Tuesday, November 9, 2010

Bagaimanakah anda menilai pekerjaan anda?

Artikel di atas dipetik dari buku MENILAI POTENSI SEBENAR ANDA terbitan Perintis Books Sdn. Bhd.

Sumber: sutera@yahoogroups.com

Sebagaimana yang kita ketahui, seseorang itu tentunya akan meletakkan keutamaan masing-masing apabila memilih pekerjaan. Untuk mengetahui sama ada pekerjaan atau kepuasan yang diperoleh daripada pekerjaan yang penting kepada anda, sila buat latihan yang telah disediakan di bawah. Latihan di bawah HANYA memberikan anda gambaran kasar tentang kepentingan pekerjaan anda dan kepuasan yang anda kecapi daripada pekerjaan anda itu.


Baca setiap soalan dengan teliti dan tandakan (a) untuk jawapan 'ya' atau (x) untuk 'tidak'.

Bagaimanakah Anda Menilai Pekerjaan Anda?

1. Mahukah anda membatalkan cuti anda jika anda mendapat peluang untuk kenaikan pangkat pada waktu yang sama?

2. Adakah anda menaruh harapan untuk hidup seperti seorang bintang filem pada satu hari nanti?

3. Pernahkah anda idamkan untuk membeli sebuah rumah yang lebih besar pada masa hadapan?

4. Adakah anda bekerja dengan harapan untuk membuka perniagaan anda sendiri pada satu hari nanti?

5. Apabila tiba masanya untuk membuat sesuatu keputusan, adakah mudah bagi anda untuk melakukannya?

6. Adakah anda mempunyai nilai-nilai diri yang boleh membuatkan anda berjaya dalam kerjaya anda?

7. Adakah menjadi terkenal itu menarik perhatian anda?

8. Adakah anda seorang yang sanggup menerima pujian daripada kerja yang telah dilakukan oleh rakan sekerja anda?

9. Adakah anda seorang yang suka memberi arahan kepada orang lain?

10. Bolehkah anda bekerja dengan orang yang anda tidak suka jika keadaan ini dapat meningkatkan lagi kedudukan anda di pejabat/syarikat itu?

11. Mahukah anda menerima tawaran pekerjaan yang lebih baik walaupun pekerjaan itu akan memisahkan anda daripada keluarga anda?

12. Adakah anda berasa yang anda lebih berkebolehan daripada orang lain?

13. Adakah anda akan menghadiri majlis atau perjumpaan yang diadakan oleh ketua/majikan anda daripada menghadiri majlis yang diadakan oleh rakan-rakan anda?

14. Adakah anda berasa bosan jika anda mengambil bahagian dalam permainan yang tidak mendapat perhatian ketua anda?

15. Pernahkah anda memikirkan bagaimana anda hendak meraikan kejayaan anda sebagai seorang jutawan?


Bagaimanakah kedudukan anda?

Setelah melakukan latihan yang diberikan, anda dikehendaki mengira jumlah markah yang anda peroleh. Untuk setiap jawapan 'Ya', berikan diri anda 1 markah.

Jika markah anda di antara 9 hingga 15, anda seorang yang bercita-cita tinggi dan mempunyai azam yang kuat. Anda menggunakan pekerjaan anda untuk mendapatkan kejayaan dan kekayaan. Anda mungkin kecapi kepuasan bekerja tetapi kepuasan bekerja itu tidak memainkan peranan yang penting dalam hidup anda.

Markah di antara 5 hingga 8 menunjukkan bahawa anda bekerja hanya untuk mendapatkan wang dan tidak lebih daripada itu. Hal ini bukan bermakna anda tidak ada peluang untuk mendapatkan pekerjaan yang lebih baik, tetapi anda masih belum bersedia untuk melakukan pengorbanan yang diperlukan dalam pekerjaan itu nanti. Pada banyak ketika, anda mendapat kepuasan daripada pekerjaan yang anda lakukan.

Jika markah anda ialah 4 dan ke bawah, anda seorang yang tidak mementingkan darjat atau gaji yang lumayan. Anda lebih suka memilih pekerjaan yang memberikan anda masa lapang. Anda mendapat kepuasan daripada pekerjaan yang anda lakukan.

Tak ingat mati kerana leka cari keseronokan dunia

UMUR pendek atau panjang tidak menjadi persoalan kerana akhirnya manusia pasti mati. Nabi, rasul iaitu manusia yang paling dekat dan menjadi kekasih Allah SWT pun tidak dapat lari daripada kematian, menghadapi alam barzakh dan hari penghakiman di padang Mahsyar.

Firman Allah bermaksud: “Di mana saja kamu berada, pasti mati mendatangi kamu, sekalipun kamu bersembunyi di atas mahligai atau benteng yang paling kuat.” (Surah an-Nisaa’, ayat 78).

Persoalan mati adalah kejadian paling hebat yang tidak dapat dielakkan. Apabila seseorang manusia mati, ia dikatakan kiamat kecil kerana roh keluar daripada jasad yang akan busuk dan kembali menjadi tanah.

Kubur atau alam barzakh tempat permulaan alam akhirat. Seperti mana kesukaran manusia menghadapi keperitan saat nazak kematian, jenazah juga sekali lagi menghadapi kesukaran seksaan kubur di alam barzakh.

Bagi jenazah yang beriman dan berbekalkan amal soleh, alam barzakh adalah suatu kerehatan yang damai. Tetapi bagi jenazah yang ingkar, sarat dengan beban dosa kerana melanggar perintah Allah SWT, alam barzakh adalah episod ngeri dipenuhi azab hingga datangnya hari kiamat.

Pada akhir zaman ini, semakin kurang atau amat sedikit manusia yang bercakap mengenai kematian, alam berzakh dan Mahsyar kerana sibuk dengan kerjaya dan kelazatan kehidupan dunia.

