Saturday, October 30, 2010

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

 Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili  api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

            Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
            Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

            Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT  sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

            Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

                                                                                                            Love,
                                                                                                            Suamimu

Buang anak????!!!

Di pagi hari yang nyaman,dua orang sudah lanjut usianya duduk berehat-rehat. Pak Abu dan Pak Majid namanya. Yang Pak Abu membaca surat khabar manakala Pak Majid hanya duduk termenung jauh sambil hisap rokok daun.

Pak Abu: Majid, engkau tengoklah berita hari ini. Ada orang sanggup jual anaknya.
Pak Majid: Hmmmmm. Jawab Pak Majib macam acuh tak acuh je.
Pak Abu: Kot pun terdesak nak duit janganlah jual anak. Banyak lagi cara nak dapat duit. Kerja kat pam minyak ke, jual kacang putih ke, jual surat khabar ke. Betul tak Majid...?
Pak Majid:Hmmmmmmm... Sambil mengembus asap rokok daunnya keluar melalui hidungnya...
Pak Abu: Kau ni kenapa Majid? Takkan berita ini kau tak ambil peduli ke? Ini melibatkan kemanusiaan tahu. Binatang pun tahu nak jaga anaknya.
Pak Majid: Hmmmm....Nilah aku nak bagitau engkau. Kalaulah aku masa muda-muda dulu..Aku jual je anak-anakku tu..
Pak Abu: Hah??? Engkau biar betul Majid!
Pak Majid: Hoii.. Engkau sedar tak sekarang ni berada di mana? Sedarlah Abu....Kita sekarang di RUMAH ORANG TUA. Kalaulah aku tahu perangai anak-anak aku tu macam nilah, dah lama dah aku jual budak-budak tu!
Pak Abu: HEHEHEHEHE....

Cinta tiada rahsia!

selama 8 thn erina & johan berhubung melalui internet dan banyak pengorbanan yang tlh mereka lakukan.selama itu jugalah, gurau senda, gaduh mencemuh, dah sebati dlm diri mereka. Erina gadis u yang cantik dan berkulit gebu,berketerampilan metured & tegas. Tak hairanlah ramai yang cuba memikat & pada waktu itulah johan tlh menjadi johandi hati erina.

            Ini kerana johan juga x kurang hebatnya, dgn tubuh yang tegap, berstail dan cerdik, ramai juga perempuan tergila2kanya, akan tetapi erina mengambil keputusan untk melanjutkan pelajarannya di nevadalas vegas, & johan pula terpaksa mengendali syarikat milik arwah bapanya, kerana tertakluk dlm wasiat dan tidak mahu menderhaka, johan akur dengan semua ketentuanya.

            Kini waktunya telah tiba,erina kembali ketanah air, dan dengan teruja johan menjemput kekasihnya di airport. Setelah sekian lama tidak bersua muka, bermacam-2andaian & kemungkinan bermain d kepala kedua mereka. dari jauh erina melambai dan dgn senyuman di sambut oleh johan. tanpa berlengah johan membawa erina ke hotel untk berborak-2 di cofee house,"nak makan", tanya johan."u order untuk i & i order untuk u "jawap erina. deal!!!sambil bergurau senda (maklumlah lama x jumpa) pesanan pun tiba. steak untk johan dan spagethee untk erina.

          Sedang mereka asyik bersantap tiba-2 ''kting" sesuatu jatuh dlm pinggan johan,rupa-2nya gigi palsu johan terlepas kerana mengigit steak yang liat. erina tergelak, johan pulatersipu malu.haha..."akhirnya terbongkar juga rahsia u kan?". johan membisu kerana tidak menyangka perkara sebegini akan berlaku. "excuse me", waiter dtg dgn membawa kipas,maaf tuan & puan aircond di cfhouse ni tetiba je rosak, tu yang saya bawakan kipas ni untk sementara waktu. Johan & erina menganguk tanda setuju, lalu kipas pun di buka dantiba-2 "sweing"rambut erina terbang,johan pun apalagi tergelak besarlahdia. "rupa-2nya u pun berahsia juga".

Gadis yg dibawa balik

Tahun 2020. Namun masih ade gak org yg berfikiran kolot lagik. Kampung Semut Warna Warni.
  
"Bapak ape ni?.. ape semua ni.. Din cukup tak paham ngan bapak ni.."
  
"Tak paham apa pulak Din.."
  
"Ni.. sape pompuan nih? Isteri baru bapak ke ni? Ya Allah.. mak baru je meninggal dah bapak kawin lain.."
  
"Ni bukan mak tiri kamulah.. Nama dia Ina..ape la kau Din.."
  
"Ya Allah... ni lagilah teruk.. bawak perempuan bukan muhrim duduk sekali ngan kita.. ape ni bapak?"
  
"YaAllah ...Din.. ni pembantu rumah kita je.. apsal la kau ni berfikirankolot sangat huh? tula bapak hantar kau ke sekolah dulu kau ponteng."
  
"Bapak..walupun Din nih tak pandai.. tapi Din masih ingat agama lagi tau! Takkira la dia ni pembantu rumah ke kalu bukan bini kita tak boleh! pahambapak? sudah lah!"
  
Malam tu...
  
Din mula ingin menyiasat latar belakang perempuan yang bernama Ina itu.
  
Apanak jadik ngan bapak nih.. sanggup bawak balik pompuan yang entah darimana demi ingin memuaskan nafsu... cis! Perempuan ni pulak lawa.. drpdbapak buat dosa lebih baik dia kahwinkan aku ngan pompuan ni je.. apelabapak ni..
  
Sedang Ina sedang bape kali sedang dah.. membancuh kopi si bapak Din tuh.. Din menghampirinya...
  
Dengan sepantas kilat  Din menyelak rambut Ina dan terkejut akan satu kenyataan.
  
Huh! memang betul jangkaan aku.. ade paku kat leher dia ni...Aku dah agak pompuan ni  pontia.."
  
Apalagi Din terus menangkap Ina dan mencabut paku tersebut..

  
"DAH!! PERGI KAU DARI RUMAH AKU PONTIANAK!!!





Sekali terkeluar wayar kat leher si Ina...

  
"Ya Allah ape ni Din... ingat murah ke robot pembantu rumah bapak beli tu hah?!! KOLOT!!!"

Duda bertemu janda

Di sebuah perkampungan ada seorang duda yang sudah berumur tinggal seorg dirumah nya..anak2nye sume bekerja di bandar... Berdekatan rumah nya itu ada seorang janda yang juga agak berumur dan juga tinggal seorg... Sudah bertahun lama nya mereka berjiran dan sering juga berhubung kala kesunyian... .Suatu hari..di petang yang redup... si duda duduk di bawah pokok rambai..merenung ke arah rumah si janda... Si janda perasan dan datang menegur si duda... "Pak Uda oii..ape yang di menungkan nye tu... "... Si duda menunduk seketika..lalu menjawab "..Ada perkara aku nk bgtu ko ni Mak Jan.."... Berkerut dahi si janda... kerana kelihatan serius pulak si duda tu...

"ape nyer ..serius je bunyi nyer.." ... Si duda merenung si janda... lalu dengan kekuatan yang ade die berkata... "Aku ni kepingin nk berbinikan ko... ko sudi tk?.."... Si janda tersenyum..dan diam seketika ..lalu si janda menjawab "Erm... sudi... "... Setelah berborak seketika... si janda dan duda pun pulang kerumah masing2 kerana hari sudah menjelang senja...

Pada malam itu..si duda gelisah... dia tidak ingat jawapan yand diberikan si janda petang tadi..adakah dia sudi atau tak... yelah dah tue... memori pendek sket... Setelah berfikir sejenak... si duda tidak jugak mendapat jawapan... lalu terpksalah die bertanya sekali lagi kepada si janda... Si duda mendail no telepon si janda..nk dtg umah tk molek plk dah malam2 cmni...

"Helo... mak jan..pak uda di sini... aku ingin bertnya... almaklum dah tua mudah lupa... ptg tdi aku bertnya pada ko sudikah ko berkahwin dengan aku..apakah yang ko jawab.."... Mendengar suara si duda..si janda pun berkata "Aku jawab aku sudi..ikhlas dari hati... selamat ko telepon aku ..Pak Uda... "... si duda pelik dengan kata2 si janda lalu bertnya... "Kenapa... "... Dan si janda menjawab.."Aku pun lupe spe yang ajak aku kawin ptg tadi"

Kuala Lumpur kah yang bersalah?

Julia (Bukan nama sebenar) datang ke Kuala Lumpur untuk melanjutkan pelajaran di sebuah kolej swasta. Ibu bapanya dengan berat hati membenarkan anak kesayangannya datang ke ibu negara untuk mencapai cita-cita. Diiringi pemergian si anak dengan doa dan harapan yang menggunung. Tidak lupa perbelanjaan yang lebih dari mencukupi untuk dua tahun Julia di kolej tersebut.

Julia berazam untuk belajar bersungguh-sungguh bagi memperolehi diploma dalam bidang yang diminatinya. Pada mula, tumpuannya lebih kepada pelajaran. Tiada langsung terlintas di hatinya untuk menghabiskan waktu dengan sia-sia. Namun semuanya berubah apabila dia berkenalan dengan seorang pemuda bernama Amran (Bukan nama sebenar). Julia yang masih naif dengan segala asam garam kehidupan di bandar besar jatuh cinta pada Amran.

