emosi sehingga terwujud cabar-mencabar.

Sebaliknya teguran atau sesuatu pandangan itu perlu diteliti dan dihalusi sertai dikaji kebenarannya. Ini kerana perbuatan menegur orang yang melakukan kesalahan merupakan tindakan yang amat diperintah oleh Allah.

Firman Allah dalam surah An-Nahl ayat 125 bermaksud;

“Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik
dan bantahlah mereka dengan cara yang lebih baik.”

Namun begitu sejak kebelakangan ini kita melihat semakin banyak pihak yang tidak boleh ditegur biarpun apa yang dinyatakan oleh seseorang itu mempunyai kebenarannya.

Sesungguhnya Rasulullah s.a.w telah mengingatkan bahawa sesuatu kebenaran itu perlu dinyatakan biarpun pahit dan baginda juga menegaskan,

‘‘Siapa sahaja di antara kalian yang melihat kemungkaran, maka tegurlah dengan tangannya (kekuasaannya). Jika tidak mampu, maka tegurlah dengan lisannya. Jika tidak mampu juga, maka tegurlah dengan hati. Namun, ini adalah keimanan paling lemah.”

Islam telah menggariskan dalam membuat teguran, kita haruslah berhati-hati apatah lagi jika kita cuba bertindak sebagai ‘orang perantaraan’ bagi menjelaskan sesuatu perkara.

Panduan

Tiga faktor yang digariskan oleh Islam boleh menjayakan sesuatu teguran itu ialah, pertama, tidak merendahkan ego orang yang ditegur, kedua mencari waktu yang tepat dan ketiga memahami kedudukan orang yang ditegur.

Hakikatnya, Islam memberi panduan yang jelas dalam kita memberi teguran dan bagaimana sikap kita apabila ditegur. Kita tidak harus melatah apatah lagi terlalu emosional sehingga menyebabkan kita melafazkan kata-kata yang tidak sepatutnya.

Semua itu tidak akan menyelesaikan masalah sebaliknya hanya akan mengeruhkan lagi keadaan, tidak kira sama ada kita pemimpin atau tidak tetapi apa yang kita perkatakan pasti akan dinilai oleh manusia dan diperhitungkan oleh Allah.

Kegagalan untuk mengawal perasaan kita berhujah akan menyebabkan berlaku tuduh-menuduh yang kesudahannya akan mencetus permusuhan antara kita.

Tindakan ini sudah tentulah bertentangan dengan firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 103 yang mengingatkan,

‘‘Dan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali (agama) Allah dan janganlah kamu bercerai-berai dan ingatkan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu bermusuh-musuhan, maka Allah menjinakkan hati kamu lalu jadikan kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang yang bersaudara, pada hal dahulunya kamu telah berada di jurang neraka, maka Dia menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah menerangkan kepadamu ayat-ayat agar kamu mendapat petunjuk.”

Hakikatnya, Islam tidak hanya mengajar etika menegur umat seagama tetapi Islam juga mengajar kita bagaimana cara menegur yang betul kepada umat daripada agama lain, tidak kita seburuk apa pun kesalahannya.

Ia terkandung dalam al-Quran melalui perintah Allah kepada Nabi Musa dan Nabi Harun untuk berkata lembut kepada Firaun seperti mana firman-Nya dalam surah Thaha ayat 44 yang bermaksud;

‘‘Berbicaralah kalian berdua kepadanya (Firaun) dengan kata-kata yang lemah lembut,
mudah-mudahan ia ingat atau takut.”

Jika dengan Firaun pun Allah perintahkan para nabi bercakap dengan lemah lembut, apatah lagi kita sesama Islam. Ertinya Allah tidak suka jika kita bercakap atau berhujah mengikut perasaan semata-mata.

Rasulullah s.a.w bersabda,

‘‘Percakapan orang yang berakal muncul dari balik hati nuraninya. Maka ketika hendak berbicara, terlebih dahulu ia kembali pada nuraninya. Apabila ada manfaat baginya, dia harus bercakap dan apabila ia boleh mendatangkan keburukan, maka dia hendaklah tidak melafazkannya. Sesungguhnya hati orang yang bodoh berada di mulut, ia berbicara sesuai apa sahaja yang dia mahukan’'.

Seperkara lagi dalam kita berhujah atau mempertahankan sesuatu elakkan daripada memalsukan fakta apatah lagi membuat pujian yang bukan-bukan kepada seseorang ini.

Ia disebabkan pujian yang melampau itu adalah bencana lidah (min afat al lisan) yang sangat berbahaya.

Dalam buku Ihya 'Ulum al-Din, Imam Ghazali menyatakan enam bahaya (keburukan) yang mungkin timbul daripada budaya memuji tersebut iaitu empat keburukan kembali kepada orang yang memberikan pujian dan dua keburukan lainnya kembali kepada orang yang dipuji.

Bagi pihak yang memuji, keburukan yang akan diperoleh ialah melakukan pujian secara berlebihan sehingga menjerumus ke dalam dusta, dia memuji dengan berpura-pura menunjukkan rasa cinta dan simpati yang tinggi sedangkan dalam hatinya adalah sebaliknya, ia menyatakan sesuatu yang tidak disokong oleh fakta sebaliknya pembohongan semata-mata dan dia telah menggembirakan orang yang dipuji padahal orang itu melakukan kesalahan.

Bangga

Dua keburukan yang menanti orang yang dipuji pula ialah dia akan merasa sombong (kibr) dan bangga diri (ujub) - kedua-dua adalah penyakit yang boleh ‘mematikan’ hati seseorang dan keburukan kedua, orang yang dipuji akan merasa hebat, tidak perlu bersusah payah dan bekerja kuat.

Kesimpulannya, dalam apa juga yang kita lakukan berkaitan dengan lidah yang melahirkan kata-kata kita harus berhati-hati, tidak kiralah sama ada ia teguran, pujian, kenyataan atau berhujah.

Ini kerana setiap apa yang diperkatakan akan diperhitungkan di akhirat kelak apatah lagi jika ia berkaitan dengan soal kebenaran dan kebatilan.

Justeru jadikanlah firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 104 dan 105 sebagai pegangan, maksudnya;

“Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang mengajak kepada kebajikan dan menyuruh kepada makruf dan mencegah dari kemungkaran dan mereka itulah orang-orang yang beruntung.

“Dan janganlah kamu seperti orang-orang yang bercerai-berai dan berselisih sesudah datang keterangan yang jelas kepada mereka dan mereka itulah orang-orang yang akan mendapat azab yang berat.”

premium insurans kenderaan naik

 Kadar premium insurans kenderaan akan dinaikkan oleh bank negara secara berperingkat dalam tempoh 4 tahun mulai tahun hadapan. Menurut BNM, kadar kenaikan adalah pada kadar minimum dan tidak membebankan rakyat berpendapatan rendah.

Kenaikan antara RM1 hingga RM3.5 setahun dicadang bagi perlindungan third party motosikal 100cc dan kebawah. dan RM1 hingga RM2 pula untuk pelindungan komprehensif.

Bagi kenderaan persendirian 1400cc, kenaikan antara RM6 hingga RM34 setahun untuk perlindungan third party dan RM7 hingga RM19 untuk perlindungan komprehensif.


http://www.bharian.com.my

Maklumat kenaikan yang ada dalam akhbar masih belum lengkap. BNM perlu mengeluarkan detail mengenai kenaikan ini terutama mengenai kenderaan cc lain.

bomoh naikkan seri muka

al-kisah...
Seorang wanita dari KL yang sudah banyak kali putus tunang, jadi dia amik
jalan ni untuk berjumpa dengan bomoh seri ni untuk mendapatkan susuk seri.
Jadi bomoh tu suruh dia datang semula dengan barang pengeras:
  • 7 Bunga : untuk mandi bunga;
  • Pulut Kuning : pengeras;
  • Ayam Kampung : pengeras; dan
  • RM10 : sahaja.

Jadi bila, setelah selesai mandi bunga, dan makan KFC bersama bomoh
tersebut. Bomoh tersebut suruh awek tu tunggu jap dia nak gi amik susuk tu.
Jadi awek ni tunggu laaa kat pondok tu sehingga bomoh tu balik.
30 minit kemudian muncul bomoh tu dan dengan sebungkus benda di tangan dia.

Bomoh : Nah pegang elok-elok benda ni, letak dia di tempat tinggi selama 5
Jumaat dari sekarang.

Wanita : Baik tok!

Bomoh : Cukup sudah 5 Jumaat, kamu buka tepat pukul 12 malam sebelum hendak tido. Buka benda ni di bilik air dan jangan lupa bilas dengan air setelah guna.

Wanita : Baik tok!

Setelah cukup 5 Jumaat, wanita tersebut bawa bungkusan kain kuning itu ke
bilik air..................... dan alangkah....

TERKEJUTTTTTTTTTTTTTTTT


Dalam bungkusan kain kuning itu adalah............. (lihat gambar kat bawah)
Tetiba... wanita itu mendapat 1 sms dari tok bomoh itu.... dan message
bunyinya,

"KEJELITAAN ADALAH HAK MILIK SETIAP INSAN!"







Friday, February 25, 2011

Tempoh pembayaran PTPTN 30 bulan

PTPTN mengumumkan tempoh pembayaran balik dilanjutkan sehingga 30 bulan kepada mereka yang masih belum mendapat pekerjaan. Sebelum ini tempoh asal pembayaran balik adalah 6 bulan namun ia dilanjutkan sehingga 24 bulan.