Saidina Ali berkata: “Manusia tidur lena, apabila kematian tiba baru dia terjaga. Demikianlah orang yang tidak mengingati mati sentiasa dalam keadaan lalai atau bagaikan orang yang tertidur dia akan terkejut bila kematian datang secara mendadak.”

Kesibukan mencari keseronokan dunia punca manusia lalai mengingati mati dan membuat persediaan menghadapi kematian.

Persoalan perkara ghaib seperti kematian, alam barzakh, hari kiamat, syurga dan neraka adalah hak Allah SWT yang tidak boleh dicerobohi manusia atau malaikat. Islam menetapkan dasar akidah dan perkara ghaib bersandarkan dalil al-Quran dan hadis sahih.

Dasar akidah bersumber qiyas, ilham manusia atau ramalan kosong seperti pengamal ajaran sesat adalah ditolak. Nabi dan malaikat hanya dapat mengetahui sesetengah perkara ghaib setakat yang diizinkan Allah SWT.

Kita sering bercakap mengenai kematian rakan. Apakah kematian itu menimbulkan keinsafan untuk kita membuat persiapan serta menyediakan bekalan mencukupi menghadapi kematian yang pasti?

Apa yang buat Orang Jatuh Cinta?

Im very sure you all punya jawapan is cliché. Sebabnya – ”lawa, cantik, hemsem, body solid, barang baik all those thing la kan?”
…so all that adalah yang membuatkan orang boleh jatuh cinta?

It maybe…tapi, you all pernah tengok tak odd couple?
Yang lelaki punya gemuk, yang girl cute slim. Yang lelaki hemsem, yang girl hitam legam, hangus. Yang girl putih melepak, yang lelaki pulak hitam legam? Haaa…I’m seriously met them, coz they are my friends. I know them!
So, apa yang menarik perhatian mereka sehingga tidak memikirkan sebab-sebab cliche tadi?

What they told me, :-
“Kalau lawa or hemsen sangat, nanti orang kebas!”
“tak tahu mengapa minat yang hitam!”
“Gemuk dia tu buatkan dia nampak cute.”
“Kalau lelaki putih nampak tak macho.”

Hah, ambik kau…hahaha macam-macam jawapan dia orang ni, ingat yang hemsem dan lawa je boleh menarik orang jatuh cinta? Yang sebaliknya pun boleh tau

Alright, untuk you all punya reference, all those answers by the couples, to me itu hanya lah sekadar jawapan spontan yang mereka tidak fikir pun sebenarnya.

The actual fact is, kata Psychologist Mark Kristal from the University of Buffalo, USA, “There are several types of chemistry required in romantic relationships” - Ada beberapa jenis chemistry atau rasa getaran atau magic atau karan letrik statik yang boleh menarik seseorang untuk jatuh cinta :-

1.BAU-BAUAN – Yes, sesetengah dari kita suka bau-bauan dari bunga, something like roses ke. Dari bau bunga ni masing-masing boleh khayal dalam cinta. Some of them pulak, dari wangian lavender. Sekali the girl memakai wangian lavender, so yang hitam legam pun sudah tidak menjadi persoalan.

Some girls pulak, suka dengan bau badan lelaki… kadang-kadang, bau badan lelaki ni punyalah amat busuk, tetapi to his girl…yang ketiak busuk itulah menjadi kegemaran hiduannya…haaaa…tu yang duk panggil “My Buchuk!” hahaha

2.NAFSU – Haa, ini susah nak cakap, tak boleh nak diajar. Ianya ada di dalam diri masing-masing. Bukan minta naik nafsu pun, tetiba je bila kita berdiri depan dia yang kita tak suka pun, mulai nafas terlemas-lemas, tersekat-sekat…breathless.

Tak buat apa pun…hanya bertentang mata, senyum…that’s all. Terus berderau darah, orang Kelantan kata, “Marhi raso rrhhaaaaaa!!!” huhuhu…tak cantik ke, tak hemsem ke…semua bertukar jadi MANIS!

3.OTAK - Ini bersangkut dengan hormon dalam diri. Hormon akan memberitahu bahan kimia yang ada dalam badan ni tak serasi dengan dia ni tetapi selesa dengan yang itu. Apa nak buat? Otak dah rekomen macam tu…hati surely terima lah kan.

So, apa yang penting nak cakap di sini, sebab selalu sangat orang bertanya, “Mengapa dia tidak cinta saya lagi, or dia tak nak kat saya ke? Or Macamana nak buat dia jatuh cinta dengan saya?”

Well, apabila seseorang yang you all sangat harapkan untuk jatuh cinta tetapi tidak menjadi…of all you know, it is not because of you personally. Maybe you sudah lakukan yang terbaik dalam hidup you tetapi…tiada BAUAN yang serasi, tiada NAFSU semulajadi yang menarik, dan mungkin tiada hormon yang memberitahu OTAK nya yang anda adalah cintanya…

Semua ini tidak dikawal oleh orang yang anda minati itu, tetapi semuanya sudah ada didalam diri masing-masing sejak azali. So, kalau dia tak berminat tu, or dia kata nak ambil masa ke, or dia nak berkawan sahaja tu…that is mean TARIKAN SEMULAJADI itu sebenarnya tidak ada. Jadi, tak perlulah bersedih.

Pastinya anda akan menemui seseorang yang mempunyai ketiga-tiga perkara itu terhadap anda sekiranya you benar-benar percaya!… I tell you once you jumpa…you akan terus tahu that he or she is YOURS!

Rahsia cemerlang dalam pergaulan

Orang yang cemerlang ialah orang yang hebat dalam pergaulan dan ramai kawan. Tiada kejayaan sebenar tercetus secara bersendirian.