Amran cinta pertamanya yang terasa begitu agung pada tika itu. Rasa indah kali pertama jatuh cinta bagaikan membawa Julia ke dunia lain. Tiada lagi buku yang menemani. Hanya Amran yang sering terbayang di matanya. Kelab malam sudah pandai dijejaki. Kerana sayang, wang pemberian ibu bapa dan biasiswa yang ada, habis diserahkan kepada Amran.

Cinta yang menggunung itu juga akhirnya telah meragut ‘mahkota’ yang selama ini dipertahankan. Amran berjanji bertanggungjawab di atas perlakuannya itu. Tetapi janji tinggal janji apabila Amran menghilangkan diri. Julia bagaikan hilang akal. Sudahlah wangnya habis, ‘mahkota’ nya juga kini sudah hilang tanpa bisa diganti lagi. Lebih parah, dia disahkan mengandung kerana ‘cinta agung’ nya itu. Mahu sahaja dia membunuh diri kerana tidak tahu bagaimana harus diselesaikan masalah itu besar itu. Semakin menekan perasaannya, Amran dijumpai mati kerana berlebihan dadah. Barulah Julia tahu bahawa Amran selama ini menagih dadah. Kerana itu Amran kerap meminta duit darinya walaupun mempunyai pekerjaan.

Dunia bagaikan sudah berakhir bagi Julia. Pengajiannya terpaksa digantung kerana prestasi yang sudah tidak memuaskan lagi. Dengan berat hati, Julia pulang ke kampung dengan kandungan yang sudah semakin sarat. Ibunya meraung tidak sudah melihat kepulangan anak kesayangannya. Bapanya hampir sahaja menjadi pembunuh anak sendiri. Julia tidak henti-henti menyesal kerana perbuatannya selama ini.

Kisah seperti ini bukan jarang didengari dalam masyarakat kita. Saban hari ada sahaja cerita sedih sebegini yang boleh kita dengar dan baca. Di manakah salahnya hingga anak-anak gadis kita bertindak bagaikan tidak punyai akal fikiran? Cintakah yang bersalah hingga mereka sanggup mengorbankan diri demi cinta yang konon-kononya terlalu agung, mengalahkan cinta pada Ilahi? Atau kerana Kuala Lumpur yang bagaikan tidak mati kerana penuh pelbagai jenis hiburan?

Cinta tidak pernah menyuruh manusia yang sedang merasainya mengorbankan diri kerananya. Cinta itu indah jika ia dijaga dengan sebaik-baiknya. Cinta itu bukan dosa jika kena pada caranya. Hanya manusia sahaja yang menjadikan cinta itu kepada dosa yang teramat pedih balasannya kelak. Seperti Julia dalam kisah di atas, dia gagal mentafsir erti sebenar cinta. Dia diugut untuk ditinggalkan jika tidak menuruti kemahuan kekasihnya. Kerana sayang (kononnya) dia menuruti kehendak si kekasih walaupun dia sedar perbuatan itu salah dan berdosa besar. Alangkah malangnya jika seorang gadis yang sudah bijak berfikir kalah dengan permainan seorang lelaki seperti itu. Lebih malang jika gadis itu berpendidikan tinggi dan kenal hukum agama yang melarang perbuatan berdosa seperti itu. Kerana takut kehilangan seorang lelaki, sanggup mengorbankan perkara yang paling berharga buat dirinya. Cinta dijadikan alasan kerana mengorbankan diri. Sekali lagi diingatkan, cinta tidak pernah meminta pengorbanan seperti itu. Cinta juga tidak pernah meminta bukti sebegitu.

Cinta itu buta. Benarkah sebegitu sehingga Julia sanggup mengorbankan segala-galanya demi Amran? Cinta tidak pernah mahu dianggap buta. Hanya manusia yang buta hati dalam menilai cinta. Tidak pernah mendahulukan iman dan akal dalam membuat keputusan. Semua yang dilakukan berlandaskan nafsu dengan tiket cinta. Apabila suatu musibah terjadi, sekali lagi cinta dipersalahkan. Cinta itu dosa, cinta itu buta, cinta itu merosakkan manusia. Kasihan cinta. Ianya begitu suci, begitu indah tetapi dipersalahkan di akhirnya.

Bersalahkah bandar raya Kuala Lumpur yang sentiasa tersenyum ini? Bila manusia hilang pertimbangan hingga merosakkan diri, Kuala Lumpur dipersalahkan kerana melalaikan manusia. Kuala Lumpur terlalu dipenuhi hiburan duniawi. Kuala Lumpur sudah terpalit dengan pelbagai dosa yang hitam pekat warnanya. Kuala Lumpur telah merubahkan mereka dari seorang yang sentiasa patuh pada suruhanNya kepada mereka yang alpa dengan segala keseronakan duniawi. Kuala Lumpur yang mengenalkan mereka dengan kelab malam, minuman yang memabukkan dan segala macam lagi kerosakan. Kasihan Kuala Lumpur, dipersalahkan kerana pemikiran dangkal sesetengah insan. Kuala Lumpur tidak pernah minta dijadikan sebegini. Manusia yang menjadikannya penuh dengan pelbagai dosa. Bagaimana wujudnya segala macam kerosakan jika bukan kerana makhluk yang bernama manusia?

Setiap hari ada sahaja pendatang baru ke bandaraya yang tercinta ini. Masing-masing memasang azam untuk berjaya di kota serba mencabar ini. Bukan sedikit yang berjaya dan tidak sedikit juga yang kecundang. Dalam usia yang muda, perasaan dan nafsu kadang kala mengatasi segalanya. Apatah lagi jika tiada iman di dada. Pendidikan agama yang mencukupi pun kadang-kala bukan penjamin hidup tidak terpesong. Apa yang penting, AKAL FIKIRAN yang berlandaskan IMAN menjadi benteng dalam kehidupan ini.

Saya belum sampai pun dua tahun pun hidup di bandaraya ini. Kisah seperti di atas sudah kerap kali saya jumpa. Kasihan, gadis muda yang punyai masa depan cerah akhirnya menjadi seorang yang tidak tentu arah. Semuanya kerana hilang pertimbangan akibat cinta yang kononnya tulus dan suci. Ada juga yang ‘bernasib baik’ kerana tidak mengandung. Tetapi apabila cinta putus di tengah jalan, mereka menjadi semakin liar.

Bagi mereka, diri mereka sudah rosak dan tidak boleh diperbaiki lagi. Lantaran itu, mereka meneruskan kehidupan yang songsang tanpa memikirkan keluarga yang sentiasa mengharapkan mereka jauh dari segala macam noda.

Selalu saya terfikir, apakah yang menjadi pegangan mereka waktu itu? ISLAM hanya pada nama. Pakaian dan cara hidup sudah tidak melambangkan nilai-nilai ISLAM itu sendiri. Solat jauh sekali. Sedih saya melihat rakan-rakan yang terus hanyut sebegitu. Dan apabila kita cuba menegur, kita dikatakan kolot dan terlebih alim. Setakat alasan kubur lain-lain, sudah biasa saya dengar. Aduhai, kenapa sampai begini fikiran mereka.

Pada mereka yang baru-baru hendak belajar bercinta, janganlah jadikan cinta itu yang mengawal kehidupan kalian. Cinta itu hanya satu perasaan indah yang telah Tuhan anugerahkan. Jangan jadikan ia sebagai perosak masa depan kalian sendiri. Bercinta berpada-pada, sentiasa ingat kepada ibu dan ayah yang telah berkorban untuk kalian sejak kecil.

Dan yang paling penting, jangan lebihkan cinta dari segala-galanya. CINTA KEPADA ALLAH itu yang lebih bermakna. Tatkala dilamun cinta itu, berdoalah agar cinta yang disemi ada penghujung yang bermakna. Semoga cinta yang disemi semakin mekar bersama bunga-bunga keberkatan dariNya. Walau di mana pun kalian berada, jagalah diri sebaik-baiknya. Sekali sudah tersasar, bukan mudah untuk kembali ke laluan yang betul. Sentiasalah berdoa kepada YANG ESA agar hidup kalian sentiasa dijauhkan dari perkara-perkara yang bakal merosakkan hidup kalian akhirnya.

Hati-hati apabila mendengar perbualan negatif sebab ia meracuni

Bila Anda berbual-bual dengan seseorang atau dengan sekumpulan orang, hati-hatilah sebab perbualan biasa boleh mencemarkan fikiran positif yang telah Anda cuba bina.

Ramai orang di sekeliling Anda takkan pernah tahu pekebendanya fikiran positif ni, mereka menganggap ia sesuatu yang tidak berguna, tidak menyumbang apa-apa (sebab itulah cuma ada sedikit saja orang berfikiran positif!).

Jika Anda mahu jadi orang berjaya, Anda MESTI merubah fikiran Anda menjadi fikiran positif.

Kenapa? Sebab fikiran positif membina kejayaan dan membuat Anda semakin dekat dengan kejayaan, fikiran positif akan Anda membuat Anda senang mencapai apa yang Anda inginkan.

Fikiran negatif memusnahkan kejayaan, fikiran negatif menghalang Anda daripada mengecapi kejayaan sebab fikiran negatif membuat Anda tidak dapat membuat apa-apa simply sebab Anda tidak yakin dengan diri Anda sendiri dek diselubungi kenegatifan. Anda tak nampak jalan untuk Anda berjaya dalam hidup.

Apabila ada orang mengajak Anda berbual, jangan memberi respon pada perbualan yang meceritakan perkara-perkara buruk, berita-berita buruk, situasi buruk.