Walaubagaimanapun, peminjam perlu membuat menulis surat atau berhubung terus dengan PTPTN bagi memaklumkan masalah yang mereka hadapi.

http://www.bharian.com.my

RON95 Tidak akan dinaikkan

Kerajaan mengumumkan bahawa minyak RON95 tidak akan dinaikkan pada masa ini walaupun harga minyak dunia meningkat ekoran pergolakan di Timur Tengah.

Harga RON95 dijual pada harga RM1.90 seliter manakala RON97 diapungkan pada harga pasaran.

Pengumuman ini melegakan hati rakyat terutama yang berpendapatan rendah kerana kenaikan harga minyak akan mempengaruhi harga barangan dan perkhidmatan yang lain.

Untuk maklumat harga pasaran dunia minyak, rujuk harga minyak di sebelah kanan blog ini.


Penuntut Malaysia boleh kembali ke Mesir mulai 12 Mac

Pelajar malaysia yang menuntut di universiti di Mesir boleh mula kembali ke sana mulai 12 Mac ini. Bagaimanapun pelajar masih perlu menunggu lampu hijau dari Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengenai tahap keselamatan di Mesir.

Menurut laporan, beberapa universiti di Mesir akan memulakan sesi pembelajaran pada 12 Mac hingga 8 April.


http://www.bharian.com.my
http://www.utusan.com.my/

Kelebihan berjemaah mengikut Teori Fizik

Sumber: Utusan Malaysia

SEORANG professor fizik di Amerika Syarikat membuat satu kajian tentang kelebihan solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam.

Katanya, tubuh badan kita mengandungi dua cas elektrik, iaitu cas positif dan cas negatif. Dalam aktiviti harian kita sama ada bekerja, beriadah atau berehat, sudah tentu banyak tenaga digunakan.

Dalam proses pembakaran tenaga, banyak berlaku pertukaran cas positif dan cas negatif, yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh kita. Ketidakseimbangan cas dalam badan, menyebabkan kita merasa letih dan lesu setelah menjalankan aktiviti seharian.

Oleh itu cas-cas ini perlu diseimbangkan semula untuk mengembalikan kesegaran tubuh ke tahap normal.

Berkaitan dengan solat berjemaah, timbul persoalan di minda beliau, mengapa Islam mensyariatkan solat berjemaah dan mengapa solat lima waktu yang didirikan orang Islam mempunyai bilangan rakaat yang tidak sama. Hasil kajiannya mendapati, bilangan rakaat yang berbeza dalam solat bertindak menyeimbangkan cas-cas dalam badan kita.

Semasa solat berjemaah, kita disuruh meluruskan saf, bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki. Tindakan-tindakan yang dianjurkan semasa solat berjemaah itu mempunyai berbagai-bagai kelebihan.

Kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah lain yang berada di kiri dan kanan kita, akan menstabilkan kembali cas-cas yang diperlukan oleh tubuh. Ia berlaku apabila cas yang berlebihan - sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan, manakala yang berkurangan akan ditarik ke dalam kita. Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita.

Menurut beliau lagi, setiap kali kita bangun daripada tidur, badan kita akan merasa segar dan sihat setelah berehat beberapa jam. Ketika ini tubuh kita mengandungi cas-cas positif dan negatif yang hampir seimbang. Oleh itu, kita hanya memerlukan sedikit lagi proses pertukaran cas agar keseimbangan penuh dapat dicapai. Sebab itu, solat Subuh didirikan dua rakaat.

Seterusnya, setelah sehari kita bekerja kuat dan memerah otak, semua cas ini kembali tidak stabil akibat kehilangan cas lebih banyak daripada tubuh. Oleh itu, kita memerlukan lebih banyak pertukaran cas. Solat jemaah yang disyariatkan Islam berperanan memulihkan keseimbangan cas-cas berkenaan. Sebab itu, solat Zuhur didirikan empat rakaat untuk memberi ruang yang lebih kepada proses pertukaran cas di dalam tubuh.

Situasi yang sama turut berlaku di sebelah petang. Banyak tenaga dikeluarkan ketika menyambung kembali tugas. Ini menyebabkan sekali lagi kita kehilangan cas yang banyak. Seperti mana solat Zuhur, empat rakaat solat Asar yang dikerjakan akan memberikan ruang kepada proses pertukaran cas dengan lebih lama.

Lazimnya, selepas waktu Asar dan pulang daripada kerja, kita tidak lagi melakukan aktiviti-aktiviti yang banyak menggunakan tenaga. Masa yang diperuntukkan pula tidak begitu lama. Maka, solat Maghrib hanya dikerjakan sebanyak tiga rakaat adalah lebih sesuai dengan penggunaan tenaga yang kurang berbanding dua waktu sebelumnya.

Timbul persoalan di fikiran professor tersebut mengenai solat Isyak yang mengandungi empat rakaat. Logiknya, pada waktu malam kita tidak banyak melakukan aktiviti dan sudah tentu tidak memerlukan proses pertukaran cas yang banyak.

Setelah kajian lanjut, didapati terdapat keistimewaan mengapa Allah mensyariatkan empat rakaat di dalam solat Isyak. Kita sedia maklum, umat Islam digalakkan tidur awal supaya mampu bangun untuk menunaikan tahajud (sembahyang malam) pada sepertiga malam.

Ringkasnya, solat Isyak sebanyak empat rakaat itu akan menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk kita bangun pada waktu malam untuk beribadat (qiamullail).

Dalam kajiannya, beliau mendapati bahawa Islam adalah agama yang lengkap dan istimewa. Segala amalan dan suruhan Allah Taala itu mempunyai hikmah yang tersirat untuk kebaikan umat Islam itu sendiri. Beliau merasakan betapa kerdilnya diri dan betapa hebatnya Pencipta alam ini. Akhirnya, dengan hidayah Allah beliau memeluk agama Islam.


Syarat-syarat sah berjemaah

1 - Makmum hendaklah berniat mengikut imam. Adapun imam tidak menjadi syarat berniat menjadi imam, hanya sunat agar ia mendapat ganjaran berjemaah. Sabda Rasulullah s.a.w.: Sesungguhnya segala amal itu hendaklah dengan niat. (Riwayat Bukhari dan Muslim).

2 - Makmum hendaklah mengikut imamnya dalam segala pekerjaannya. Maksudnya makmum hendaklah membaca takbiratul ihram sesudah imam bertakbir, begitu juga permulaan segala perbuatan makmum hendaklah terkemudian daripada yang dilakukan oleh imamnya.

Sabda Rasulullah s.a.w.: Sesungguhnya imam itu dijadikan imam supaya diikuti perbuatannya, apabila ia telah bertakbir hendaklah kamu bertakbir dan apabila ia rukuk, maka hendaklah kamu rukuk pula. (Riwayat Bukhari dan Muslim) dan sabda baginda lagi: Apakah seseorang tidak takut apabila ia mengangkat kepalanya mendahului imam, Allah akan mengubah kepalanya menjadi kepala himar. (Riwayat jemaah ahli hadis)

3 - Mengetahui gerak-geri perbuatan imam, umpamanya daripada berdiri kepada rukuk, iktidal dan seterusnya sujud, sama ada diketahuinya dengan cara melihat imam sendiri atau melihat saf makmum di belakang imam dan seterusnya.

4 - Kedua-duanya (imam dan makmum) berada di dalam satu tempat, umpamanya berada di dalam satu rumah. Sesetengah ulama berpendapat bahawa sembahyang di dalam satu tempat ini tidak menjadi syarat, hanya sunat kerana yang perlu diketahui adalah pergerakan perpindahan imam daripada rukun ke rukun atau dari rukun ke sunat dan sebaliknya, agar makmum dapat mengikuti pergerakan imamnya.

5 - Tempat berdiri makmum tidak boleh lebih hadapan daripada imamnya. Apabila orang yang sembahyang berdiri, diukur tumitnya dan bagi orang yang sembahyang duduk, diukur daripada punggungnya.

6 - Hendaklah sama aturan sembahyang makmum dengan sembahyang imam. Bermaksud tidak sah sembahyang fardu jika yang mengikutnya melakukan sembahyang jenazah atau sembahyang gerhana kerana cara (aturan) kedua-dua sembahyang itu tidak sama.

7 - Lelaki tidak sah berimamkan perempuan. Ini bererti lelaki tidak boleh menjadi makmum sedang imamnya perempuan. Kaum perempuan hanya boleh menjadi imam bagi perempuan. Sabda Rasulullah s.a.w.: Perempuan janganlah dijadikan imam, sedangkan makmumnya lelaki. (Riwayat Ibnu Majah)

8 - Keadaan imam tidak ummi (buta huruf) sedangkan makmumnya qari (boleh membaca). Hendaknya imam itu seorang yang baik bacaannya.

9 - Janganlah makmum berimam kepada orang yang diketahui bahawa sembahyangnya tidak sah (batal). Contohnya, mengikut imam yang diketahui oleh makmum bahawa ia bukan orang Islam atau ia berhadas atau bernajis pada badan dan pakaian atau tempatnya.

Thursday, February 24, 2011

Pendeta Yahudi Peluk Islam

Asalnya seorang pendokong tegar wawasan bangsanya untuk menubuhkan Israel Raya yang meliputi Jordan, sebahagian Syria, Lubnan, sebahagian Mesir sehinggalah ke Madinah. Zionis merancang dan berusaha keras untuk melebarkan jajahan mereka menjadikan sungai Furat sempadannya di Syria, sungai Tigris di Iraq, Semenanjung Sinai di Mesir sehinggalah ke Madinah.