Kita amat memerlukan bantuan, teguran dan penglibatan orang lain untuk mengorak langkah menuju kejayaan. Pakar motivasi tanah air, Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah telah menyenaraikan faktor-faktor yang boleh meransang kehebatan dalam pergaulan.

Antara faktor yang menyebabkan kita mudah berinteraksi dengan orang lain dan orang lain mudah tertarik dengan kita ialah:

1. Jaga solat dan lakukan ibadah khusus dan umum yang lain.

2. Sentiasa bersangka baik dengan semua orang (walaupun kita perlu berwaspada setiap masa).

3. Sentiasa memberikan senyuman ikhlas kepada orang di sekeliling kita.

4. Banyakkan bersedekah, sama ada dalam bentuk wang, senyuman, bantuan tenaga, masa, nasihat, idea, pandangan, sokongan moral dan doa yang berterusan.

5. Sentiasa memperbanyakkan sabar. Cuba mencari 1001 sebab sebelum kita memarahi seseorang.

6. Sentiasa ceria apabila bertemu dengan orang lain. Pastikan setiap orang seronok berinteraksi dengan kita.

7. Pamerkan perasaan sayang dan sentiasa sayang-menyayangi antara satu sama lain.

8. Bentuk dan pamerkan sahsiah yang positif setiap masa. Peribadi yang kurang sopan akan membuatkan orang lain mual terhadap kita.

9. Amalkan sunnah-sunnah harian setiap masa dan insya-Allah orang lain akan tertarik kepada kita.

10. Jika wujud sebarang perasaan sombong atau benci terhadap orang lain, terus ingatkan diri kita tentang mati. Kita mudah insaf dan balik ke pangkal jalan bila diri mengingati mati.

11. Sentiasa syukur dan redha di atas pemberian Tuhan.

12. Sentiasa memberi salam atau ucap selamat kepada orang lain. Pemberian salam akan mengukuhkan hubungan sesama manusia.

13. Pamerkan simpati kepada individu-individu yang memerlukan simpati dan perhatian.

14. Jadilah pendengar dan kawan yang setia.

15. Sampaikan berita baik tentang orang lain dan sembunyikan keburukan dan kelemahan orang lain.

16. Sentiasalah bermaaf-maafan sebelum berpisah dengan seseorang dan iringi perpisahan dengan doa.

Bagi menarik perhatian orang lain untuk mendekati kita, maka kita sendiri perlu memperbaiki diri dan kelemahan kita.

Orang yang mengasihi dirinya tidak akan melakukan kegiatan yang boleh mensabotaj serta memudaratkan dirinya. Setiap tindak tanduknya akan dilakukan secara berhikmah dan memikirkan perasaan orang lain.

Ingatlah pesanan seorang sarjana:

“Orang tidak kisah setakat mana anda tahu (berilmu), sehinggalah mereka tahu yang anda kisah terhadap mereka”.

Anda Dicipta Untuk Melengkapi Kekurangan Pasangan Anda

Dalam bercinta, perlukah Anda mencari persamaaan dengan pasangan Anda? Bagaimana jika Anda dan pasangan Anda langsung tidak menemui persamaan?

Anda dan pasangan Anda diciptakan untuk saling melengkapi di antara satu sama lain. Tak akan ada orang yang perfect sifatnya.

Pasti ada yang kurang di mana-mana. Kekurangan Anda akan di isi oleh orang yang satu lagi, iaitu pasangan Anda.

Keserasian wujud apabila pasangan Anda mengisi kekurangan Anda kemudian Anda pula mengisi kekurangan pasangan Anda.

Personaliti Anda dan personaliti pasangan Anda tidak semestinya banyak sama tapi mesti saling lengkap melengkapi antara satu sama lain.

Cinta sifatnya membahagiakan.

Cinta jadi lebih bermakna apabila Anda menikmati kebahagiaan bercinta melalui perbuatan – misalnya berkebun bersama-sama, bersukan bersama-sama, memasak bersama-sama, beriadah bersama-sama atau shopping bersama-sama.

Cinta akan menjadi apa yang Anda fikirkan jauh di dasar hati kerana ia dibentuk oleh sistem kepercayaan Anda.

Bila Anda percaya cinta itu membahagiakan, maka itulah yang akan jadi.

Tapi apabila Anda percaya cinta itu menyeksakan, maka itu jugalah yang akan jadi.

Alasan Berbohong Kaum Wanita

sumber: kosmo

Umumnya, wanita berbohong bukannya disebabkan mereka tiada arah tuju atau cuba mencipta sesuatu perkara yang tidak masuk fikiran. Terdapat beberapa alasan yang mendorong mereka melakukan hal ini.

1. Balas dendam

Sekiranya kamu berani mengkhianati cintanya, dia juga akan berani membalasnya. Bahkan, dia lebih hebat daripada kamu. Walaupun tindakannya itu telah diketahui, mungkin dia sengaja melakukan sedemikian. Ramai wanita mempunyai cara tersendiri saat menghadapi situasi pembohongan yang dilakukan kekasihnya. Malah, dia juga berani melakukannya dengan secara tersembunyi, tanpa pengetahuan kamu.

2. Urutan kasih

Wanita sememangnya menginginkan dirinya dicintai dan dihargai. Apatah lagi, mengharapkan sebuah percintaan yang tiada titik noktahnya. Lebih-lebih lagi daripada insan tersayang. Mereka ingin menjadi wanita pertama di dalam hidup kamu dan bukannya, berada di tangga kedua atau berikutnya. Sekali kamu menduakan cintanya, dia akan berkali-kali mengkhianati hidup kamu.