Diamkan diri apabila perbualan yang Anda dengar mengarah kepada sikap buruk seseorang, kepada sifat buruknya, kesilapan-kesilapan buruk yang dilakukan oleh orang tu.

Hati-hati ya, jangan terperangkap.

Perangkap fikiran negatif ni ada di mana-mana!

Apabila Anda mendengar kata-kata buruk seperti umpatan, caci-maki, kemarahan atau sindiran, lafazkan istighfar di dalam hati banyak-banyak supaya Anda terhindar dari dijangkiti virus fikiran negatif juga untuk mengelak diri Anda dari terlibat sama dalam perbualan negatif yang Anda dengar itu.

Fikiran negatif sifatnya menggoda, membuat sesiapa saja suka bercakap hal-hal negatif sebab ia menyeronokkan, mengasyikkan. Tidak ramai di kalangan kita suka berbual hal-hal positif sebab bagi mereka segala yang positif tu tidak menyeronokkan dan membebankan fikiran.

RESEPI KEJAYAAN

ULI DAN KENTAL SEGENGGAM USAHA DAN SEMANGKUK KETEKUNAN.RENJISKAN DENGAN  SELITER KEYAKINAN DAN SECAWAN KETEKUNAN. UNTUK MELAZATKAN LAGI TAMBAH  SECUBIT SENYUMAN                                                        

  Jangan kamu duduk disamping orang yang berilmu, kecuali ianya mengajak  
  kamu menghilangkan LIMA perkara dan menanam LIMA perkara :              
  1] menghilangkan RAGU menanamkan YAKIN                                  
  2] menghilangkan RIYA' menanamkan IKHLAS                                
  3] menghilangkan CINTA DUNIA menanamkan ZUHUD                           
  4] menghilangkan SOMBONG menanamkan RENDAH DIRI                         
  5] menghilangkan PERMUSUHAN menanamkan PERSAHABATAN                     

  PERUBAHAN SIKAP                                       
  Menuntut ilmu adalah suatu kewajipan kepada setiap individu. Ia tidak   
  kira dalam seisi formal atau tidak formal. Dalam menuntut ilmu apa yang 
  ada adalah sikap untuk berkongsi maklumat dengan orang lain. Kita juga  
  berpeluang untuk belajar dari sahabat yang berkongsi maklumat dengan    
  kita. Itu adalah saat yang menyeronokkan dalam situasi pembelajaran.    

  Kekuatan akal dan sifat cintakan ilmu itu penting dalam menuntut ilmu.  
  Banyak kisah tauladan yang boleh dijadikan contoh dan pengajaran. Namun 
  dalam cenderung untuk memiliki ilmu kita haruslah mengubah sikap. Ini   
  kerana sikap adalah jalan utama bagi merealisasikan perubahan diri.     
  Sikap mempunyai tiga eleman penting:                                    
  1. Pemikiran                                                            
  2. Perasaan                                                             
  3. Tingkahlaku                                                          

  Ia perlu berubah bersama-sama agar ketahanan diri positif dapat menjamin
  ke arah kecemerlangan. Kesepaduan unsur jasmani, emosi, rohani dan      
  intelek adalah gabungan yang terpenting dalam menuntut ilmu. Seharusnya 
  kita berusaha membentuk sikap yang baik kerana sikap bertindak sebagai  
  pendorong kepada manusia untuk bergerak menjadi baik atau tidak baik.   

  Berubah Pemikiran                                                       
  Pemikiran adalah pergantungan utama yang menyebabkan manusia itu        
  bertindak. Hentikan alasan-alasan yang boleh mengganggu dan berubah     
  kepada penikiran yang lebih potitif. Perbaiki cara berfikir untuk menuju
  kecemerlangan.                                                          

  Berubah Perasaan                                                        
  Perasaan juga disebut sebagai emosi yang sering menguasai diri. Ubah    
  perasaan yang negatif kepada yang positif. Terdapat tiga perasaan yang  
  perlu dikikis iaitu:                                                    

  Perasaan rendah diri                                                    
  Ubah perasaan rendah diri kepada perasaan yang boleh membina keyakinan  
  diri. Kita berhak cemerlang seperti orang lain. Jangan biarkan perasaan 
  rendah diri menguasai dalam bersaing mencapai kecemerlangan. Pupuklah   
  semangat ingin bersaing itu adalah baik untuk masa depan.               

  Tidak mahu mengaku kelemahan diri                                       
  Sikap ini adalah penyebab kepada kegagalan manusia. Kita adalah makhluk 
  yang hebat. Maka dari itu, manusia yang hebat selalu bertanya untuk     
  mengetahui dan mempertingkatkan kreadibiliti diri yang menjurus ke arah 
  kewibawaan dan karisma sebagai orang yang cemerlang.                    

  Berpuas hati dengan apa yang telah didapati                             
  Keadaan zon yang selesa menyebabkan manusia tidak mempunyai motivasi    
  yang tinggi, tidak mahu berubah dan berganjak kepada jalan kejayaan.    
  Manusia perlu berusaha untuk mengubah nasib dan bukan hanya merasai     
  hidup sudah sempurna.                                                   

  Berubah Tingkahlaku                                                     
  Tingkahlaku merupakan penampilan dan hasil terjemahan perubahan emosi   
  dan perasaan dan pemikiran. Tingkahlaku mempunyai unsur-unsur luaran    
  yang boleh dilihat dengan mata kasar. Perubahan perasaan dan pemikiran  
  akan mengubah tingkahlaku. Keberanian itu perlu kerana ia adalah ÎibuÌ  
  kepada perubahan tingkahlaku. Justeru itu, kita boleh simpulkan bahawa  
  tingkahlaku adalah pancaran dari perubahan perasaan dan pemikiran.      


  MATLAMAT                                                                
  Matlamat adalah perkara penting dalam aspek perubahan sikap. Seharusnya 
  kita tidak boleh memandang ringan hal ini kerana matlamat adalah kompas 
  kehidupan. Kita perlu mempunyai matlamat khusus demi mencapai apa yang  
  kita mahukan.                                                           

  Ciri-ciri Matlamat:                                                     

Boleh diukur                                                            
Ia perlu dinyatakan dengan bertulis dan dapat diterjemahkan secara jelas
dan dapat dilihat. Ciri ini akan membolehkan kita mudah bertindak.      

Spesifik                                                                
Ciri ini perlu pada matlamat yang khusus agar mudah dicapai. Jika tidak 
dikhususkan, maka matlamat tidak mempunyai asas yang kukuh.             

Realistik                                                               
Tiada jalan pintas untuk mencapai kejayaan selain usaha sendiri. Oleh   
itu jadikan matlamat sebagai suatu kenyataan.                           

Jangka masa                                                             
Matlamat ditetapkan berdasarkan jangka masa yang selaras. Keselarasan   
jangka masa itu penting agar usaha dapat dilakukan berterusan dan       
sejajar dengan matlamat.                                                

  Berdoa                                                                  
  Berdoa adalah senjata yang paling mustajab. Berdoalah selepas berusaha  
  bersungguh-sungguh, mengikut jangka masa yang teratur dan belajar dengan
  kaedah yang betul. Natijah yang baik akan diperolehi jika kita berdoa   
  sepanjang usaha yang kita lakukan.                                      

  Mengenal potensi dan sikap diri                                         
  Perasaan positif lahir dari kebolehan diri sendiri. Rasa  
  suka dan gembira akan menimbulkan motivasi dalaman pelajar. Kesungguhan 
  dan motivasi dalamam yang positif dapat membentuk sikap untuk bertindak 
  dan bertingkahlaku yang lebih positif.                                  


  Kesimpulan                                                              
  Perubahan sikap adalah satu tuntutan. Ia perlu untuk mencapai           
  kecemerlangan hidup. Prioriti harus diletakkan bagi ketiga-tiga eleman  
  sikap. Sikap sambil lewa dan hanya memberatkan salah satu aspek atau    
  elemen sahaja bukanlah pelengkap kepada perubahan sikap. Sikap boleh    
  diubah oleh diri kita.                                                  

“  KENALILAH PENCIPTA UNTUK MENGENAL DIRI KITA...                          
  DENGAN MENGENAL PENCIPTA HATI MENJADI TENANG…                           
  SESUNGGUHNYA RASA KEHAMBAAN DATANG DARI RASA…                           
JIWA YANG MENGENAL PENCIPTA…                                            
  DENGAN ITU BARULAH DATANG SEMANGAT UNTUK BELAJAR…                       
  KERANA BELAJAR ADALAH TUNTUTAN PENCIPTA IAITU ALLAH S.W.T.  “           

Pahlawan Neraka

Suatu hari satu pertempuran telah berlaku di antara pihak Islam dengan pihak Musyrik. Kedua-dua belah pihak berjuang dengan hebat untuk mengalahkan antara satu sama lain. Tiba saat pertempuran itu diberhentikan seketika dan kedua-dua pihak pulang ke markas masing-masing.

Di sana Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat telah berkumpul membincangkan tentang pertempuran yang telah berlaku itu. Peristiwa yang baru mereka alami itu masih terbayang-bayang di ruang mata. Dalam perbincangan itu, mereka begitu kagum dengan salah seorang dari sahabat mereka iaitu, Qotzman. Semasa bertempur dengan musuh, dia kelihatan seperti seekor singa yang lapar membaham mangsanya. Dengan keberaniannya itu, dia telah menjadi buah mulut ketika itu.