Mereka mendakwa kawasan tersebut asalnya adalah hak milik nenek moyang kaumnya. Lantas usaha ke arah itu giat dijalankan sekian lama. Justeru itu, berlaku beberapa siri peperangan demi mencapai cita-cita tersebut.

Antaranya, sekitar tahun 60-an dan 70-an berlaku peperangan di Semenanjung Sinai, Mesir dan Israel pernah menguasainya. Di Syria, Israel berperang merebut Bukit Golan, dan peperangan di Lubnan.

Israel Raya menurut perancangan Zionis meliputi Palestin, Jordan, Syria, Lubnan, Iraq, Mesir dan sebahagian Saudi.

Pendeta Yahudi Amerika, Joseph Cohen daripada gerakan Satmar (kumpulan kesufian dalam agama Yahudi) menyimpan cita-cita untuk menyertai kempen pembentukan Israel Raya.

Dalam usahanya itu, beliau sempat tinggal di Juressalam dan berpeluang untuk masuk ke kawasan Baitul Muqaddis. Di situlah titik permulaan hidayah Allah menghampirinya.

Ketika di situ, beliau dapat berjumpa dan berdialog dengan penduduk tempatan beragama Islam. Setiap hari beliau melayari internet dan membuat kajian yang serius terhadap agama Islam. Hasil daripada pertemuan dan dialog terdahulu, terlalu banyak kemusykilan dan tanda tanya yang perlu dicari jawapan.

Melalui media maya itu, Pendeta Yahudi ini berkenalan dengan seorang Muslim bernama Zhada. Mereka berinteraksi dengan mesra mengenai Islam. Hubungan mereka semakin akrab. Ketika masih di Juressalam, beliau telah mula mempelajari bahasa Arab dan al-Quran dengan membaca terjemahan di dalam bahasa Inggeris.

Zhada sebenarnya adalah seorang Muslim yang baik daripada Emiriah Arab Bersatu (UAE). Zhada lantas membantunya untuk berhubung dengan ulama-ulama tempatan supaya Pendeta Yahudi itu dapat belajar tentang Islam dengan lebih sempurna.

Joseph yang sudah berkeluarga itu akhirnya terpaut dengan kebenaran Islam. Beliau lantas memberitahu isterinya tentang hasratnya itu. Isterinya bersetuju dan mendaftarkan keluarga mereka sebagai keluarga Muslim di mahkamah undang-undang Juressalam.

Namanya ditukar kepada Yusuf Khattab. Anak-anaknya dihantar ke sekolah Islam dan mereka berpindah ke Gunung Thur. Beliau bekerja dengan badan kebajikan Islam Jerussalam.

Kemudian, Yusuf menubuhkan Pusat Penyebaran Islam di pasar lama Jerussalam. Beliau berusaha untuk mengembangkan ajaran Islam kepada penganut Yahudi dan usaha kerasnya itu telah berjaya mengislamkan 10 orang Yahudi.

Lantas sekatan demi sekatan dilakukan oleh pihak Israel. Namun, beliau mengutuk secara nyata perdana menteri Israel ketika itu Ariel Sharon kerana menzalimi umat Islam. Beliau juga tidak gentar untuk menyatakan sokongan terhadap penubuhan negara Islam Palestin.

Seterusnya, pelbagai ujian menimpa Yusuf dalam jihadnya untuk menyebarkan Islam dan menegakkan sebuah negara Islam Palestin yang merdeka.

Sumber: http://www.fauzisabri.com

Wednesday, February 23, 2011

Filem I Am Number Four

Filem I Am Number Four diadaptasikan dari novel sains fiksyen remaja karangan Pittacus Lore. DreamWorks Pictures pada Jun 2009 telah membeli hak kebenaran bagi menerbitkan novel tersebut dalam bentuk filem yang telah ditayangkan bermula 18 Fenuari 2011 yang lalu.

Ia mengisahkan mengenai makhluk asing yang dari planet Lorien yang lari dari buruan untuk dibunuh. Anda perlu menonton filem ini untuk kisah selanjutnya.

Pusingan kelayakan olimpik malaysia vs pakistan

Malaysia mengalahkan Pakistan dengan jaringan 2-0 dalam perlawanan bola sepak pra-kelayakan Olimpik 2012 di Stadium Shah Alam, malam ini.

Gol malaysia dijaringkan oleh Wan Zaharulnizam dari pemain kelantan pada minit ke 3 dan Ifran Fazail pula menyumbang gol kedua pada minit ke 46.

Walaubagaimana pun, pemain-pemain malaysia banyak melepaskan peluang untuk menjaringkan gol. Pasukan negara telah mempunyai taktik serangan yang mantap, namun finishing masih lemah.

Semoga malaysia berjaya pada pusingan kedua nanti.

The Secret to Happy Married Life

Once I was asked by my Friend, "What is the secret behind your happy married life?"

I said, "You should share responsibilities with due love and
Respect each other. Then absolutely there will be no problems."

He asked, "Can you explain?"

I said, "In my house, I take decisions on bigger issues where as my wife decides on smaller issues. We do not interfere in each other's decisions."

Still not convinced, Friend asked me "Give me some examples"

I said," Smaller issues like, which car we should buy, how much amount to save, when to visit home town, which Sofa, air conditioner, refrigerator , monthly expenses, whether to keep a maid or not etc are decided by my wife. I just agree to it"

He asked, "Then what is your role?"

I said," My decisions are only for very big issues. Like whether America should attack Iran, whether Britain should lift sanction over Zimbabwe, whether to widen African economy, whether Sachin Tendulkar should retire, etc etc and Do you know one thing,

My wife NEVER, EVER objects to any of these...............

Perihal Wanita Yang Lelaki Tak Faham

1. Mengapa wanita gemar membawa beg bersaiz kecil? Akhirnya lelaki juga terpaksa memegang dompetnya yang sarat berisi pelbagai resit, selain dokumen peribadi.

2. Mengapa wanita selalu bertanya soalan yang mereka tidak mahu mendengar jawapannya? Contohnya, bertanyakan komen sama ada teman rapatnya tampak menggoda. Jika lelaki menjawab “tidak”, jawapan itu akan dipersoalkan dengan hujah panjang lebar, tetapi sebaliknya jika lelaki menjawab “ya”, mereka pasti naik berang umpama taufan melanda.

3. Wanita kini rata-ratanya lebih berani dan lebih tegas berhadapan cabaran hidup tetapi bab membunuh lipas, mereka pasti mahu bantuan lelaki.

4. Lelaki memang tak faham mengapa setiap kali ke tandas, wanita perlu ditemani segerombolan rakan rakan. Kesannya, mereka akan menghabiskan banyak masa berbual dan bermesyuarat di depan cermin bilik kecil itu, sambil membelek solekan dan melihat sulaman di baju masing-masing.

10 PERINGATAN BUMI

berkata Anas Bin Malik r.a;

Sesungguhnya setiap hari bumi menyeru kepada manusia dengan sepuluh perkara.

1. Wahai anak Adam! Berjalanlah di atas perutku, tetapi ingatlah! Engkau akan dimasukkan ke dalamnya kelak.

2. Engkau melakukan maksiat di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan diazab di dalam perutku.

3. Engkau ketawa di atas perutku, tetapi ingatlah! Engkau akan menangis di dalam perutku.

4. Engkau bergembira di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan kecewa di dalam perutku.

5. Engkau mengumpul harta di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan menyesal di dalam perutku.

6. Engkau makan benda yang haram di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan dimakan oleh ulat di dalam perutku.

7. Engkau angkuh di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan dihina di dalam perutku.

8. Engkau berlari dengan riang di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan jatuh di dalam perutku dalam keadaan dukacita.

9. Engkau hidup di dunia bersiramkan cahaya matahari, bulan dan bintang di belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan tinggal dalam kegelapan di dalam perutku.

10. Engkau hidup di atas belakangku beramai-ramai, tetapi ingatlah! Engkau akan keseorangan di dalam perutku.

Tuesday, February 22, 2011

Ujian MUET tiga kali setahun

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) pada 21 Februari 2011 telah mengumumkan berita yang pastinya akan menggembirakan bakal calon MUET apabila MPM akan menawarkan MUET sebanyak 3 kali setahun melai tahun depan.

Langkah ini adalah bagi menampung jumlah permohonan untuk menduduki MUET yang semakin bertambah pada setiap tahun. Seramai 94,117 calon menduduki MUET pada akhir tahun lepas, iaitu peningkatan sebanyak 13.15 peratus berbanding jumlah calon MUET pertengahan tahun iaitu sebanyak 81,743 calon.

Beliau berkata secara keseluruhan, prestasi calon MUET akhir tahun telah meningkat sebanyak 46.02 peratus calon, mendapat Band 3 atau lebih baik berbanding dengan 33.87 peratus pada MUET pertengahan tahun lepas.

Diharap dengan pertambahan MUET sebanyak 3 kali setahun ini akan meningkatkan lagi semangat calon-calon untuk berusaha mendapat Band yang tinggi.

Pengalaman laksamana semasa mengambil MUET hampir 8 tahun lepas amat menyeksakan kerana terpaksa menunggu lama jika terlepas untuk kali pertama bagi tahun tersebut. Kekerapan ujian ini mungkin boleh ditambah dari masa ke semasa mengikut jumlah permohonan calon-calon.