3. Kekerasan

Kini, ramai wanita semakin sedar tentang pentingnya penghargaan yang patut diterimanya. Salah satunya ialah bersikap tegas ketika pasangannya melakukan kekerasan (umumnya secara fizikal) kepadanya. Mungkin pada awalnya dia akan cuba bertahan, tetapi apabila kamu kembali mengulangi tindakan tersebut, mereka akan meninggalkan kamu tanpa sebaris nota. Mereka yakin, masih ramai lelaki di luar sana yang dapat menghargai dirinya yang jauh lebih baik daripada kamu.

4. Hambar

Wanita begitu gemar hal-hal yang remeh atau kecil. Misalnya, hari ulang tahunnya, hari jadi kamu berdua atau hal-hal istimewa lainnya. Hati-hati bila kamu menganggap semua ini sebagai hal yang remeh. Apatah lagi apabila selama ini, si dia selalu mengurus hal yang melibatkan pengorbanan demi kekasihnya.

Sekiranya, kamu tidak pernah sesekali menghargai apa yang dia lakukan untuk kamu dan mengabaikan hal-hal yang dianggapnya penting, bersiap sedialah menghadapi pertengkaran yang hebat.

5. Seks

Meskipun kamu tidak memberikan perhatian yang sepenuhnya terhadap si dia, ketidakpuasan dalam urusan seks mampu memberi kesan yang mendalam terhadap perhubungan. Ingat, akibat kurangnya layanan seks, ia akan mendatangkan kesan bahaya dalam perkahwinan. Oleh itu, segeralah mencari jalan penyelesaiannya.

6. Cadangan

Saat putus cinta, biasanya kaum wanita lebih cepat ‘menderita’ ketika menghadapi hari-hari mendatang sebelum mampu bangkit semula untuk hidup gembira.

Ini kerana, sewaktu dia mendapat petunjuk bahawa perhubungan itu tidak dapat dipertahankan lagi, mungkin dia akan mencari pengganti kamu. Jadi, sekiranya kamu benar-benar mencintainya, perbaikilah hubungan kamu dengannya segera.

7. Jejaka bermasalah

Maksudnya, terdapat banyak perkara di sekeliling kamu yang membuatkan pasangan merasakan kamu tidak diperlukan lagi. Sebabnya, selain menjalani hubungan cinta yang sudah tentunya tidak lepas daripada kekangan masalah, kamu juga harus menangani karakter kekasih yang semakin berani. Ingat, dia bersikap sedemikian disebabkan kamu yang memulakannya dahulu.

8. Hubungan tiada kesudahan

Kebiasaannya, saat menjalani hubungan dengan pasangan, wanita menginginkan adanya hubungan yang penuh komitmen, iaitu hubungan yang diakhiri dengan keputusan membanggakan.

Apabila sudah lama menjalin hubungan cinta, tetapi tiada keputusan untuk ke jinjang pelamin, wanita akan berfikir bahawa kamu tidak lagi menginginkan dia dalam hidupnya. Jadi, buat apa menunggu kamu dengan lebih lama?

9. Bosan

Hal ini muncul disebabkan dia terperangkap dalam rutin hariannya sama ada kerja rumah mahupun hubungan yang dijalinkan itu begitu membosankan.
Baginya, jika kamu tidak memberinya perhatian yang diharapkan dan waktu kamu pula lebih banyak dihabiskan untuk urusan lain, biasanya wanita akan mencari jalan penyelesaiannya yang tersendiri. Perlu diingatkan bahawa wanita gemarkan suatu kejutan dan selalu ingin dirinya lebih istimewa.

10. Hubungan tidak diduga

Pada awalnya, dia berasa terlalu selesa saat menjalin hubungan dengan kamu. Tetapi ternyata, dia tidak menikmati kehangatan bersama dan terasa begitu terikat dengan kamu. Tidak hairanlah apabila kamu masih cuba membawanya ke sana dan ke sini, dia mula bersikap dingin kerana sudah menyerahkan seluruh perasaannya kepada insan lain.

Pelajar Perlu Bijak Kawal Nafsu dan Keinginan

Untuk berjaya dalam pelajaran, Anda perlukan lebih dari sekadar kerajinan.

Anda perlukan kekuatan hafalan, ketahanan melawan nafsu, stamina mental, matlamat hidup.

Seorang pelajar tugasnya adalah untuk memahami pelajaran kemudian mengingatinya. Sebab apa nak ingat?
Sebab Anda akan menduduki peperiksaan.

Kecemerlangan seorang pelajar di ukur dari keputusan peperiksaannya.

Ke’genius’an seorang pelajar bergantung pada keputusan peperiksaannya, tanpa mengira latar belakang keluarganya dan siapa dirinya.

Untuk menjadi seorang pelajar cemerlang, Anda kena menjadi seseorang yang lain daripada yang lain.

Anda kena ada ketahanan melawan nafsu orang muda, iaitu keinginan mahu bersuka-suka dan bermalas-malasan.

Sebagai pelajar, pasti Anda di kerumuni oleh kawan-kawan.
Kawan-kawan Anda ni pula ada citarasa masing-masing.

Ada yang funky, moden, ada juga yang menggunakan pendekatan simple.

Citara berbeza ini akan mempengaruhi Anda, kesannya Anda akan jadi terikut-ikut. Lantas, dek terikut-ikut Anda akan keliru dengan diri sendiri. Anda tidak tahu apa stail yang sesuai dengan Anda.

Satu lagi, Anda akan tergoda dengan sikap orang muda yang suka ber’enjoy’, berhepi-hepian, leka berhibur dan bersuka-sukaan.

Apabila Anda mahu menjadi pelajar cemerlang, Anda kena lupakan kenikmatan berenjoy. Anda akan banyak meluangkan masa mengadap buku, menghafal, membuat latihan.

Menjadi orang berjaya memang banyak cabarannya. Bila Anda mahu berjaya, Anda perlu bersedia menempuh cabaran-cabaran itu satu persatu, kesemuanya.