“Tidak seorang pun di antara kita yang dapat menandingi kehebatan Qotzman,” kata salah seorang sahabat.

Mendengar perkataan itu, Rasulullah pun menjawab, “Sebenarnya dia itu adalah golongan penduduk neraka.”

Para sahabat menjadi hairan mendengar jawapan Rasulullah itu. Bagaimana seorang yang telah berjuang dengan begitu gagah menegakkan Islam boleh masuk dalam neraka. Para sahabat berpandangan antara satu sama lain apabila mendengar jawapan Rasulullah itu.

Rasulullah sedar para sahabatnya tidak begitu percaya dengan ceritanya, lantas baginda berkata, “Semasa Qotzman dan Aktsam keluar ke medan perang bersama-sama, Qotzman telah mengalami luka parah akibat ditikam oleh pihak musuh. Badannya dipenuhi dengan darah. Dengan segera Qotzman meletakkan pedangnya ke atas tanah, manakala mata pedang itu pula dihadapkan ke dadanya. Lalu dia terus membenamkan mata pedang itu ke dalam dadanya.”

“Dia melakukan perbuatan itu adalah kerana dia tidak tahan menanggung kesakitan akibat dari luka yang dialaminya. Akhirnya dia mati bukan kerana berlawan dengan musuhnya, tetapi membunuh dirinya sendiri. Melihatkan keadaannya yang parah, ramai orang menyangka yang dia akan masuk syurga.

Tetapi dia telah menunjukkan dirinya sebagai penduduk neraka.”

Menurut Rasulullah S.A.W lagi, sebelum dia mati, Qotzman ada mengatakan, katanya, “Demi Allah aku berperang bukan kerana agama tetapi hanya sekadar menjaga kehormatan kota Madinah supaya tidak dihancurkan oleh kaum Quraisy. Aku berperang hanyalah untuk membela kehormatan kaumku. Kalau tidak kerana itu, aku tidak akan berperang.”

Riwayat ini telah dirawikan oleh Luqman al-Hakim

“Perempuan memang tak guna!!!”

Saya percaya bahawa apabila anda mula-mula membaca tajuknya, dan membacanya mengikut intonasi yang betul, anda pasti tersangat tidak bersetuju.

Sebelum anda mengatakan rasa tidak puas hati itu, eloklah dahulu bertenang dan baca dengan teliti semua fakta yang dikemukakan. Jika ada mana-mana point yang tidak tepat, sila betulkan saya.

  • Perempuan itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yang layak dipakai oleh perempuan murahan saja.
  • Perempuan memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT.
  • Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yang digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda Nabi SAW bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Setiap lelaki yg trbau haruman itu akan mnghadiahkan 1 dosa zina utk prempuan itu. Bayangkan la kalau ada sejuta lelaki sehari yang menikmati bau wangian yang dipakainya itu…nauzubillah….
  • Perempuan memang tidak guna kata-kata yang keji , kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk @ jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.
  • Perempuan tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12. surah al-Hujurat.
  • Perempuan memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk ‘perbukitan’ pada badannya . Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak-anaknya.
  • Perempuan memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yang bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini”Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik” ‘Tunduk’ di sini ditafsirkan sebagai berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan keberanian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. “Penyakit dlm hati” adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya.
  • Perempuan memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya.
  • Perempuan tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak ‘berharga’ dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dalam sangkar, dan ditambah pula pengawal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik….
Sumber : Uwais Qarni

secrets you should know

There are few things which perhaps we didn't knew, like......

1. Coca-Cola was originally green.

2. The most common name in the world is Mohammad.

3. The name of all the continents end with the same letter that they start with.

4. The strongest muscle in the body is the tongue.

5. There are two credit cards for every person in the United States.

6. TYPEWRITER is the longest word that can be made using the letters only on one row of the keyboard.

7. Women blink nearly twice as much as men!

8. You can't kill yourself by holding your breath.

9. It is impossible to lick your elbow.

10. People say "Bless you" when you sneeze because when you sneeze, your heart stops for a millisecond.

11. It is physically impossible for pigs to look up into the sky.

12. The "sixth sick sheik's sixth sheep's sick" is said to be the toughest tongue twister in the English language.

13. If you sneeze too hard, you can fracture a rib. If you try to suppress a sneeze, you can rupture a blood vessel in your head or neck and die.

14. Each king in a deck of playing cards represents great king from history.
Spades - King David
Clubs - Alexander the Great,
Hearts - Charlemagne
Diamonds - Julius Caesar.

15. 111,111,111 x 111,111,111 = 12,345,678,987,654,321

16.
*If a statue of a person in the park on a horse has both front legs in the air, the person died in battle.
*If the horse has one front leg in the air, the person died as a result of wounds received in battle.
*If the horse has a all four legs on the ground, the person died of natural causes.

17. What do bullet proof vests, fire escapes, windshield wipers and laser printers all have in common? Ans. - All invented by women.

18. Question - This is the only food that doesn't spoil. What is this? Ans. - Honey

19. A crocodile cannot stick its tongue out.

20. A snail can sleep for three years.

21. All polar bears are left handed.

22. American Airlines saved $40,000 in 1987 by eliminating one olive from each salad served in first-class.

23. Butterflies taste with their feet.

24. Elephants are the only animals that can't jump.

25. In the last 4000 years, no new animals have been domesticated.

26. On average, people fear spiders more than they do death.

27. Shakespeare invented the word 'assassination' and 'bump'.

28. Stewardesses is the longest word typed with only the left hand.

29. The ant always falls over on its right side when intoxicated.

30. The electric chair was invented by a dentist.

31. The human heart creates enough pressure when it pumps out to the body to squirt blood 30 feet.

32. Rats multiply so quickly that in 18 months, two rats could have over million descendants.

33. Wearing headphones for just an hour will increase the bacteria in your ear by 700 times.

34. The cigarette lighter was invented before the match.

35. Most lipstick contains fish scales.

36. Like fingerprints, everyone's tongue print is different

37. And finally: 99% of people who read this will try to lick their elbow

Ilmu untuk si suami

Mengetahui hari subur wanita adalah penting untuk tiga tujuan :-

(1) Bagi pasangan suami isteri yang merancang keluarga. Yang tidak selesa dengan cara lain seperti memakai kondom atau penggunaan pil perancang keluarga, yang mahu melepaskan mani terus dalam faraj isteri. Ada kajian mendapati melepas air mani ke dalam faraj wanita memberikan nikmat yang tinggi kepada perempuan.

(2) Mengetahui hari subur isteri bagi meningkatkan peluang untuk mengandung.

(3) Hari subur wanita merupakan hari yang paling berahi untuk wanita. Keinginan melakukan hubungan seks tinggi sewaktu hari subur. Bagi pasangan suami isteri yang ingin menikmati seks yang romantik adalah mencari hari paling subur.

Fakta tentang pusingan haid wanita perlu ketahui :-

1. Wanita biasanya mengeluarkan satu telur bagi setiap bulan pusingan haidnya. Jangkaan adalah 14 hari sebelum hari pertama haid yang berikutnya.

Telur yang dikeluarkan akan bergerak daripada ovari wanita ke rahim wanita melalui salur fallopian. Sperma lelaki perlu senyawakan telur dalam masa 24 jam dalam salur Fallopian ini. Satu-satu ruang yang akan memastikan telur yang disenyawakan sampai pada rahim pada masa yang bersesuai.

Telur wanita hanya hidup 36 ke 48 jam. Selepas itu ia akan mati. Walaupun jangka masa hidup telur wanita lebih panjang, namun jangka masa sesuai untuk senyawa telur hanya dalam masa 24 jam selepas ia dikeluarkan dan ianya perlu dilakukan sewaktu telur bergerak dalam salur Fallopian.

Lebih kurang 12 hari kemudian, lapisan permukaan rahim akan menanggal dan keluar sebagai haid wanita. Rahim kemudian akan membentuk lapisan baru untuk menunggu telur yang disenyawa pada pusingan haid berikutnya.

2. Sperma lelaki boleh bertahan dalam wanita sehingga 7 hari selepas air mani dipancut dalam faraj wanita.

Daripada fakta diatas jangkaan hari subur wanita boleh dikira. Sebagai contoh sekiranya wanita datang haid setiap 28 hari, maka waktu keluar telur adalah hari yang ke 14 daripada haid hari pertama. Sekiranya wanita datang haid setiap 32 hari, maka waktu keluar telur adalah hari ke 18.

Hari keluar telur, merupakan hari paling subur wanita.

Dalam pusingan haid wanita terdapat tiga fasa, fasa tidak subur sebelum keluar telur, fasa subur dan fasa tidak subur sebelum haid berikutnya.

Fasa tidak subur sebelum keluar telur, adalah antara hari pertama haid sehingga hari ke tujuh. Ingin diingatkan sperma lelaki boleh bertahan sehingga 7 hari dalam wanita.

Jika wanita haidnya kering diantara hari pertama hingga hari ke tujuh. Sekiranya hubungan seks dan pancutan air mani dilepas dalam faraj wanita, maka kemungkinan untuk mengandung adalah rendah. Hari ke 7 biasanya hari berhati-hati. Pakailah kondom jika tidak mahu mengandung.

Hari ke 8 sehingga hari ke 16 adalah, hari yang tidak selamat bagi melepaskan air mani dalam faraj wanita, ini bagi pasangan suami isteri yang merancang keluarga. Ini adalah afasa subur wanita.