MPKB haramkan penyediaan Shisha kepada pelanggan

MPKB telah mengambil langkah proaktif dengan mengharamkan penyediaan Shisha kepada pelanggan oleh semua restoran di kawasan penyeliaan MPKB. Pengharaman ini tertakluk dibawah Undang-Undang Kecil MPKB.

Langkah MPKB ini patut dipuji dan disokong kerana TV3 juga telah menyiarkan slot khas mengenai keburukan Shisha yang anda boleh lihat di http://www.tv3.com.my/beritatv3/laporan_khas/index.1.html.

Menurut rujukan di wikipedia, baca betul-betul wikipedia, bukan wikileaks ya, shisha adalah nama yang digunakan didalam bible yang bermaksud "sulaman" adalah merujuk kepada:

- Hookah - iaitu alat untuk merokok
- Mu‘assel - campuran separuh tembakau dan separuh perasa yang digunakan

Menghisap shisha sama seperti menghisap rokok dan kedua-duanya mempunyai banyak keburukan. Pakar-pakar perubatan telah menjelaskan kesan-kesan buruk merokok. Sesungguhnya Allah swt telah mengharamkan ke atas orang Islam melakukan sesuatu yang memudaratkan mereka. Oleh itu adalah wajib bagi mereka yang menghisap shisha atau rokok supaya berhenti dan berwaspada daripada perbuatan tersebut kerana firman Allah swt:

Maksudnya: Mereka bertanya kepadamu (Muhamad), "Apakah yang dihalalkan bagi mereka"? Katakanlah, "Yang dihalalkan bagi kamu adalah yang baik-baik. (al-Maidah: 4)

Dan Allah swt telah berfirman lagi:

Maksudnya: Dan dia (Muhamad) yang menghalalkan segala yang baik bagi mereka dan mengharamkan segala yang buruk bagi mereka. (al-A'raf: 157)

Fikir-fikirkan lah

Minda: Amanah umpama jantung manusia

http://www.hmetro.com.my
Oleh WAN MOHD RUZLAN WAN OMAR

AMANAH adalah nilai peribadi mukmin sejati dan sangat dituntut Islam ke atas setiap umatnya tanpa mengira pangkat dan kedudukan, lebih-lebih lagi pada pemimpin.

Seorang pemimpin yang sebenar mesti memiliki sifat amanah sebagai tonggak kepada kemercuan imej perwatakan diri yang unggul.

Ingatlah tanpa amanah akan menjerumuskan seseorang kepada ciri-ciri orang munafik.

Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud: ‘Tanda-tanda orang munafik itu ada tiga: Apabila bercakap dia berbohong, apabila berjanji dia mengingkarinya dan jika diberi amanah dia mengkhianatinya’.

Saidina Abu Bakar pula ketika menyampaikan ucapan dasar selepas dilantik sebagai khalifah ada menyatakan: “Kejujuran adalah suatu amanah dan kedustaan adalah suatu khianat”.

Jarang kita ingat bahawa amanah yang kita pikul sebagai seorang hamba Allah di muka bumi ini adalah satu tanggungjawab berat.

Sedarlah kita bahawa amanah pernah Allah tawarkan kepada langit dan bumi, tetapi kedua-duanya menolak, lantaran beratnya tanggungjawab menjaga amanah Allah itu serta bimbang akan mengkhianatinya.

Ibnu Hatim ada menceritakan bahawa Mujahid berkata apabila Allah jadikan langit dan bumi lalu dibentangkan kepada mereka amanah.

Namun, kedua-duanya menolak tawaran Allah itu. Akan, tetapi apabila dijadikan Nabi Adam a.s, amanah itu ditawarkan pula kepadanya.

Nabi Adam berkata: “Apa ini, ya Tuhan?” Jawab Allah: “Ini jika kamu tunaikan dengan baik akan diganjarkan pahala, tetapi seandainya kamu cuai, kamu akan diazab”.

Kemudian Nabi Adam berkata: “Aku sanggup menanggungnya”.

Hal ini sebenarnya ada Allah khabarkan melalui Surah Al-Ahzab ayat 72 yang bermaksud: “Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanah (Kami) kepada langit dan bumi dan gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan untuk memikul amanah itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya dan dipikul oleh manusia, sesungguhnya manusia itu amat suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara yang tidak patut dikerjakan”.

Inilah kisahnya bagaimana manusia menerima amanah Allah.

Az-Zamakhsyari menyatakan amanah ialah rasa taat yang ada pada manusia itu terhadap segala perintah Allah. Ertinya segala tanggungjawab itu seharusnya dilaksanakan penuh taat dan tidak sekali-kali menyeleweng daripada ketaatan.

Al- Alusi ada membandingkan amanah itu seumpama jantung kepada tubuh manusia. Jantung berperanan menyedut darah ke seluruh tubuh manusia yang membolehkan kita bergerak dan dapat melakukan sesuatu kerja. Tanpa jantung manusia tidak akan hidup.

Begitulah halnya dengan amanah. Amanah adalah jantung kepada ciri peribadi seseorang insan. Lari atau menyeleweng daripada menunaikan amanah bermakna insan itu sudah mati.

Digambarkan bahawa Saidina Ali Abi Talib apabila masuk saja waktu solat, maka kuning mukanya dan berubah raut wajahnya.

Lalu ditanya mengapakah terjadi demikian? Lalu dijawabnya: “Sesungguhnya sudah masuk kepadaku amanah yang ditawarkan oleh Allah kepada langit dan bumi yang kedua-duanya menolaknya dan tidak sanggup menerimanya. “Sesungguhnya aku menanggungnya, aku tidak tahu bagaimana aku hendak tunaikan”.

Subhanallah, begitu hebat dan mendalam kesungguhan rasa insaf Saidina Ali tentang amanah itu. Kita bagaimana?

Demikian gambaran mengenai peri pentingnya kedudukan nilai amanah pada setiap mukmin. Cerita berikut dikisahkan semula sebagai tatapan rohani, sekali gus menjernihkan hati sanubari kita agar sentiasa memegang kukuh nilai amanah dalam kehidupan di dunia ini.

Kisahnya Amirul Mukminin Umar Abdul Aziz dikunjungi oleh emak saudaranya. Tujuannya kerana berhajat untuk meminta tambahan wang saraan daripada Baitul Mal.

Pada waktu itu, Umar sedang makan kacang bercampur bawang dan adas iaitu makanan yang rakyat biasa makan. Melihat emak saudaranya datang berkunjung itu, Umar pun berhenti makan lalu mengambil sekeping wang bernilai satu dirham dan membakarnya.

Kemudian Umar membungkus wang berkenaan dengan sehelai kain dan diberikannya kepada emak saudaranya sambil berkata: “Inilah tambahan saraan wang yang mak cik minta”.

Apabila saja dipegangnya, emak saudaranya lantas menjerit kerana kepanasan. Kemudiannya Umar pun berkata: “Kalau api dunia terasa sangat panas, bagaimana nanti api neraka yang akan membakar diriku dan mak cik kerana mengkhianati amanah dan berbuat seleweng terhadap harta kaum Muslimin?”

Peristiwa di antara Umar Abdul Aziz dengan emak saudaranya itu jelas menunjukkan yang khalifah itu sangat menjaga nilai amanah hatta kepada kaum kerabatnya sendiri.

Begitulah suci dan luhurnya peribadi seorang khalifah agung dan peristiwa berkenaan sewajar memberikan pengajaran kepada kita supaya sentiasa mengamalkan sikap amanah sebagai agenda hidup.

Jika amanah sudah kukuh dan mantap terserap dalam diri seseorang mukmin, pasti sukarlah syaitan untuk ‘melemparkan senjatanya’ ke dalam diri mukmin itu.
Siapapun diri kita, tinggi atau rendahnya pangkat kedudukan kita, pemimpin kecil atau pemimpin besar, semua tidak terkecuali daripada memegang sikap amanah ini.

Landskap kehidupan dalam masyarakat dan negara pasti sangat kondusif, penuh berkat dan tenteram harmoni jika setiap manusia beramanah. Seandainya semua pemimpin sedar dan insaf mengenai menjaga amanah Allah itu, sudah pasti tidak akan timbul sama sekali gejala rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa. Ingatlah wahai pemimpin, engkau akan ditanya Allah apakah engkau sudah melaksanakan amanah itu dengan sempurna.

Ingatlah, engkau pasti akan ditanya! Bermuhasabah diri daripada sekarang dan insaflah akan akibat masa berhadapan dengan Allah.

Dalam membentuk masyarakat cemerlang dan menggemilangkan sesebuah negara, pemimpin mesti seorang yang berintegriti dan kuat sikap amanahnya.

Jika kita teliti apa yang dilakukan Rasulullah ketika memilih pemimpin, Baginda sangat peka terhadap nilai amanah pada seseorang itu sebelum dilantik sebagai pemimpin.

Hal itu bertepatan dengan firman Allah dalam surah al-Qasas ayat 36 yang bermaksud: “Sesungguhnya sebaik-baik orang hendak engkau ambil untuk bekerja ialah yang kuat (berkemampuan) dan amanah (dipercayai)”.

Manakala dalam surah al-Nisa’ ayat 58 Allah berfirman yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya)”.