Keberkesanan Ilmu Adalah Pada Tindakan

Kata orang, knowledge is power.

Realitinya, action is the power.

Tindakan konsisten adalah lebih berkuasa daripada pengetahuan yang banyak. Tindakan yang dijana oleh pengetahuan, makin bertambah-tambah berkuasa jadinya.

Dalam usaha anda memperbaiki diri sendiri, rajin-rajinkanlah menimba ilmu. Niatkan menimba ilmu untuk tahu lebih banyak, kemudian untuk tahu langkah apa perlu dibuat seterusnya.

Ilmu ibarat penyuluh hidup, tapi tindakanlah yang akan menjadi seperti minyak menjadikan api suluhan itu menyala sepanjang masa. Ilmu hanya pemula, tindakanlah penyudahnya.

Ilmu yang Anda ada, aplikasikan ia untuk memperbaiki diri Anda. Anda sentiasa perlukan ilmu untuk maju.

Ilmu ada di mana-mana, tak semestinya terhad di universiti saja, di kolej atau di sekolah. Kenal pasti bidang apa yag Anda mahu maju kemudian galilah sebanyak mungkin ilmu berkaitan bidang itu.

Anda tak akan maju-maju jika hanya Anda berilmu tapi tidak menggunakan ilmu untuk menjana tindakan Anda.

Anda perlukan ilmu supaya Anda boleh merancang strategi lebih bagus.

Pencapian Anda tidak akan jadi semkain bagus apabila Anda banyak bertindak tapi tidak dijana oleh ilmu, kesannya Anda rajin tapi hasil kerajinan Anda tidak seberapa.

Untuk mengelak masalah ini dari berlaku, dahulukan mencari ilmu sebelum membuat tindakan.

Jangan bertindak tanpa di dahului ilmu, kelak hasilnya tidak seberapa, mungkin juga tidak ada hasil langsung.

Panduan Memilih Calon Suami

Secara fitrahnya setiap manusia memerlukan pasangan dan teman hidup. Oleh yang demikian, Allah mensyariatkan kepada umat Islam perkahwinan sebagai satu-satu cara yang halal untuk perhubungan diantara lelaki dan wanita selari dengan kehendak fitrah kejadian manusia.

Sebelum berkahwin, biasanya kebanyakan lelaki sudah membayangkan bagaimana ciri ciri wanita yang bakal menjadi isteri yang akan menghiasi hidupnya samada pada sudut kefahaman agama, akhlak ,kecantikan, harta dan keturunan sebagaimana yang telah disabdakan oleh Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari : "seseorang perempuan dikahwini kerana empat perkara, harta, keturunan, kecantikan dan agamanya.

Pilihlah yang beragama, kamu memerlukannya". Manakala dalam satu hadis yang lain pula Rasulullah s.a.w menyatakan bahawa seorang wanita yang solehah adalah sebaik-baik perhiasan dengan sabda baginda melalui riwayat Imam Muslim : "Dunia adalah keseronokan dan sebaik baik keseronokan dunia ialah perempuan yang solehah".

Nabi s.a.w menyarankan kepada lelaki agar memilih perempuan yang beragama dan berakhlak. Satu persoalan yang hendak ditimbulkan di sini adalah bagaimana dengan para wanita? Adakah mereka perlu memilih siapakah yang bakal menjadi suami mereka? Jawapannya, ya. Sama sahaja. Mereka perlu memilih seorang lelaki sebagaimana yang telah digariskan oelh Islam iaitu seorang yang bertakwa, memiliki akhlak yang mulia dan berasal daripada keturunan yang baik-baik sebagaimana yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Imam Tirmizi yang bermaksud : "Apabila orang yang kamu redhai agama dan akhlaknya datang meminang, hendaklah kamu kahwinkannya. Jika kamu tidak mengahwinkannya, nescaya akan berlaku fitnah dan kerosakan yang besar di atas muka bumi ini". Diingatkan kepada para wanita tidak tergoda dan terpedaya dengan kebaikan serta pujuk rayu yang hanya dilakonkan oleh segelintir lelaki dan tidak mudah 'cair' dengan ayat-ayat manis lelaki yang hanya berlakon baik dihadapan anda.

Anda perlu siasat dan mengenal pasti siapa dan bagaimana akhlaknya kerana orang yang bakal anda pilih adalah seorang yang bakal menjadi suami anda dan akan memimpin sebuah rumahtangga yang boleh diibarat sebuah 'negara kecil'.

Suami adalah ibarat Perdana Menteri dalam sesebuah keluarga. Jika Perdana Menterinya rosak, maka buruklah seluruh negara tersebut. Oleh yang demikian, pilihlah seorang 'Perdana Menteri' yang benar-benar memahami agama dan yang baik akhlaknya.

Kepada para wanita, satu panduan yang boleh dikongsi untuk anda semua iaitu dalam memilih lelaki yang bakal lelaki yang menjadi pemimpin dalam sebuah 'negara kecil' anda iaitu dengan memilih lelaki yang mampu menjadi imam solat. Rasanya perlu untuk menjelaskan lebih lanjut mengenai lelaki yang mampu menjadi imam solat iaitu seorang lelaki yang mampu mengimamkan solat bacaan kuat(subuh, maghrib dan isyak) kerana pada solat yang bacaan jahr(kuat) ini pelbagai perkara yang dapat dinilai terhadap diri seseorang lelaki.

Pertama, pada sudut kepimpinan dalam keluarga. Lelaki yang mampu mengimamkan solat dapat dilihat bahawa ia akan mampu membimbing keluarganya nanti dalam pelbagai aspek terutama dalam aspek ibadah. Sekiranya lelaki tersebut tidak mampu untuk menjadi imam, cuba fikir fikirkan terlebih dahulu kerana dalam aspek ibadah yang dilakukan setiap hari pun tidak mampu untuk menjadi pemimpin apatah lagi dalam aspek yang lain-lain, mungkin tidak mampu untuk memimpin keluarganya dengan sebaik mungkin. Sekiranya ada lelaki yang ingin meminang anda, terlebih dahulu bertanya kepada mereka adakah mampu menjadi imam solat dan selepas itu barulah menilai mengenai perkara-perkara yang lain.