Bagi yang ingin mendapatkan anak, hari 13 dan 14 merupakan hari betul-betul sesuai untuk bersama melakukan hubungan seks dan memastikan peluang yang tinggi untuk mendapatkan anak.

Adalah diingatkan, walaupun pada hari paling subur, hubungan seks bukan hanya masuk dan lepaskan air mani sahaja dan berharap sperma lelaki akan bertemu dengan telur di salur Fallopian. Untuk meninggikan lagi peluang untuk isteri mengandung. pasangan suami dan isteri perlu dengan berahi yang tinggi. Dengan berahi yang tinggi akan membuat pasangan suami dan isteri mencapai klimak atau orgasm yang tinggi.

Berahi dan Klimak dan orgasm yang tinggi, akan memastikan air mani dengan sperma yang terbaik dihasilkan. Wanita pula akan membuat faraj dan rahim menarik masuk mani dan sperma lelaki dengan denyutan-denyutan yang lagi mencepatkan sperma sampai ke salur fallopian. Ingat ya. Hanya ada 24 jam untuk memastikan isteri mengandung.

Hari yang selamat untuk melepaskan mani didalam adalah selepas hari ke 17 sehingga haid pertama berikutnya. Ini adalah fasa tidak subur sebelum haid berikutnya.

Penerangan diatas adalah untuk pusingan haid 28 hari.

*** Untuk pusingan haid 32 hari. Kiraan adalah seperti berikut. ***

Telur dijangka keluar hari ke 18.

Hari selamat fasa sebelum keluar telur. Adalah hari pertama sehinggalah hari ke sebelas.

(18 tolak 7 = 11 :- 18 hari keluar telur. 7 adalah jangka masa hidup sperma dalam wanita). Hari ke sebelas adalah hari perlu berhati-hati, pakailah kondom sekiranya tidak mahu wanita mengandung.

Fasa subur adalah bermula dari hari 12 sehingga hari 20. Waktu paling sesuai untuk peluang mengandung yang tinggi adalah hari ke 18 dan 19.

Hari selamat fasa sebelum haid berikutnya adalah hari ke 21 sehinggalah hari 32 atau datang haid berikutnya.

Lakukan kiraan seperti diatas bagi pusingan haid dengan jangka masa yang berlainan. Yang paling penting menentukan hari keluar telur wanita iaitu 14 hari sebelum jangka haid berikutnya.

Wanita dinasihatkan menyimpan rekod datang haid pertama setiap bulan bagi memastikan jangkaan hari keluar telur dan subur dapat ditentukan.

Penerangan diatas masih tidak tepat. Nasihat daripada doktor dan pakar kesuburan masih diperlukan bagi memastikan kiraan yang betul.

*** Kiraan Kalendar Untuk Merancang Keluarga ***

Sekira pasangan mahu menggunakan cara kiraan bagi merancang keluarga. Simpanan maklumat haid isteri selama 6 bulan perlu diketahui. Fakta bahawa pusingan haid wanita tidak tetap perlu diambil kira.

Untuk menentukan hari pertama subur bagi fasa subur maka

Dapatkan pusingan haid yang paling pendek dalam catatan 6 bulan pusingan haid. Sebagai contoh ada pusingan haid mengambil masa hanya 27 hari sahaja. Tolakan dengan 18 hari maka mendapat hari ke 9.

Untuk mendapatkan permulaan hari bagi fasa tidak subur sebelum haid berikutnya. Dapatkan pusingan haid paling lama. Contohnya 31 hari. Maka tolakan dengan 11 hari. Maka hari permulaan bagi fasa tidak subur sebelum haid adalah hari ke 20.

Diringkaskan.

Hari pertama datang haid hingga hari ke lapan merupakan fasa tidak subur pertama. (Hari 7 dan 8 merupakan hari berhati-hati. Pakailah kondom jika tidak mahu mengandungkan isteri).

Hari 9 hingga 20 merupakan hari-hari memboleh wanita mengandung atau fasa subur wanita. (hari 13 hingga 18 adalah jangkaan hari-hari keluar telur. Masa-masa yang sesuai untuk suami isteri untuk mendapatkan anak).

Lelaki perlu menjaga kesihatan diri untuk memastikan sperma yang kuat bertahan dalam faraj wanita bagi jangka masa diatas. Adalah penting hubungan seks jika mahu isteri mengandung perlulah romantik dan mencapai berahi yang tinggi bagi kedua-dua pasangan.

hari 21 keatas adalah hari selamat untuk melepaskan mani dalam faraj wanita atau fasa tidak subur sebelum datang haid berikutnya.

Penerangan diatas masih tidak tepat. Nasihat daripada doktor dan pakar kesuburan masih diperlukan bagi memastikan kiraan dan cara yang betul.

Hidayah5

Oleh ZUARIDA MOHYIN
Sumber: Utusan Malaysia

``TERIMA KASIH kepada Allah s.w.t. kerana menjadikan saya seorang Muslim dan saya berbangga menjadi seorang Muslim.''

Begitulah ungkapan awal yang berkali-kali meniti di bibir Ketua Pegawai Eksekutif, Y.Y. Group of Companies, Adams Yong ibni Abdullah sepanjang sesi temu bual bersamanya yang kebetulan menemani ketuanya, Hayaati Mohammad, berkunjung ke pejabat Utusan Malaysia, baru-baru ini.

Adams, 49 mengakui pengetahuannya berkaitan agama Islam tidaklah terlalu cetek, memandangkan beliau pernah bekerja di negara-negara Islam sebelum ini seperti di Jeddah dan Brunei Darus Salam.

Meskipun pengalaman lebih 20 tahun yang lalu tidak mengubah kepercayaan Agama pada masa itu, namun ia sedikit sebanyak memberi pendedahan kepada Adams mengenai cara hidup masyarakat Islam di sana amnya dan Malaysia, khasnya.

``Sebagai seorang rakyat Malaysia, pastinya saya lebih mengetahui bahawa agama Islam merupakan agama yang paling ramai penganutnya di kalangan bangsa Melayu di negara ini.

``Tambahan pula apabila menjadi Pengurus Kontraktor yang bertanggungjawab mengendalikan projek pembinaan Kompleks Al-Gurai di Jeddah pada awal tahun 1980, dan kemudian Brunei pada tahun 1993.

``Saat ini merupakan peluang pertama saya mengenali Islam dengan lebih dekat,'' cerita Adams yang mengucap dua kalimah syahadah pada Oktober tahun lalu di Masjid Sultan Abu Bakar, Johor Bahru, Johor.

Menceritakan detik yang membawa kepada peristiwa paling bermakna dan bersejarah di dalam diari hidupnya, kata Adams, sekembalinya dari luar negara, Adams berkhidmat di Johor Bahru.

Melihat majikannya, Haayati, cantik bertelekung lantas mendirikan solat, telah menimbulkan pelbagai persoalan di hati kecil Adams.

``Pertama kali melihat bagaimana penampilan seorang wanita Muslim, hati saya cukup tersentuh. Lebih-lebih lagi, orang yang dimaksudkan tersebut ialah ketua saya, iaitu seorang wanita moden dan berjaya.

``Terfikir dalam kepala saya bagaimana seorang wanita yang dianggap moden tetapi boleh merendahkan diri kepada Allah s.w.t.

``Pasti ada sesuatu yang istimewa dengan agama Islam ini yang perlu saya ketahui lagi,'' terang Adams menceritakan detik-detik yang membawanya kepada sejarah pengIslamannya.

Menurutnya lagi, semenjak itu hasrat beliau mendalami ilmu Islam semakin berkobar-kobar. Salah satunya melalui pembacaan bahan-bahan berkaitan Islam yang banyak terdapat di pasaran.

Hakikatnya, Adams tidak mahu menerima agama Islam secara membuta-tuli. Inikan lagi kalau dilemparkan tuduhan memeluk Islam kerana tujuan perkahwinan.

Bagi Adams, Islamnya kerana menerima hidayah daripada Allah s.w.t. dan beliau berharap langkah yang dipilih ini bakal menjadi contoh dan ikutan bukan sahaja kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan Islam, bahkan saudara baru mahupun umat Islam itu sendiri.

``Setelah Islam, perubahan ketara yang saya peroleh ialah aspek ketenangan jiwa. Islam telah benar-benar menginsafkan dan menyedarkan saya bahawa di dunia ini Allah s.w.t. lebih berkuasa daripada segalanya.

``Segala nikmat, dugaan susah dan senang adalah daripada-Nya. Malah manusia adalah makhluk yang lemah dan mudah lupa.

``Semakin hari, Islam semakin terpaut kukuh di dalam diri ini. Keyakinan saya tidak berbelah bahagi terhadap Islam.

``Islam adalah agama yang benar. Konsep Tuhan Yang Satu, memang nyata kelogikannya jika dibandingkan dengan agama anutan saya dulu,'' akui Adams bahawa pengIslamannya adalah atas dasar keyakinan dan cinta kepada Allah s.w.t. melebihi segalanya.

Sepanjang pertemuan itu, keramahan Adams melayan setiap pertanyaan wajar diberi pujian. Apa tidaknya, beliau sanggup berkongsi pengalaman sebelum bergelar Muslim yang dianggap menyimpang daripada kehendak agama.

Kini, matlamat kehidupannya lebih jelas dan berhala tuju setelah menerima Islam. Impian Adams ialah menjadi seorang umat Islam yang baik dan taat.

Ada sesuatu yang menarik tentang Adams yang ingin penulis hebahkan kepada pembaca ruangan ini, ialah sikap Adams yang suka membawa bersama-nya senaskah al-Quran walau ke mana beliau pergi.