Jadi di sini jelas bahawa nilai amanah adalah kriteria utama dalam memilih seseorang pemimpin.

gabungan ke arah kejayaan

Usaha ke arah kejayaan adalah komitmen gabungan 3 perkara. Ketiga-tiga perkara ini adalah seperti berikut:

1. Hati.
2. Minda.
3. Tindakan.

Ketiga-tiganya kenalah baik, kenalah positif, kenalah digabung sekata. Andai kata hati dan minda positif tapi tindakan negatif, kesannya akan jadi negatif. Andai kata hati, minda dan tindakan jadi positif, kesannya jadi positif. Ketiga-tiga perkara ni perlu positif, barulah Anda akan merasai impaknya.

Melalui gabungan hati, minda dan tindakan positif, Anda akan dapat mencapai apa jua kecemerlangan dalam apa jua usaha Anda. Sebab? Perkara-perkara positif menaikkan Anda, perkara-perkara negatif menjatuhkan Anda. Lihatkah orang-orang berfikiran negatif, mereka tak mencapai banyak kemajuan. Lihat pada orang-orang berfikiran positif, mereka dapat mencapai kemajuan.

Hati adalah aspek diri yang paling senang untuk dipengaruhi, iaitu sama ada ada dipengaruhi oleh bisikan-bisikan positif atau bisikan-bisikan negatif.

Ketika Anda berbuat sesuatu, bisikkan kata-kata positif dalam hati supaya Anda bersemangat, supaya tindakan Anda dan minda Anda jadi positif. Contoh bisikan-bisikan positif adalah seperti berikut:

1. “Aku mahu bersemangat hari ini”.
2. “Aku mahu buat yang terbaik hari ini”.
3. “Aku percaya aku boleh buat. I CAN DO it!”.
4. “Jika dia boleh, aku pun boleh!”.
5. “Aku boleh buat benda ni, aku cuma kena belajar cemana nak buat. Aku optimis aku boleh buat!”
6. “Aku boleh, aku boleh, aku boleh!”.

Down cemanapun emosi Anda, berusahalah positifkan diri. Masukkan bisikan-bisikan positif seperti di atas supaya Anda dapat mengawal emosi lalu merubahnya jadi positif.

Laungkan dalam hati salah satu daripada bisikan-bisikan di atas untuk meniupkan inspirasi ke sanubari Anda. Apa yang ada di hati akan naik ke minda. Apa yang ada di minda Anda, itulah yang akan mempengaruhi perbuatan Anda.

Monday, February 21, 2011

Sombong

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Tidak akan masuk syurga, siapa yang di dalam hatinya terdapat seberat zarah kesombongan. ”

Maka seseorang berkata: “Bagaimana dengan seseorang yang suka memakai baju dan selipar yang cantik?” Maka berkata Rasulullah: Sesungguhnya Allah itu maha indah dan cinta pada keindahan (maksudnya, pakaian indah tidak selalu bererti kesombongan) .
Alkibr (kesombongan) itu adalah menolak kebenaran dan memandang rendah remeh orang lain.” – (Hadis riwayat Muslim)

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Tiga golongan yang tidak ditegur Allah, tidak disucikan, dah tidak diperhatikanNya kelak di hari kiamat, dan mendapat seksa yang pedih iaitu: orang tua yang tetap berzina, penguasa (pemimpin) yang dusta, dan fakir yang sombong.” -(Hadis riwayat Muslim)

Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadisnya bersabda yang bermaksud:

“Barangsiapa merasa dirinya besar, atau angkuh dalam berjalan, dia akan berjumpa dengan Allah dalam keadaan Allah murka kepadanya.” -(Hadis riwayat Muslim)

AlSurah al-Qashash; ayat 83;

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud: “Negeri Akhirat itu (kebahagiannya dan keni’matannya) Kami jadikan untuk orang-orang yang tidak menyombongkan diri dan tidak berbuat kerosakan dimuka bumi.”

Surah Luqman; ayat 18; Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

“Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (kerana sombong) dan janganlah berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong lagi membanggakan diri.

Ujian IQ versi bumper

Ujian IQ ini berasal dari Jepun dan diguna sebagai ujian IQ di universiti terutama untuk pelajar IT. Jangkamasa ujian ini adalah 15 minit. Untuk memulakan ujian, anda perlu muat turun fail berikut:

http://www.4shared.com/document/-ydaM1is/UjianIQ.html


Untuk mulakan ujian, tekan butang biru besor. Butang lain tekan ler sendiri kalau nak tau apa ada.
Adakah anda faham apa yang ditulis? Jika anda tak faham, sama lah dengan saya haha.
 
Peraturan ujian
- 2 orang sahaja boleh menyeberang pada 1 masa
- Bapa (yang besor tu ler) tak boleh ditinggal dengan anak perempuan tanpa ibunya
- Ibu (sama ler yang besor juga) tak boleh ditinggal dengan anaklelaki tanpa bapaknya
- Banduan ( baju belang2 tu) tak boleh ditinggal bersama dengan mana2 ahli keluarga tersebut
- Cuma polis dengan ibu bapa sahaja yang boleh memandu bot melintasi sungai
- Klik pada orang untuk masuk ke bot dan klik pada bulat merah untuk mengerakkan bot





Sunday, February 20, 2011

KWSP umum dividen 5.8 peratus

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini mengisytiharkan bayaran dividen 2010 sebanyak 5.80 peratus. Dividen ini lebih tinggi dari kadar 5.65 peratus yang dibayar pada tahun 2009. Ahli boleh mendapatkan Penyata Kira-Kira KWSP mereka untuk menyemak pengkreditan dividen 2010 melalui Kios KWSP, kaunter atau i-Akaun mulai Isnin, 21 Februari 2011.

Fakta: Riwayat Hidup Lelaki & Wanita

Lelaki Jika tak Menjaga kesihatan
1. Umor 20-30 Bayangan Hidup
2. Umor 30-40 Pandangan hidup
3. Umor 40-50 Pegangan hidup
4. Umor 50-60 Bantuan Hidup
5. Umor 60 ++ Tak Hidup Hidup

Perempuan

1. Umor 20-30 Mengancam
2. Umor 30-40 Macam Macam
3. Umor 40-50 Terancam
4. Umor 50-60 Di Ancam
5. Umor 60 ++ Dah tak Cam

Bagaimana Untuk Bertenang-​tenang Selalu

Dalam kehidupan seharian, pasti kita di hujani perasaan tertekan, marah, gabra dan macam-macam lagi. Bila keadaan ini datang kita atau orang disekeliling kita selalu berpesan supaya bertenang. Tapi bagamanakah cara untuk bertenang?

Untuk ketahuinya anda boleh membaca tip-tip dibawah sebagai panduan untuk bertenang.

1. Mulakan dengan niat.

Untuk bertenang selalu dan untuk membina ketenangan dalam diri, mulakan dengan niat. Kenapa Anda mahu bertenang? Mesti ada sebabnya kan. Sebagai contoh, Anda mahu bertenang mungkin sebab Anda mahu mengelak dari stress, mungkin sebab Anda mahu melatih diri supaya bertenang selalu atau simply Anda mahu merasai ketenangan dalam apa jua perkara yang Anda lakukan.

2. Sembahyang dan membaca Al-Quran.

Sembahyang dan membaca Al-Quran dapat membina ketenangan. Ketika sembahyang, hati Anda, jiwa, fikiran dan minda dapat di tenangkan kerana Anda perlu khusyuk. Anda tak akan dapat merasai kekhusyukan sembahyang jika Anda tidak tenang. Cara paling baik untuk membina ketenangan dalam diri adalah melalui sembahyang. Anda juga digalakkan untuk memulakan sesuatu kerja dengan kalimah bismillah.

3. Kawal emosi.
Cara untuk bertenang adalah dengan bersabar. Bukan kawal marah, tapi bersabar. Ketika bersabar, Anda menahan diri supaya bertenang. Ketika menahan marah, Anda masih nampak marah cuma dalam amaun yang ditapis-tapis. Anda masih menampakkan marah diwajah Anda. Ketika bersabar, Anda memujuk diri Anda supaya bertenang tanpa ada keinginan mahu menampakkan yang Anda sedang marah tapi ditahan-tahan. Bina ketenangan dengan melatih diri untuk sentiasa bersabar. Kawal emosi dengan mengamalkan sikap bersabar.

4. Pernafasan.
Pernafasan terarah membuat Anda merasa tenang. Untuk melatih diri bertenang ketika jiwa Anda kacau bilau, tarik nafas melalui hidung, tahan sehingga 3 saat kemudian hembus perlahan-lahan melalui hidung juga. Ketika menarik nafas, penuhkan rongga dada dengan udara sehingga tak termampu, tahan 3 saat lepas tu hembus perlahan-lahan sehingga tak ada lagi yang tinggal. Ulang sebanyak 7 kali untuk impak maksima. Anda boleh lakukan teknik ni ketika membaca, memasak, memotong sayur, memandu, menaiki bas, ketika dalam lif, ketika dalam mesyuarat atau ketika sedang berbincang dengan seseorang.

5. Longgarkan otot, longgarkan sendi, longgarkan urat kening.

Elak dari mengerut kening ketika Anda sedang merenung, sedang berfikir atau ketika sedang melihat pada sesuatu misalnya skrin komputer atau skrin projektor. Jangan biaskaan diri mengerut kening sebab pergerakan otot kening ketika dikerutkan akan membuat Anda tertekan. Hal ini akan menyebabkan minda Anda terlalu fokus. Bila sudah terlalu fokus, tak ada ketenangan sebab minda Anda dipengaruhi oleh kerisauan dan kekelamkabutan. Sebaiknya, saat membaca sesuatu, merenung atau memikirkan sesuatu, cuba relaks. Bawak diri bertenang.