Kedua, adalah pada sudut ilmu dan kefahaman agama kerana seorang lelaki yang ingin mengimamkan solat(diingatkan solat yang dimaksudkan adalah solat Subuh, Maghrib atau Isyak) hukum-hukum asas fiqh seperti perlu mengetahui rukun-rukun solat, syarat-syarat sah solat, perkara yang membatalkan solat dan kesempurnaan dalam pembacaan al Quran terutamanya surah al Fatihah.
Kebanyakan lelaki 'takut' untuk mengimamkan solat yang Jahr (subuh,maghrib dan Isyak) kerana takut untuk membaca ayat ayat al Quran secara kuat disebabkan bimbang bacaan tidak betul. Melalui imam solat juga boleh dinilai tahap ilmu asas fiqh dan ilmu pembacaan al Quran.

Ramai dikalangan lelaki yang 'penakut' ini lebih sanggup untuk menjadi imam bagi solat Zohor dan Asar tetapi pada solat subuh, maghrib dan Isyak mereka mencari jalan untuk mengelak.

Perkara ketiga adalah pada sudut akhlak atau pekerti seseorang lelaki. Kebanyakan mereka yang mampu menjadi imam adalah mereka memiliki akhlak, budi pekerti serta mempunyai hubungan yang baik dengan masyarakat. Tidak dinafikan juga bahawa ada yang bukan sekadar mampu menjadi imam solat biasa malah turut dijemput menjadi imam di masjid-masjid tetapi berakhlak dengan akhlak yang tidak sewajarnya dengan 'tiltle' seorang imam. Kita semua tanpa mengira lelaki atau perempuan sudah tentu menginginkan pasangan yang baik dan memiliki akhlak yang mulia. Adalah diingatkan, janganlah terlalu memilih dan mencari yang terbaik sebaliknya jadikan diri kita dahulu seorang yang baik, berakhlak mulia dan soleh atau solehah kerana Allah telah menjanjikan yang baik adalah untuk mereka yang baik.

Jangan terpedaya dengan kecantikan atau ke'handsome'man semata-mata kerana cantik atau tampan seseorang tidak akan kekal hingga ke akhirnya. Nanti kalau uban dan berterabur, pipi dah kendur, gigi pun sudah gugur, mata dah kabur dan berjalan pun hampir nak tersungkur hilanglah segala kecantikan dan ketampanan yang ada. Begitu juga dengan keturunan dan harta yang tidak akan kekal selamanya. Pilih yang beragama serta berakhlak mulia kerana akan membawa kepada keredhaan Yang Maha Esa dan memacu arah menuju ke syurga."

10 tips Mengundang Cinta

I call this, ‘miracles tips’ la sebab miracalously menjadi kepada mereka yang mempercayai akan ‘The rules of the Universe’ kalau orang islam kita panggil ‘Hukum Alam’

It works sebabnya untuk keseimbangan dunia ini. Kira kalau kita buat dan amalkan, ia akan balance kan hidup kita. Dan di dalam proses ini, anda akan melakukan 2 perkara yang sudah berkurun-kurun lama manusia mengamalkannya. :-

1. Positive thinking – Sentiasa percaya boleh
2. Rules of attractions – Apa yang anda fikir, bayangkan dan lihat, itu yang anda tarik dan dapat!

Here goes :-

Tip 1 : Apabila anda tidur berseorangan di bilik anda, jangan tidur di tengah-tengah. Ia seolah-olah anda tidak mahu sesiapa tidur dengan anda. Jadi, tidur hanya di sebelah.

Sebelah lagi, biarkan kosong. Sediakan bantal seolah-olah anda mempunyai pasangan. Kalau katil single, beli lah double…Haaa…tapi ada pulak tu kan, tidur naaa kenkang punya besar, hahaha… camana cinta nak terundang tu beb Pelik? Pelik tapi menarik, teruskan membaca…

Tip 2 : Buang semua barang-barang yang tidak terpakai di dalam bilik anda. Ini kasi Feng shui (angin&air) sikit lah ni.

Kasi masuk tenaga (chi) biar anda bersemangat! Bilik kena bersih dan lapang walaupun kecil. Biar kosong tak pa, Ini berselerak je, penuh je barang, adoi…semangat cinta nak masuk pun, segan, undur balik beb!

Tip 3 : Ruang tamu? Haaa…kerusi dan sofa tu, kenalah cari yang ala-ala romantik sikit. Jangan duk pakai kerusi antik, kayu jati ke rotan ke adoi!! Potong stim betul, keras beb. Cari sofa empuk dan berwarna sexy kemudian biar lantai ruang tamu tu berwarna light brown or cream warm… macam tengah bercinta gitukan, bayangkan cinta anda datang visit, lepak tengok dvd…then easy untuk berdepan dengan anda, so mestilah nak cozy, romantik, selesa, seolah-olah anda bersedia untuk bercinta gitu, betul tak?