Menurut Adams, kitab al-Quran ini ada tertera tanda tangan dari setiap masjid yang beliau singgah atau kunjungi.

``Ia bukan sekadar hobi kosong tetapi saya memperoleh semacam motivasi daripadanya acap kali menziarahi rumah Allah ini.

``Satu kisah yang tidak akan saya lupa sampai bila-bila ialah apabila saya dihadiahkan dengan tasbih, Yasin, kopiah dan sejadah sewaktu singgah di sebuah masjid di selatan tanah air.

``Seorang tua yang tidak saya kenali telah memberikannya, dan pemberian pihak masjid ini adalah sesuatu yang bermakna, terutamanya orang seperti saya yang baru memeluk agama Islam,'' kata Adams yang sudah tiga kali khatam al-Quran.

Apa yang diperoleh hari ini kata Adams semuanya adalah kekuasaan Allah s.w.t. Tambahan pula sokongan padu dan tunjuk ajar daripada imam, bilal dan ustaz yang ditemui menambah lagi kekuatan dalaman Adams.

Menjawab reaksi keluarga dengan pengIslamannya, Adams bersyukur kerana tidak menghadapi tentangan yang hebat meskipun terpaksa berpisah dengan isteri dan anak lelaki tunggalnya.

``Allah s.w.t. lebih Maha Mengetahui apa yang ditakdirkan kepada hamba-Nya. Sebagai hamba-Nya kita kena yakin dan sentiasa berdoa agar suatu hari kelak, orang yang kita sayangi akan dipilih oleh Allah menerima hidayah-Nya,'' yakin Adams yang sentiasa mengukir senyuman.

Akui Adams lagi, walaupun sibuk beliau akan pastikan Maghrib dan Isyak dilaksanakan secara berjemaah di masjid.

Cinta Kopi Masin

Dia baru sahaja tamat belajar Dan kini telah bergelar seorang doktor. Masih bujang Dan tercari-cari seorang isteri sebagai teman hidup.
Pada suatu Hari, ketika sedang minum di sebuah kedai kopi berdekatan dengan sebuah sekolah tahfiz di Lembah Beringin bersama seorang rakannya yang hafaz Quran, dia terpandang seorang gadis yang sungguh cantik.
Dengan wajahnya yang tenang Dan penampilan solehah, gadis itu sungguh menawan.
Si doktor Dan si gadis bertentangan Mata, tetapi dengan segera kedua-duanya mengalihkan pandangan mereka.
"Astaghfirullah," bisik doktor itu perlahan. Dia sedar itu panahan syaitan. Si gadis sedang minum-minum bersama dua orang rakannya.
Subhanallah, indah sungguh ciptaan Allah ini! Secara tiba-tiba si doktor menjadi gugup, berdebar-debar Dan serba tidak kena. Ingin sahaja dia menyunting gadis ini sebagai isterinya.
Doktor tersebut berbisik kepada rakannya yang hafaz Quran itu, "Kau kenal ke gadis itu?"
"Kenal. Dia sungguh berbudi bahasa. Dan masih belum berpunya lagi," jawab rakannya sambil tersenyum memahami. Aduh, bertambah guguplah doktor muda ini!
Tiba-tiba, datang pelayan meminta order, Dan dia secara spontan berkata,
"Berikan saya kopi masin!"
Semua orang memandang Dan melihat aneh kepadanya, termasuklah rakannya, pelayan Dan gadis tersebut. Mukanya mendadak menjadi merah, tetapi dia tetap tidak mengubah pesanannya, Dan setelah kopinya sampai, dia terus meminumnya.
Kehairanan, rakannya bertanya "Mengapa kopimu mesti masin, sahabatku?"
"Saat aku masih kecil, aku tinggal di tepi laut. Aku sangat suka bermain-main di laut, di situlah tempatnya aku dapat rasakan air laut... Masin Dan pahit. Sama seperti rasa kopi ini," jawab lelaki ini.
Tanpa disedari, gadis cantik yang duduk di meja bersebelahan mereka mendengar kata-kata si doktor tersebut. Gadis ini terharu. Itu adalah hal yang sungguh menyentuh hati. Perasaan yang begitu dalam dari seorang lelaki yang mengungkap kerinduan akan kampung halamannya.
Dia pasti lelaki itu adalah seorang yang menyintai Dan mengambil berat akan rumah Dan keluarganya. Dia pasti mempunyai rasa tanggungjawab akan tempat tinggal Dan orang tuanya. Jika dia seorang abang, pastinya dia seorang yang sangat menyayangi adik-adiknya. Bertuahlah siapa yang menjadi isterinya.
Setelah peristiwa tersebur, si doktor ini meminta rakannya merisik gadis tersebut. Pucuk dicita, ulam mendatang. Setelah mengetahui rombongan merisik adalah mewakili lelaki yang ditemuinya di kedai kopi tempohari, si gadis yang pada ketika itu hampir tamat pengajian di sekolah tahfiz, menerima si doktor ini sebagai teman hidupnya dengan hati terbuka.
Seperti kisah cinta yang indah, Allah mengurniakan ketenangan di dalam rumah tangga mereka. Mereka hidup bahagia, saling menyanyangi antara satu sama lain, walaupun tidak mengenali antara satu sama lain sebelum ini. Cinta yang berputik setelah perkahwinan, terus kembang mekar seiring dengan ketaatan mereka kepada Yang Maha Pencipta. Dan setiap kali si isteri membuatkan secawan kopi buat suaminya, dia tidak lupa membubuh sedikit garam di dalamnya, kerana dia tahu, itulah kesukaan suaminya.
Setelah 40 tahun hidup bersama, si suami meninggal dunia. Dia meningalkan sepucuk surat buat isterinya.
"Sayangku, sepanjang tempoh kehidupan Kita bersama, abang telah sentiasa jujur terhadapmu, tetapi maafkan abang untuk satu perkara. Maafkan kebohongan yang telah abang buat sepanjang hidup abang. Inilah satu-satunya kebohongan abang kepadamu - tentang kopi masin. Kamu ingatkah di saat Kita pertama kali bertemu? Pada ketika abang sedang minum kopi dengan Ustaz Syakir, di maahad? Abang sangat gugup pada ketika itu. Sebenarnya abang inginkan kopi manis. Tetapi abang telah tersebut kopi masin. Waktu itu abang ingin batalkannya, tetapi abang terlalu gugup di hadapanmu ketika itu, maka abang biarkan sahaja. Abang tidak pernah menyangka itu akan menjadi awal perkenalan Kita. Abang telah mencuba untuk mengatakan hal yang sebenarnya kepadamu..abang telah mencuba beberapa kali sepanjang hidup abang...tetapi abang tak sanggup melukakan hatimu..
Sekarang saat kamu membaca surat ini, abang sudah tiada. Tidak Ada lagi yang perlu abang bimbangkan, maka abang akan menyatakan ini kepadamu: Abang tidak menyukai kopi masin. Tapi sejak mengenalimu, abang selalu minum kopi masin yang kamu buatkan sepanjang hidup abang. Dapat berada di sampingmu adalah kebahagiaan terbesar dalam hidup abang. Jika abang punya kesempatan untuk menjalani kehidupan sekali lagi, abang akan tetap berusaha mengenalimu Dan menjadikanmu sebagai isteri abang walaupun abang harus minum kopi masin sekali lagi."
Sambil membaca, air matanya membasahi surat itu.
Suatu Hari, seseorang telah bertanya kepadanya, "Bagaimana rasa kopi yang masin?"
Dia dengan pastinya menjawab, "Rasanya manis sekali."
Begitulah kisah bahtera cinta yang antara dua insan, dalam pelayaran menuju cinta Tuhan.

Benarkah Teori Evolusi Darwin bercanggah dengan Islam?

Sumber: PTS Publications & Distributors Sdn. Bhd.
Dapatkan buku-buku terbitan PTS di toko buku berhampiran anda

TEORI Evolusi diasaskan oleh seorang pakar biologi dari England yang bernama Charles Robert Darwin 1809-1882 M.)

Beliau mengutarakan pendapatnya melalui bukunya bertajuk The Origin of Species by Means of Natural Selection pada tahun 1859.

Darwin menegaskan semua makhluk yang hidup sama ada manusia ataupun haiwan berasal daripada keturunan yang sama.

Keturunan awal ini kemudiannya berubah daripada satu tahap ke tahap lain bagi menyesuaikan diri dengan keadaan persekitaran yang sentiasa berubah.

Hasil daripada perubahan-perubahan yang memakan masa jutaan tahun, akhirnya lahirlah makhluk yang kompleks bernama manusia.

Jika teori ini benar, kita pasti akan bertemu dengan makhluk-makhluk pertengahan yang separuh binatang dan separuh manusia, separuh binatang laut dan separuh darat, separuh burung dan separuh haiwan biasa kerana teori evolusi menuntut wujudnya makhluk seumpama itu sebagai bukti kebenarannya.

Namun, sehingga hari ini makhluk seumpama itu tidak ditemui sehingga pada suatu masa Darwin sendiri meragui teorinya.

Di dalam bukunya tersebut beliau berkata, ``Jika makhluk-makhluk berubah daripada satu spesies ke spesies yang lain, mengapa tidak ditemui spesies pertengahan itu (transitional forms). Mengapa kehidupan wujud di dalam keadaan teratur dan tidak kelam-kabut? Mengapa makhluk penghubung di antara satu spesies dengan spesies yang lain tidak wujud? Perkara inilah yang telah memeningkan kepalaku selama ini?''