6. Elak berpeluk tubuh.
Ketika sedang berpeluk tubuh, Anda sedang berada dalam posisi DEFENSIF. Mungkin Anda sudah terbiasa berpeluk tubuh ketika sedang menunggu,ketika menonton wayang, ketika berjalan, ketika duduk atau ketika sedang bercakap. Tahukah Anda berpeluk tubuh tak akan membuat Anda merasa tenang langsung? Solusi kepada hal ni adalah dengan menekup kedua-dua tangan di bahagian tapak lalu meletaknya di bahagian hadapan seperti mahu menyalam seseorang dengan kedua-dua tangan. Sebagai contoh, lihat kepada posisi tangan Dr. Irfan Khairi setiap kali dia ditemubual. Tangan kiri dan tangan kanannya diletak di bahagian hadapan kemudian ditemukan di bahagian tapak tangan seolah-olah mahu bersalaman. Cara ini membuat Anda merasa tenang, mengawal gugup, membuat fikiran jadi lebih rasional.

7. Dekat dengan orang yang tenang selalu.
Dekatkan diri selalu dengan orang yang tenang. Orang camni biasanya tak suka marah, tak suka bersuara tinggi dan sentiasa hormat pada orang lain tanpa mengira darjat, pangkat atau status. Bila Anda dekat dengan orang yang tenang, Anda juga akan merasa tenang. Terlihat wajahnya terasa ada getara di dalam jiwa kesan dari pancaran ketenangan yang terpamer di mukanya.

8. LET GO.
Ini adalah langkah terpenting. Let go semua masalah-masalah di fikiran. Lepaskan pergi semua kerisauan. Tinggalkan semua kegusaran. Lupakan hal-hal yang membuat Anda tertekan. Lupakan. Lepaskan pergi untuk seketika. Tarik nafas. LET Go untuk 3-5 jam seterusnya. Anda akan merasa tenang. Setelah itu fikirlah balik segala perkara yang Anda mahu fikir. Anda akan mendapat idea bagaimana untuk menyelesaikan masalah, Anda akan dapat ilham bagaimana mengatasi kegusaran, Anda akan mendapat suntikan inspirasi untuk mengatasi perkara-perkara yang membuat Anda tertekan.

Ketenangan membuat minda Anda bertindak cemerlang. Ketenangan juga baik untuk mengekalkan motivasi serta mengekalkan kebahagiaan rumah tangga.

Dalam perhubungan sesama manusia, ketenangan membuat Anda disenangi orang.

Dalam perhubungan antara Anda dengan Tuhan, pasti Anda dirahmati olehNYA.

Jiwa yang tenang adalah jiwa yang dengan dengan alam kemudian akan jadi dekat dengan pencipta alam, iaitu Tuhan.

Rokok

Isu mengenai rokok tidak pernah berkesudahan. Ada sahaja isu yang timbul dan langkah kerajaan menaikkkan cukai rokok tidak mampu mengurangkan jumlah penagih rokok kerana mereka ini disajikan dengan rokok tempatan yang dikatakan dijual dengan yang murah.


Selain itu langkah kerajaan mewajibkan kotak rokok diletak dengan gambar kesan merokok juga tidak berhasil kerana perokok kebiasaannya tidak menggunakan kotak rokok yang asal. Rokok yang dibeli akan dimasukkan kedalam kotak rokok khas yang boleh diguna semula. Adakah kerajaan perlu mengharamkan penjualan kotak rokok sebegini?


Selain itu pewartaan kawasan larangan merokok juga tidak memberi kesan kepada perokok ini kerana undang-undang yang digubal oleh kerajaan dipandang sepi. Bahkan Jumlah denda yang bakal menanti juga tidak merisaukan mereka. Antara kawasan yang diwartakan sebagai kawasann larangan merokok adalah semua premis kerajaan seperti hospital,pejabat kerajaan, sekolah dan lain2. Hotel atau restoren berhawa dingin dan banyak lagi. Hasil pemerhatian, walaupun kebanyakan pejabat kerajaan tertakluk kepada peraturan larangan merokok, masih ramai yang berdegil dan tetap merokok.


 Namun adakah perokok tahu apakah hukum merokok?

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/fatwa-tentang-merokok

Fatwa Tentang Merokok


1995/37/3Sosial/Syariah

Keputusan:

(1) Merokok adalah haram

(2) Oleh yang demikian , adalah haram bagi mana-mana orang Islam menghisap apa -apa jenis rokok.

(3) Bagi maksud fatwa ini , ' rokok ' ialah tembakau yang digulung dengan kertas atau daun nipah atau selainnya.

Status Penwartaan: Diwartakan

Nombor Rujukan: JAI.Sel 8014/7 Jilid IV;P.U.Se

Akta/Enakmen: Sel. P.U. 51.
 
Negeri: Selangor


Keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa MKI


Merokok Dari Pandangan Islam


Keputusan:

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 telah membincangkan Hukum Merokok Dari Pandangan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan.

Keputusan (English):

Smoking From The Perspective Of Islam

Decision:

The 37th Muzakarah (Conference) of the Fatwa Committee National Council of Islamic Religious Affairs Malaysia held on 23rd March 1995 has discussed on smoking from the perspective of Islam. The Committee has decided that smoking is prohibited in Islam because it is harmful.

Keterangan/Hujah:

1.Isu tabiat merokok ini timbul adalah hasil Seminar Pembasmian Tabiat Merokok anjuran Persatuan Perubatan Islam Malaysia (PPIM) pada 2 November 1994 di mana telah meluluskan resolusi untuk menubuhkan badan bertindak kebangsaan bagi memerangi tabiat merokok di kalangan rakyat Malaysia.

2.Pada masa kini jumlah perokok sama ada di negara maju atau negara membangun masih begitu besar, walaupun berbagai usaha telah dibuat oleh Kerajaan serta juga badan-badan sukarela bagi menyedarkan orang ramai tentang bahayanya merokok kepada kesihatan.

3.Pihak kerajaan telah membelanjakan banyak wang untuk merawat berbagai jenis penyakit yang dikaitkan dengan tabiat merokok terutamanya penyakit kanser, barah paru-paru serta penyakit jantung.

4.Kajian perubatan telah dapat membuktikan bahawa setiap batang rokok mengandungi 6 hingga 8 mg nikotin dan setiap sedutan asap rokok sebenarnya kita menghidu 4,000 jenis bahan kimia, hamper kesemuanya boleh memudharatkan badan manusia.

5.Merokok boleh mengganggu kesihatan, menghilangkan nafsu makan, merosakkan anggota badan, melemahkan jantung, kanser, barah paru-paru, gangguan pernafasan dan merosakkan otak.

6.Hukum merokok pada pandangan Islam seperti berikut:

(a)Sebahagian ulamak berpendapat merokok adalah harus kerana tidak sabit tentang kemudharatan atau mabuknya. Mereka juga bersandar kepada kaedah “ Asal Sesuatu Itu Adalah Harus “

(b)Setengah ulamak berpendapat merokok adalah makruh iaitu dikaitkan dengan bawang merah dan bawang putih di segi baunya.

(c)Ramai daripada ulamak berpendapat merokok hukumnya haram kerana ianya jelas memudharatkan kesihatan, membazir dan mensia-siakan harta serta dikategorikan sebagai satu perkara keji.

(d)Nash-nash Al-Quran dan hadith seperti berikut adalah menjadi asas kepada penetapan hukum:

Maksud firman Allah swt dalam surah al-Baqarah ayat: 195 " Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan "




Carian berkenaan kucing

Hasil dari analisis ke atas blog ini, carian mengenai kucing adalah yang tertinggi. Carian ini dilakukan antara 13 februari hingga 19 februari yang dilakukan melalui enjin carian seperti google dan yahoo. tapi lenapa ramai yang membuat carian mengenai kucing?

Nilai tambah dengan Celcom Blue

Minggu lepas aku dapat credit secara percuma selama seminggu ke nombor xpax aku sebab aku topup lebih skit sebelum nie, so bergayut sakan ler dan tu ler kelebihan prepaid celcom. Selain tu aku selalu juga dapat kredit percuma 2 3 ringgit setiap bulan. Selain tu liputan rangkaia celcom bagi aku cukup baik sebab kat mana jer aku p mesti ader line. untuk maklumat lanjut anda boleh klik iklan celcom untuk mendapat maklumat lanjut mengenai promosi prepaid celcom.

Saturday, February 19, 2011

Kedai Gunting Rambut

Bagi sesetengah orang, kepala adalah tempat yang dianggap sensitif untuk dipegang atau dijadikan bahan gurauan. Begitu juga dalam pemilihan kedai gunting. Tak semua orang boleh tukar2 kedai gunting rambut, jika kita telah biasa dengan seseorang tukang gunting maka kita akan menjadi pelanggan tetap kedai tersebut.

Ari nie aku telah memotong rambut aku yang telah panjang. Kedai yang semestinya menjadi pilihan aku adalah Kedai Gunting Lovely... tak ingat nama penuh. Tukang gunting dia special sikit, Bukan apa, bagi aku susah untuk jumpa kedai gunting yang kita selesa. Tukang gunting yang bernama Muhamad ... tak ingat juga nama penuh dia, berasal dari Bombay India.