Tip 4 : Almari anda… please la wei, jangan laaa sarat macam ikan bilis dalam tin! Kalau boleh pakaian yang dah out of date tu sedekah kat anak-anak yatim hehehe. Buatkan almari pakaian anda supaya mempunyai ruang kosong. Sebelah anda letakkan pakaian anda, sebelah lagi letakkan hanger kosong 2-3, seperti pasangan anda bakal meletakkan pakaiannya di situ! Kikiki

Tip 5 : Apabila makan, sediakan pinggan dan sudu serta gelas kosong. Seolah-olah anda sedang menunggu pasangan anda akan pulang untuk makan bersama-sama. Sekali, you duk ngan mak bapak pulak, mak you cakap kat bapak you,
“Apahal dengan anak kita tu bang, dah angau agaknya” hahaha

Tip 6 : Bagi mereka yang memiliki garaj kereta, atau parking space dalam compound rumah. Siapkan tempat kereta itu seolah-olah ada sebuah kereta lain bakal datang dating, eh!…parking. Haaa…bayangkan, gambarkan dalam kotak fikiran anda, bagaikan real. Muga-muga, terundanglah seorang pasangan yang memiliki kereta itu datang parking dan bercinta dengan anda.

Tip 7 : Gambar-gambar di dalam frame in your room tu mesti letak gambar-gambar couple sedang bercinta gitu. Sedang berpimpin tangan kat atas bukit gitu haha..ala-ala hindustan hehe. Frame gambar, mak, abah, sedara mara, binatang, artwork ke…itu semua kena letak LUAR bilik! Only your future loved ones stays and all the love that in the air

Tip 8 : Lekatkan poster potret jenis pasangan yang anda idamkan di bilik tidur berdepan mengadap anda tidur. So setiap malam sambil baring, anda boleh khayalkan secara detail kehidupan anda bercinta dengan nya. Setiap hari, anda tengok je poster itu, bayangkan, gambarkan di dalam fikiran anda selama 41 hari, sehingga kemana-mana anda pergi pun anda dapat mengingati nya, dapat lihat seolah-olah percintaan anda itu, REAL! Haa…ini memang menjadi ni. Anda akan lihat, sooner or later, wajah pencinta yang hampir-hampir dengan gambar poster itu akan hadir dalam hidup anda. Tapi biar logik lah sikit poster tu, jangan lah letak poster Brat pitt pulak, Tom Cruise ke…I seh man, kut yang datang Tom Yam je wakaka

Tip 9 : Apabila ditanya adakah anda sudah berpunya? JANGAN jawab “I’m single” NO! Hehehe…Instead, sentiasa menjawab, “Saya memberi ruang kepada diri saya untuk berkenalan dengan semua, walaupun saya sedang mempertimbangkan seseorang.” walaupun tak da sapa sebenarnya. Never say you single…nanti single lah you sampai bila-bila nak? Haaa rules of attractions!…apa yang you cakap, fikir, semua akan tertarik kepada you, akan menjadi dalam hidup you! Tapi, jangan pulak cakap…I dah milik orang!
Habislah…siapa nak kat you lagi?

Tip 10 : Setiap hari dan setiap masa, tell yourself “I’m loveable, I’m in love!…he/she loves me!” Jangan sesekali pula, fikir yang anda tidak disayangi, tidak dicintai atau tiada sesiapa inginkan anda! It’s a NO! NO! Situations. Yakin dan percaya…and say it out loud!

Berubah hari ini, thats your 1st step! …think this way,
kalau aku tak berubah dan tak buat tip ni pun aku masih keseorangan jugak. Why not aku give it a shot, for a change. Who knows, dengan aku memberi ruang dalam rumah, hati dan jiwa aku, Cinta terundang dalam hidup ku?
Kalau terundang cinta itu, so much the better, BUT kalau tak datang juga cinta itu, well at least you’re doing something rather then nothing! Lagi pun, you won’t lose anything pun rite? Malah, rumah anda bersih, kemas, sedap mata memandang, sejuk je jiwa ;)

BUT, for those yang awal-awal cakap “TAK BOLEH KUT” then this tip takkan works for you or them yang berfikiran negatif dan tidak mahu mencuba. Begitu juga kepada mereka yang tidak mahu berubah…it will never work for you either! It’ll only work for those who believes in miracles, universe, hukum alam, positive thinking, determine… seperti siapa ya?

Mengapa lelaki ‘BERUBAH ARAH’?

Satu persoalan yang pasti ramai wanita ingin tahu tentang lelaki sebegini kan?

  1. Lelaki yang dalam hebat bercinta, tiba-tiba hilang entah kemana. Tahu-tahu nak putuskan hubungan.
  2. Bertahun dicurahkan kasih sayang kepadanya tiba-tiba dia berubah arah suka kepada yang lain.
  3. Malah ada pula lelaki yang mendapat zuriat sempurna dan cantik hasil dari perkahwinannya, tidak berpuas hati lantas mulai keluar-keluar dan tinggal-tinggalkan keluarga.

“Pelik betul rasanya apabila dia kelihatan bahagia selama ini. Dia benar-benar ingin bersama dengan kita. Dia yang beriya-iya mahu bercinta…BUT at the end of the day…dia BERUBAH ARAH!”

Paling menyakitkan hati wanita, si lelaki ni boleh jatuh cinta dengan :-

  • Wanita yang tidak cantik, malah bercinta dengan wanita yang sudah ‘lesu’
  • Wanita yang sudah bercerai berkali-kali, janda yang sudah punya 4-5 orang anak
  • Wanita yang jauh lagi tua darpada anda, malah tua darinya…

why?…Why?… WHY?!!

Mesti ada sesuatu yang dia tidak dapat kecapi di dalam perhubungannya sebab itulah dia boleh berubah arah. Dan wanita-wanita yang tersenarai di atas itu pula BIJAK mengambil kesempatan itu. Malah dengan hebat melayan dan memberinya peluang…

Put aside ‘Minyak Senyonyong’ or ‘Minyak orang mati dibunuh’ laaa…itu dah Black Magic, ilmu hitam kira dayus lah siapa-siapa guna. What we want to know, natural cause, why lelaki berubah?!