Bagi membuktikan kewujudan spesies pertengahan ini, penipuan dilakukan oleh ahli-ahli sains tertentu.

Sebagai contoh, 50 tahun dulu pakar-pakar dalam bidang evolusi menggemparkan dunia dengan penemuan sejenis ikan Coelacanth yang dikatakan hidup 410 juta tahun dulu dan tidak wujud lagi pada hari ini.

Bagi mereka ikan ini adalah bukti spesies pertengahan berbentuk separuh ikan dan separuh haiwan darat kerana mempunyai paru-paru, otak, sistem penghadaman dan sistem yang membolehkannya berjalan di darat.

Namun pada 22 Disember 1938, ikan jenis yang sama ditemui di Laut India, diikuti dengan 200 penemuan lain dalam jangka masa beberapa tahun sahaja.

Hari ini pakar-pakar sains mengesahkan bahawa ikan Coelacanth adalah ikan asli yang tidak ada kaitan sama sekali dengan spesies pertengahan yang disebutkan oleh pakar-pakar evolusi.

Majalah Bilim ve Teknik mendedahkan bahawa apa yang didakwa berhubung dengan ikan Coelacanth yang mempunyai otak, paru-paru dan sebagainya adalah pembohongan semata-mata.

Secara dasarnya teori Darwin menafikan kewujudan Tuhan. Kuasa penentu dalam proses evolusi adalah natural selection atau `kuasa semula jadi'.

Justeru, pengasas teori komunikasi, Karl Max, mengagumi Charles Darwin sehingga dalam bukunya, Das Kapital beliau menganggap dirinya sebagai pengikut setia Charles Darwin.

Islam menentang teori Darwin sebagaimana Islam menentang semua teori yang mengingkari kewujudan kuasa Tuhan.

Tambahan daripada itu, dalam hadis yang diriwayatkan oleh Tirmizi dan Abu Daud, nabi s.a.w. bersabda, Manusia berasal daripada Adam dan Adam berasal daripada tanah.

Teori-teori Darwin dan Machiavelli yang disebutkan ini adalah sebahagian daripada jahiliah atau kesesatan yang mempengaruhi pemikiran manusia pada hari ini.

Umat Islam perlu mempunyai kefahaman yang betul berkenaan Islam supaya mereka tidak mudah terpedaya dengan isme-isme ini.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Thabrani, Nabi s.a.w. bersabda, Allah paling murka kepada mereka yang beragama Islam tetapi mengikut landasan jahiliah, dan juga kepada mereka yang ingin menumpahkan darah seseorang tanpa hak.

Mohamed Colin - Tiada kesangsian terhadap al-Quran

Oleh ZUARIDA MOHYIN

Sumber: Utusan Malaysia


``IKAN di laut, asam di darat, dalam periuk bikin muafakat'', peribahasa yang dilagukan melalui sebuah iklan televisyen yang cukup popular, terutamanya sepanjang musim raya ini. Iklan ini menceritakan kisah persahabatan dua orang kanak-kanak India dan Melayu yang terjalin semula dalam satu suasana yang cukup menyentuh perasaan, iaitu dalam kesibukan mereka meraikan hari kebesaran agama masing-masing.

Bagaimanapun kisah yang akan ditonjolkan kali ini tidaklah berkisar sepenuhnya seperti di atas tetapi kisah perkahwinan pasangan Mohamed Colin Rahim Abdullah, 50, dengan isterinya, Norhashimah Hassan, 40, sesuai dengan peribahasa di atas.

Kisah perkahwinan pasangan yang kini dikurniakan sepasang cahaya mata, Mohamed Danial Rahim Bargioni, 5 dan Sonia Rahim Bargioni, 2 tahun ini, membuktikan perbezaan latar belakang terutamanya dari aspek budaya, agama dan bahasa sebenarnya bukan menjadi halangan utama, malah mereka disatukan atas nama agama Islam. Tambahan pula, soal jodoh pertemuan dan ajal maut adalah ketentuan Tuhan.

Perjalanan pengIslaman Colin Peter Bargioni (nama sebelum Islam) diakuinya bermula apabila pemuda berasal dari Hornsey-Lane Garden, Highgate, London ini mula bekerja di Malaysia kerana di sinilah beliau mengenali budaya berbilang bangsa rakyat Malaysia, agama Islam dan erti cinta.

Bergelar arkitek bertauliah, Colin menerima tawaran bekerja dari sebuah syarikat besar yang sedang mengendalikan projek mega di Kuala Lumpur, iaitu KL MegaMall dan Lapangan Terbang KLIA. Biarpun terpaksa merentasi lautan luas dan perjalanan ribuan batu jaraknya, Colin akur demi mengejar cabaran kerjaya.

``Setibanya di Malaysia, memori Kota London, tempat di mana saya dilahirkan dan dibesarkan, lenyap seketika. Melangkah keluar dari kapal terbang, hati saya sudah terpikat dan jatuh cinta dengan kehangatan dan keharmonian pelbagai kaum yang ada di Malaysia. Tambahan pula, suasana di tempat kerja juga berjalan lancar, lebih-lebih lagi berkenalan dengan Khuzairi dan Zainam, rakan sekerja yang begitu mesra,'' cerita Colin yang dihubungi melalui e-mel.

Kata anak bongsu daripada dua orang adik-beradik ini lagi, Zainam banyak menerangkan kepadanya persoalan berkaitan agama Islam kerana semenjak memulakan perkhidmatan di sini, iaitu pada tahun 1996, beliau baru mengetahui kewujudan agama Islam dek kerana ia tidak pernah diajarkan kepadanya semasa zaman persekolahan dahulu.

``Khuzairi pula lebih berminat mencarikan jodoh buat saya, memandangkan usia saya pada masa itu sudah melewati angka 40 dan masih solo. Namun saya yakin akan muncul seorang gadis, cuma tidak tahu siapa dan bila. Khuzairi memperkenalkan saya kepada Shima yang juga berkerja di pejabat yang sama. Selepas beberapa kali keluar bersama, saya menerima hakikat yang hati saya sudah ditawan olehnya dan kami mengambil keputusan untuk berkahwin,'' kata Colin yang harus menukar agamanya sekiranya beliau hendak meneruskan hasrat untuk berkahwin.

Walau bagaimanapun akui Colin, beliau kagum dengan ketaatan Shima terhadap agamanya kerana kerap melihat Shima melaksanakan solat apabila masuk waktunya dan Shima sudah dua kali ke Mekah menunaikan haji dan umrah. Selain itu juga, Colin akui, beliau terpegun kerana di dalam Islam juga menyembah Allah, yang menurutnya sama dengan Tuhan dalam agamanya sebelum ini, agama Kristian. Namun di dalam Islam kitab al-Quran menjadi panduan utama kepada umatnya berbanding agama lamanya, Bible.

``Lantaran itu, saya mengambil keputusan belajar dahulu tentang agama Islam. Saya tidak mahu bertukar kepercayaan semata-mata untuk berkahwin. Saya mahu pengetahuan Islam sebati dan saya benar-benar yakin dengan pegangan agama baru ini. Selepas mengikuti kelas-kelas agama Islam di bawah kendalian Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), saya tertarik melalui pembacaan dan pengkajian lebih-lebih lagi tentang al-Quran.

``Malah ceramah yang disampaikan oleh Dr. Yahaya begitu mengasyikkan saya dan membuka minda ini akan kebenaran yang dibawa oleh syiar Islam,'' kata Colin yang akhirnya mengucap dua kalimah syahadah pada tahun 1997 selepas mendalami lagi al-Quran dan pertemuan beliau dengan surah Qaf ayat 22 yang bermaksud: Sesungguhnya kamu berada di dalam keadaan lalai daripada (hal) ini, maka Kami singkapkan daripadamu tutup (yang menutupi) matamu, maka penglihatanmu pada hari itu amat tajam, telah melengkapkan lagi keyakinan beliau.

Di samping itu tegas Colin, apa yang benar-benar mengikatnya dengan Islam adalah kitab suci al-Quran. Persoalan ketepatan dan kesahihan tentang Bible sentiasa dipertikaikan sehingga hari ini. Namun, setiap inci ayat al-Quran tidak timbul kesangsian kerana ia benar-benar diturunkan daripada Allah s.w.t. kepada semua umat manusia.

Pasangan ini akhirnya mendirikan rumah tangga sebelum kontrak kerja Colin tamat iaitu pada tahun 1998. Apabila tamat sahaja kontrak, mereka berdua pulang ke London dan tinggal dengan keluarga kandungnya.

Akui Colin, di London penghayatan Islam di sana jauh berbeza dengan di Malaysia yang lebih terbuka. Pada saat inilah, kata Colin, kebenaran kata-kata teman-teman sekerjanya yang pernah belajar di United Kingdom terbukti, iaitu bukan sahaja soal agama tidak dibincangkan dalam kehidupan seharian di sini, malah nilai-nilai moral yang berbentuk liberal diterima di Barat sehinggakan yang tidak elok pun mudah diterima ramai. Walau bagaimanapun katanya, beliau turut mempunyai beberapa kenalan perniagaan yang beragama Islam di London dan sedang berusaha membawa mereka dalam lingkungan sosialnya.