Cara mamak nie gunting cantik dan kemas tu yang aku suka, satu lagi dia nie muslim, so aku yang selalu gunting dengan tukang gunting melayu rasa selesa ler. Kalau aku p kedai dia, mesti mamak nie ajar aku cakap Hindi tapi aku nie x ingat2. Dia selalu bercerita mengenai kisah dia pernah kerja di Kuala Krai, Kelantan. Mamak nie cakap dia suka kerja sana sebab penduduk dia peramah. Satu lagi mamak nie selalu bercerita mengenai Shah Rukh Khan, so aku riki2 rupanya dia pernah gunting rambut si pelakon hindi tersebut, betul tak jagan tanya aku ler.

Kembali kepada tajuk asal, kalau korang rasa nak gunting rambut, boleh ler ke Kedai Gunting Rambut Lovely... di Taman Kota Perdana Seri Kembangan. Yang mana2 tinggal jauh tu tak dapat ler ya ..

Dialog Ayam & Lembu

Ayam : Manusia ni memang pentingkan diri sendiri!
Lembu : Kenapa kau kata macam tu?
Ayam : Tengoklah. Apa mereka buat kat aku!
Lembu : Hah! Buat apa pulak?
Ayam : Aku ni bertelur hari-hari. Aku cadang naklah dapat anak dua tiga ekor. Orang kata ada juga waris aku bila aku dah tak de nanti.Tapi manusia ni memang tak berhati perut. Hari-hari dia orang makan telor aku,Macamana aku nak dapat anak!

Lembu : Alah! Kau punya masaalah kecil aja!
Ayam : ?? Maksud kau?
Lembu : Aku ni, kalau fikirkan nasib aku lagi malang. Rasa nak bunuh diri pun ada. Bayangkan, hari-hari manusia minum susu aku tapi sorang pun tak pernah panggil aku MAK!

Ayam : ?? (Dalam hati: Tak boleh pakai punya lembu!)

10 Tabiat Rosakkan Otak

1. Tidak mengambil sarapan pagi
Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan
Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok
Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.

4. Penggunaan gula yang berlebihan
Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara
Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6. Terlebih tidur
Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur
Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat
Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

9. Kurang berimiginasi
Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

10. Jarang berfikir
Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.

Friday, February 18, 2011

IQ Test

1. Divide 60 by half and deduct twenty. What do you get?

Answer :100
Explanation:
Divide 60 by half means : 60/(1/2) = 120
then deduct that by 20 means: 120-20 = 100
So, answer is 100

2. A red house is built from red bricks. A blue house is built from blue bricks. A white house is built from white bricks. Then what is a greenhouse made from?

Answer: Buildings are made of bricks. But a greenhouse is made of glass.





3.You had one match and entered a dark room, where there was an oil heater, an oil lamp and a candle, which would you light first?

Answer: Match







benih segala sesuatu

Kaisar Rom (Raja Rom) mengutus sepucuk surat kepada Sayyidina Muawiyah r.a. (602-680 H).

Dalam surat tersebut Kaisar mengajukan beberapa soalan yang mencabar minda. Antaranya :

1. apakah yang tidak ada kiblat?

2. siapa yang tidak mempunyai ayah?

3. siapakah yang tidak mempunyai kaum kerabat?

4. siapakah yang kuburan membawanya berjalan?

5. apakah 3 benda yang tidak diciptakan di dalam rahim?

6. apakah 'yang bernilai' , 'separuh bernilai' dan 'lansung tidak bernilai'?

dan Kaisar meminta jawapan sambil meminta supaya di isi dalam bekas kaca dengan benih segala sesuatu....

Lalu Muawiyah r.a. segera menghantar surat Kaisar itu kepada Abdullah Ibn Abbas r.a. (Ibnu Abbas) bagi mencari jawapannya. Ibnu Abbas berkata :

1. " adapun yang tidak mempunyai kiblat, ia adalah kaabah"

2. "yang tidak mempunyai ayah ialah Isa bin Maryam (Nabi Isa)"

3. " yang tidak mempunyai kaum kerabat ialah Nabi Adam"

4. " orang yang 'kubur'nya membawanya berjalan ialah Nabi Yunus (yang ditelan ikan)"

5. " adapun tiga benda yang tidak diciptakan dalam rahim, ia adalah kibas (biri-biri) Nabi Ibrahim (yang dicipta Allah untuk disembelih setelah nyata baginda tekad menyembelih anaknya seperti yang diperintahkan Allah), unta Nabi Salleh (yang keluar dari batu) dan ular Nabi Musa (yang asalnya sebatang tongkat)"

6. " Sementara 'yang bernilai' ialah manusia yang memiliki akal dan menggunakannya, 'separuh bernilai' ialah seorang yang tidak mempunyai buah fikiran tetapi menggunakan buah fikiran mereka yang bijak, dan 'langsung tidak bernilai' ialah orang yang tidak mempunyai buah fikiran dan tidak pula menggunakan buah fikiran orang lain"

kemudian Ibnu Abbas mengisi air ke dalam bekas kaca yang diberikan sambil berkata :

"Inilah benih segala sesuatu". Firman Allah (al - anbiya': 30) : "DAN KAMI JADIKAN DARIPADA AIR TIAP - TIAP BENDA HIDUP"

Thursday, February 17, 2011

23,636 Honda City, Jazz dipanggil balik bagi menggantikan ‘lost motion springs’ dan ‘retaine


23,636 unit kenderaan jenama Honda City dan Honda Jazz itu bagi menggantikan ‘lost motion springs’ dan ‘retainers’ yang menjadi punca enjin berbunyi bising dan berpotensi menyebabkan ia terhenti. Jumlah itu membabitkan 21,956 unit  model City keluaran 2009 dan 1,680 unit lagi model Jazz keluaran 2009 dan 2010. Bagaimanapun,  model Honda yang dijual dalam pasaran ketika ini tidak terbabit berhubung masalah berkenaan.
 
www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=564316

IQ Test

CUBA selesaikan teka-teki berikut berikut menggunakan apa sahaja kaedah yang anda fikirkan terbaik.




1. Terdapat lima rumah dengan warna yang berlainan.

2. Dalam setiap rumah, terdapat seorang penghuni yang berasal dari negeri yang berlainan dengan penghuni lain.

3. Kelima-lima penghuni ini, gemarkan minuman, menghisap rokok dan membela haiwan peliharaan yang berbeza.

4. Tiada satu pun antara kelima-lima penghuni ini, membela haiwan, menghisap rokok dan minum minuman yang sama.

5. Pembayangnya adalah



A: Lelaki dari England tinggal di rumah berwarna merah.

B: Lelaki dari Sweden membela anjing.

C: Lelaki dari Denmark minum teh.

D: Rumah hijau terletak di sebelah kiri rumah berwarna putih.

E: Pemilik rumah hijau minum kopi.

F: Lelaki yang menghisap rokok Pall Mall membela burung.

G: Pemilik rumah berwarna kuning menghisap Dunhill.

H: Pemilik rumah yang di tengah-tengah minum susu.

I: Lelaki dari Norway tinggal di rumah yang pertama.

J: Lelaki yang menghisap rokok Blend tinggal di sebelah lelaki yang memelihara kucing.

K: Lelaki yang memelihara kuda tinggal di sebelah lelaki yang menghisap rokok Dunhill.

L: Penghisap rokok Blue Master meminum beer.

M: Lelaki dari German menghisap rokok Prince.

N: Lelaki dari Norway tinggal di sebelah rumah berwarna biru.

O: Lelaki yang menghisap rokok Blend berjiran dengan lelaki yang gemar minum air kosong sahaja.



Soalannya: Siapa yang membela ikan?

Jawapan kepada teka-teki ialah lelaki Jerman.




Wednesday, February 16, 2011

Keputusan STPM 2010



Bagi calon-calon yang telah mengambil STPM pasti akan merasai debaran apabila diumumkan bahawa keputusan peperiksaan STPM 2010 akan dikeluarkan pada 21 Februari 2011.

Calon-calon boleh mendapatkan keputusan tersebut di sekolah masing-masing mulai jam 12 tengah hari dan keputusan bagi calon persendirian pula akan dihantar melalui pos.

Calon-calon juga boleh menyemak keputusan mereka melalui khidmat pesanan ringkas (mySMS) dengan menaip STPM [JARAK][NO. KAD PENGENALAN]dan hantar ke 15888.


Keputusan juga boleh diperolehi dengan melayari laman web MPM (keputusan STPM 2010 secara online) di http://www.mpm.edu.my mulai pukul 12 tengah hari pada tarikh tersebut.

Pada tahun lalu, sekitar 53 ribu pelajar menduduki peperiksaan STPM 2010.

Semoga berjaya kepada calon-calon STPM 2010.

Kadar Kompaunseragam bagi kesalahan lalu lintas bermula 1 Mac 2011

Kerajaan hari ini mengumumkan penyelarasan kadar kompaun dan penyusunan semula kategori kesalahan lalu lintas yang dikeluarkan polis, Jabatan Pangangkutan Jalan (JPJ) dan pihak berkuasa tempatan (PBT) mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan 2010), berkuatkuasa 1 Mac ini.