Tanya diri anda sendiri soalan-soalan ini…

  1. Adakah dia tidak happy yang sebenar-benarnya?
  2. Adakah sesuatu perkara yang dia mahu lakukan tetapi anda tidak benarkan?
  3. Adakah fizikal and shape anda sudah tidak seperti dulu, oleh sebab itu lelaki anda berubah arah?
  4. Adakah anda menghalang cita-citanya?
  5. Mungkin cara percakapan anda sudah agak kasar dan tidak semesra dulu lagi?
  6. Mungkin juga anda sudah agak ‘MALAS’ di ranjang?

Cuba jawab seikhlas mungkin, dan pasti…naluri anda akan memperkatakan hal yang sebenar.
To me, seorang lelaki yang benar-benar cintakan wanita, dia tidak akan tiba-tiba berubah arah, melainkan kerana ada sesuatu kejadian yang sudah terlalu lama dipendamnya, yang tidak dapat dia lakukan atau keluarkan…

Lalu, hadir pula wanita-wanita yang membawa cahaya kepadanya yang bagai sesat di dalam terowong yang gelap itu…Datang membawa sinar harapan, membawa berbagai peluang…

Di kala itu, anda cantik macamana pun, anda masih solid, bergetah, anda bagus dan hebat layanan anda…sedap atau tak sedap layanan seks anda, well… sudah tidak penting! sudah tidak dihiraukan lagi. Yang difikirkan mereka adalah FREEDOMMM!!!

…tanpa mengira yang hadir itu wanita cantik atau hodoh, tua atau muda, janda atau dara, Itu bukan persoalannya, yang dia mahu hanyalah FREEEDOMMM!!!

Now, you nak cakap, “aku punya lawa, punya solid, sexy…dia boleh pergi bercinta dengan yang hodoh tu? apa kelas? Tak hengat!!” …nope no point in that! Because look is got nothing to do with….compare to companionship!

The key to a good and great relationship is jadilah…
Teman setia, teman berbual, teman tempat meluah rasa, teman yang selalu menyokong, teman yang bukan suka mengkritik, menghina, teman yang tidak memeningkan kepala, tidak cemburu, teman yang ghairah berkasih sayang, teman yang menghiburkan…all this compile to one, we call it A GREAT COMPANION!

you berani bercinta?

Dunia lelaki hari ini, tidak mengimpikan seorang wanita yang hanya duduk ‘terpencil’ …kecut sendirian dan menunggu untuk lelaki menyedari ujudnya dia, dan menanti lelaki datang memikat!

Nope, no way! Sebagai wanita hari ini, anda seharusnya BERANI dan bijak berjuang dalam kancah memikat cinta yang datang dan pergi. Bukan hanya lentuk memandang jika ia datang dan bukan menunduk jika ia pergi. Sebaliknya, anda kena bangkit dengan berani dan ‘melaungkan’ pada lelaki, “Hey, Im here!”

NAMUN, sememangnya agak susah untuk memahami lelaki itu saya tidak nafikan. Oleh sebab itu, anda sepatutnya “bukan memikirkan susah memahami lelaki sebaliknya, persiapkan diri anda, cantikkan diri anda, ubah penampilan diri anda untuk menghadapi lelaki!”

Jadi wanita yang menjadi kegilaan lelaki masa sekarang. Berbagai info tentang mencantikkan diri ada di internet, get it now! Ubah fesyen lama anda, be up to date!!
“Tak perlu sibuk nak faham lelaki, lelaki akan buat anda faham jika anda dapat menarik hati mereka dan membuatkan mereka tersangkut pada anda!”
Simple notes for all the girls :-

Nota 1 : Lelaki sejati nowadays sudah TIDAK terpikat pada wanita yang hanya mendengar kata lelaki. Sebaliknya, lelaki akan lebih terpikat kepada wanita yang punya pendirian sendiri. Malah jika anda bijak menyuarakan pendapat dan juga menyumbangkan kepintaran anda, maka andalah wanita pilihan lelaki hari ini!

Nota 2 : Berikan cabaran kepada lelaki, buatkan mereka merasa teruja bila tercabar! BUT at the same time, anda masih amat menghormati lelaki. Dengan cara ini, anda mempamerkan yang anda tahu apa yang anda mahu dan sekiranya anda menjadi seorang isteri, anda akan menjadi isteri yang dianggap pintar serta dihormati!

Nota 3 : Jangan takut untuk memulakan dahulu memikat lelaki, kerana sebenarnya lelaki juga takut untuk memikat wanita. So, yakin dengan langkah anda dan ikhlas.

Nota 4 : Bijak berbual, dan tunjukkan yang anda adalah seorang yang caring. Kagumi kerjayanya, bakatnya. Let him know, yang dia adalah sumber inspirasi you… lelaki suka tu!

Nota 5 : So, kalau dia berminat, dia suka kat you, ON….kalau dia tak suka well, at least you tahu dia tak suka dan you boleh go on with the next guy hehe

Air Kencing Anjing Hitam

Semua orang tahu bahawa meninggalkan solat adalah satu dosa besar. Cuba baca kisah dibawah ini seperti yang dikisahkan berlaku semasa zaman Nabi Musa a.s menggambarkan betapa hinanya mereka-mereka yang meninggalkan solat.

Begini kisahnya.

Pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga. Dia tiada zuriat dan sangat menginginkannya. Lalu terdetik dalam hati dia (bernazar), “Kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam.”

Takdir Allah S.W.T., isteri si lelaki tadi telah hamil dan melahirkan anak.

Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Bagaimana dia nak tunaikan nazar nya itu?

Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu.

Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah
bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya.

Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam.
Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat (solat mengikut syariat Nabi Musa a.s) dan minum air tu.

Lelaki itu pun berasa senang hati dan segera menjalankan apa yang di perintahkan oleh Nabi Musa tadi.

Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi.

Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak kan? Ker selamba dan tak kesah???

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...