Penyelarasan kadar tersebut dibahagikan kepada empat kategori yang membabitkan kadar yang berbeza bagi motosikal 250cc ke bawah dan kelas kenderaan lain (lebih 250cc). Kadar kompaun baru itu hanya dilaksana terhadap saman yang dikeluarkan mulai 1 Mac ini mengikut prinsip "lebih lambat membayar, lebih tinggi kadar kompaun".

Sistem baru juga akan mengenakan kompaun berganda kepada pesalah trafik yang melakukan kesalahan berulang dalam tempoh dua bulan dari tarikh kesalahan pertama dilakukan.

Sistem kompaun baru itu turut menawarkan lebih banyak pengurangan kadar kompaun sekiranya pesalah lalu lintas melunaskan bayaran lebih cepat iaitu dalam tempoh 15 hari pertama, 15 hari kedua dan 30 hari berikutnya kecuali bagi kesalahan serius dalam kategori pertama.

Saman lalu lintas yang tidak dibayar selepas hari ke-60 ia dikeluarkan akan terus didaftarkan sebagai kes di mahkamah dan tidak ada kompaun dikenakan sebaliknya hukuman akan dijatuhkan oleh mahkamah mengikut akta berkenaan.

Diharap dengan langkah ini ianya mampu mengurangkan rungutan orang ramai mengenai kadar saman trafik yang berbeza mengikut agensi. Selain itu ianya juga dapat mengurangkan kadar kemalangan jalan raya yang masih tinggi terutamanya di musim perayaan.

"Pandu Cermat Jiwa Selamat"

43 Perkara Yang Menyekat Rezeki..

Terdapat beberapa perkara yang mempunyai kaitan dengan kesusahan atau secara lebih khusus sebagai penyebab ditimpa kesusahan dan penderitaan yang mana pada kebiasaannya kita mengambil ringan tentang perkara tersebut. Dalam kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa'yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkara yang mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang.

1. tidak sembahyang atau solat.
2. tidak membaca Bismillah ketika hendak makan.
3. makan atas pinggan yang terbalik.
4. memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri..
5. menganggap ringan apa2 yang terjatuh dalam hidangan makanan.
6. berwuduk' di tempat buang air besar atau air kecil.
7. suka bersandar pada pintu rumah.
8. suka duduk di atas tangga.
9. membiasakan diri mencuci tangan di dalam pinggan selepas makan.
10. membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung.
11. tidak membersihkan rumah.
12. membuang sampah atau menyapu dengan kain.
13. suka membersihkan rumah pada waktu malam.
14. suka tidur di atas muka.
15. membakar kulit bawang.
16. menjahit baju yang sedang dipakai.
17. mengelap muka dengan baju.
18. berdiri sambil bercekak pinggang.
19. tidur tidak memakai baju.
20. makan sebelum mandi hadas.
21. tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh.
22. pergi ke pasar sebelum matahari terbit.
23. lambat pulang dari masjid.
24. doakan perkara yang tidak baik terhadap ibubapa dan anak-anak.
25. kebiasaan tidak menutup makan yang dihidangkan.
26. suka memadam pelita dengan nafas.
27. membuang kutu kepala dalam keadaan hidup.
28. membasuh kaki dengan tangan kanan.
29. membuang air kecil pada air yang mengalir.
30. memakai seluar sambil berdiri.
31. memakai serban sambil duduk.
32. mandi junub di tempat buang air atau tempat najis.
33. makan dengan menggunakan dua jari.
34. berjalan di antara kambing.
35. berjalan di antara dua perempuan.
36. suka mempermainkan janggut.
37. suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut.
38.. meletakkan tapak tangan pada hidung.
39. suka menggigit kuku dengan mulut.
40. mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan.
41. mengadap kiblat ketika membuang air besar atau air kecil.
42. menguap ketika solat.
43. meludah di tempat buang air besar atau air kecil.

Dalam sepotong ayat dan sepotong hadis ada menerangkannya:

"Sesungguhnya yang mengada-adakan kebohongan itu hanyalah orang-orang yang tidak beriman dengan ayat-ayat Allah dan merekalah pembohong-pembohong."(An-Nahl ayat 105)

"Barangsiapa mengatakan dariku apa yang aku tidak katakan, maka hendaklahIa bersedia mengambil tempatnya dari Neraka." (Hadith riwayat Az-Zahabi dalam Al-Kabair.)

Cara menahan marah

Marah apabila tidak dibendung maka akan membawa perkara yg diluar batasan. Jadi Islam mengajar utk menahan marah seperti berikut:

Pertama

Melatih diri untuk bersifat baik dan positif spt lemah lembut, baik hati, sabar, tenang dlm menghadapi apa2 situasi.

Rasulullah saw telah menunjukkan contoh terbaik kepada kita dlm hal ini spt kisah yg berikut :

Suatu hari seorg lelaki yg bernama Zaid bin Sa’nah (sebelum keislamannya), datang berjumpa Nabi Muhamad SAW untuk meminta hutang daripada Nabi SAW namun, hutang tersebut belum masanya lagi untuk dibayar. Zaid dtg dgn penuh kekerasan dan kekasaran. Nabi menyambut kedatangan Zaid dgn senyuman dan berlapang dada. Umar mengherdik Zaid atas kekasaran Zaid terhadap Rasulullah SAW. Maka, Nabi pun berkata kepada Zaid dan Umar


“aku dan dia(zaid), kami lebih memerlukan kepada sikap yang lain daripada apa yg kamu tunjukkan wahai Umar. Engkau sepatutnya menyuruh aku supaya membayar dgn baik dan menyuruh lelaki tadi(zaid) meminta dgn cara yang baik”

Nabi meminta shbt untuk membayar hutang tersebut namun Nabi telah membayar lebih daripada hutang tersebut sbg tanda memujuk Zaid atas sikap Umar.

Dgn sikap dan akhlak yg ditunjukkan Nabi maka, akhirnya Zaid memeluk Islam

(hadith riwayat ibnu hibban al-hakim dan at-thabrani)



Kedua

Hendaklah seseorang itu menguatkn jiwanya ketika mana dia hendak marah, kemudian igt tentang akibat buruk marah dan mengingati kelebihan org yg menahan marah dan memaafkn kesalahan org lain. Firman Allah swt

“Orang2 bertakwa ialah org yg berinfak baik diwaktu lapang mahupun sempit, dan org2 yg menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan org lain. dan Allah mencintai org yg berbuat kebaikkan” (Al-imran:134)

Nabi SAW bersabda bermaksud :

“sesiapa yg menahan marah sedangkan dia mampu melepaskan marahnya Allah akan memanggilnya pada hari kiamat di depan sekalian makhluk sehingga Allah memberinya pilihan untuk dia memilih mana2 bidadari”
(hadith riwayat Ahmad, Abu Daud & At-Tirmizi)

“tidak ada seseorang hamba menahan marah kerna Allah ta’ala melainkan Allah akan memenuhinya dgn keamanan dan keimanan”
(hadith riwayat Abu Daud)


Ketiga

Meminta perlindungan kepada Allah Ta’ala daripada syaitan yg direjam.
Firman Allah Ta’ala :

”dan jika syaitan datang menggodamu maka berlindunglah kepada Allah. Sungguh, Dia Maha Mendengar , Maha Mengetahui” (Al-A’raf:200)

2 org lelaki bermaki-makian di depan Nabi, salah seorang daripada mereka memaki seorang lagi dgn keadaan merah padam mukanya kerana kemarahan.
Nabi SAW bersabda maksudnya :

”sesungguhnya aku mengetahui satu kalimah kalaulah kalimah tersebut diucapkan oleh org yg marah itu nescaya akan hilang kemarahannya iaitu aku berlindung dgn Allah Ta’ala daripada syaitan yg direjam”
(hadith riwayat Bukhari dan Muslim)


Keempat

Orang yg marah hendaklah mengubah kedudukannya dari berdiri kepada duduk, apabila kedudukan seseorang yg marah itu berdiri maka memudahkan dia untuk mengambil tindakan atas amarahnya.

Nabi SAW bersabda maksudnya :

”apabila seseorang kamu marah dalam keadaan berdiri hendaklah dia duduk, jika masih tidak hilang kemarahannya hendaklah dia berbaring secara mengiring”
(Hadith riwayat Ahmad & Abu Daud)


Kelima

Tidak berkata-kata kerana kata-kata boleh menambahkan kemarahan dan kata-kata yg telah dilafazkan membuatkan timbul rasa penyesalan tika perasaan marah telah reda

Nabi SAW bersabda maksudnya :

”apabila seseorang kamu marah hendaklah dia diam"Nabi saw mengucapkannya 3 kali”
(Hadith riwayat Ahmad, Tarmizi & Abu Daud)


Keenam

Berwudhuk, di mana kemarahan datang daripada syaitan yg dicipta daripada api. maka yg demikian, yg dpt memadamkn api adalah air yg dpt diperoleh daripada berwudhuk demikian dgn izin Allah dpt meredakan kemarahan

Nabi SAW bersabda maksudnya :

“sesungguhnya kemarahan adalah daripada syaitan dan syaitan dicipta daripada api, apabila salah seorang kamu marah maka hendaklah dia berwudhuk”
(Hadith riwayat Ahmad & Abu Daud)

“Ketahuilah sesungguhnya kemarahan adalah bara yg marak menyala di dalam hati anak adam”

(Hadith riwayat Ahmad & Tarmizi)

Rujukan: Al-Wafi Fi Syarhil Arbai'in an-Nawawiyyah oleh Dr Mustafa al-Bugho dan Dr Muhyiddin Mistu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...