``Pun begitu, saya dan isteri bercadang untuk pulang ke Kuala Lumpur insya-Allah pada tahun hadapan. Malah saya berharap akan mendapatkan kerja baru di Malaysia. Shima begitu berharap kerana memikirkan anak-anak yang semakin meningkat dewasa. Sekurang-kurangnya di Malaysia, suasana Islamnya lebih jelas dan pendidikan agama lebih mudah diperoleh serta dicontohi. Tambahan pula, keluarga dan sanak saudara sebelah isteri memang menanti dan mengharapkan kepulangan kami empat beranak,'' kata Colin.

Menjawab reaksi keluarga dan teman-teman, lumrah ibu bapanya terkejut pada awalnya apabila anak kesayangan mereka bukan sahaja berkahwin dengan orang asing, malah turut bertukar agama. Namun sikap mereka yang terbuka memudahkan lagi proses penyesuaian antara dua bangsa yang berbeza. Walau bagaimanapun, pertukaran agamanya telah memberi kesan terutamanya kepada teman-teman sekerja semasa pembinaan projek KLIA.

``Mereka sibuk dengan keseronokan duniawi seperti minum arak, merokok dan melupakan agama tetapi saya bersyukur kepada Allah s.w.t. kerana telah menunjukkan jalan yang benar dan jalan yang diredhai, bukan jalan menuju kesesatan,'' kata Colin.

Hidayah4

Oleh SITI AINIZA KAMSARI
Sumber: Utusan Malaysia

PADA mulanya beliau menganggap memegang watak tukang azan atau bilal adalah mudah. Tetapi watak yang dianggap mudah itulah menyebabkan seorang aktor filem terkenal dari Albania, Mirush Kabashi memeluk Islam, baru-baru ini.

Kabashi sendiri tidak menyangka bahawa watak itu mampu merubah seluruh pandangan hidupnya mengenai hidup beragama.

Sebagaimana pelakon-pelakon filem ternama yang lain, membuat penyelidikan terhadap watak yang bakal dilakonkan dijadikan syarat untuk kekal lama dalam dunia perfileman.

Kabashi sendiri sebagaimana sebelum ini melakukan pelbagai penyelidikan yang mendalam terhadap watak yang baru ini. Iaitu mengambil cerita daripada sebuah kisah benar, bagaimana seorang pemuda yang diseksa kerana mempertahankan agamanya melalui azan yang berlaku di Bandar Berat, selatan Albania.

Bagi Kabashi watak ini sangat menarik dan beliau mahu melakonkan watak tersebut dengan berkesan sehingga mampu meraih kejayaan sebagai seorang pelakon filem terkemuka.

Lalu dengan sikap ingin tahu yang amat sangat, Kabashi mula mengkaji dengan membaca buku-buku mengenai Islam.

Selain itu, beliau juga mendengar dengan teliti daripada rakaman pelbagai jenis alunan azan yang baginya begitu menarik dan agak menyentuh perasaan.

Tidak sekadar mendengar, Kabashi juga mengkaji makna setiap patah perkataan yang dilaungkan dalam azan itu.

Akibatnya, dalam filem tersebut, Kabashi sendiri tidak sahaja melakonkan watak pemuda itu, malah beliau sendiri melaungkan azan dengan penuh perasaan setelah memahami isi kandungan azan yang antara lain, menyeru kepada sembahyang dan juga menyeru kepada kejayaan!

Tindakan Kabashi itu dianggap oleh sesetengah pengkritik filem sebagai bertentangan dengan profesionalisme beliau sebagai seorang pelakon.

Kisah pemuda tersebut berlaku ketika Albania di bawah rejim komunis yang terkenal sebagai anti agama sejak tahun 1943 hingga 1990.

Ia menjadikan Albania satu-satunya negara komunis yang benar-benar mengharamkan amalan sebarang agama, sehingga negara itu mengisytiharkan sebagai negara ateis secara rasmi dalam perlembagaan negara pada 1976.

Dengan pengisytiharan tersebut, serta merta juga menyebabkan semua institusi agama terutama masjid dan gereja diharamkan menjalankan aktiviti agamanya dan tidak berfungsi sebagaimana mestinya.

Ia menyebabkan pada hari ini, daripada 1,667 buah masjid yang ada sebelum era komunis, Albania kini hanya mempunyai 270 buah masjid.

Walau bagaimanapun penduduk Islam di negara itu merupakan 75 peratus dari 3.2 juta keseluruhan penduduknya kini.

Pemuda tersebut akhirnya menerima hukuman penjara selama lapan tahun kerana enggan meninggalkan agama Islamnya.

Oleh kerana beliau tetap cuba melakukan ibadat solat dan azan di dalam penjara, hukuman penjara terhadap pemuda tersebut ditambah selama lapan tahun lagi.

Sebagai pelakon yang telah memenangi banyak anugerah antarabangsa, hati Kabashi begitu tersentuh dengan kisah pemuda yang sanggup dirinya terseksa dan terpenjara, semata-mata untuk mempertahankan keimanan dan agamanya.

Kabashi sendiri yang sebenarnya dilahirkan Islam tetapi kesan daripada amalan anti agama oleh negaranya, menyebabkan beliau menemui kembali agamanya yang sebelum ini tinggal pada namanya sahaja.

Selepas melakonkan watak itu, Kabashi mula mengunjungi Masjid Tabaq yang terletak di tengah-tengah ibu kota Tirana.

Kedatangan beliau disambut baik oleh Imam Masjid, Sheikh Elvis dan para jemaah yang lain.

Sepanjang bersama Sheikh Elvis, Kabashi mengajukan pelbagai pertanyaan mengenai Islam dan bagaimana agama itu diamalkan.

Kabashi tidak sahaja mendapat jawapan yang memuaskan hati daripada imam tersebut, malah dikuatkan lagi dengan penerangan yang diberikan oleh Timbalan Mufti Albania, Bledar Myftari.

Selama setahun Kabashi berulang alik dari masjid itu untuk mengenali lebih mendalam mengenai Islam.

Walaupun beliau belum memeluk Islam secara rasmi, pelbagai perubahan positif telah ditunjukkannya berbanding hidup tanpa agama sebelum ini.

Lebih kurang enam bulan lalu, akhirnya beliau memeluk Islam secara rasmi, dan sejak itu juga beliau mampu menunaikan sembahyang sebanyak lima waktu sehari semalam.

Kabashi telah berjaya dalam latihannya untuk melaungkan azan, yang dipelajari daripada Imam Sheikh Elvis.

Ramadan tahun ini juga menyaksikan Kabashi menjalani ibadat puasa buat pertama kali dalam hidupnya.

Menurut pelakon ini, beliau sangat kesal dengan kempen-kempen anti Islam yang dijalankan oleh media antarabangsa dan tempatan.

Baginya, Islam satu-satunya agama yang berjaya menyatupadukan pelbagai jenis etnik kaum yang terdapat di Albania, melalui ajaran dan toleransi yang ditunjukkan.

Walau bagaimanapun sehingga kini masih terdapat pelbagai tekanan terhadap penduduk Islam di negara itu.

Pertubuhan Islam tertinggi di Albania baru-baru ini misalnya, terpaksa membayar hampir $4,000 dolar (US) untuk membeli waktu siaran tv bagi membenarkan azan Maghrib disiarkan untuk membolehkan umat Islam di negara itu mengetahui pengumuman waktu berbuka puasa.

Kejayaan adalah sesuatu yang dicipta, bukan terjadi secara kebetulan

Mark Zuckerberg mencipta kejayaannya menjadi jutawan dalam usia muda, begitu juga Irfan Khairi. Mereka berjaya dalam usia muda di dorong oleh satu perkara – keghairahan melakukan perkara yang menjadi mina, ia dipanggil ‘passion atau enthusiasm’.

Dari apa yang saya baca, Irfan Khairi meminati lukisan dan ‘creative design’. Mark Zuckerberg meminati pengaturcaraan komputer.

Facebook tetap jadi popular sedangkan ketika Facebook mula mendapat nama, internet sudah mempunyai berbagai laman sosial hebat seperti Friendster, Tagged, Myspace, Hi5, tak lupa laman-laman besar seperti Digg dan Delicious. Kerana apa Facebook popular?

Mark Zuckerberg berani memaparkan ciri-ciri keminatannya yang direka mengikut dia punya selera tanpa terikut-ikut dengan ciri laman web lain, lantas kelainan itu menjadikan (Facebook) berlainan dengan hasil laman web orang lain yang sudah gah menempa nama.

Saya dapati kejayaan hidup Irfan Khairi dan Mark Zuckerberg dicipta secara bertahap kesan dari sikap benar-benar menikmati keseronokan ketika melakukan apa yang mereka minat. Bacalah profail hidup Steve Jobs dan Anda akan tahu apa yang saya katakan ini betul.

Steve Jobs ditendang keluar dari kolej, tapi walaupun dia ditendang dari kolej , idea ‘gila’ Steve Jobs mengubah gaya hidup berbillion orang diseluruh dunia hari ini lantas menjadikan dia berjaya mengecapi tahap kejayaan yang lebih berjaya dari kejayaan-kejayaan dirinya sebelum ini. Dia memperkenalkan iPhone, iPad, iPod, produk-produk ‘bebudak’ yang tak pernah terfikir untuk dikeluarkan oleh pengeluar komputer lain.

Jadilah lain daripada yang lain, be different!

Anda sebenarnya dilahirkan untuk menjadi lain daripada orang lain tapi oleh kerana Anda mahu mendapat kawan dan mahu mendapat tempat di kalangan kawan-kawan Andan, Anda membentuk diri Anda menjadi sama dengan diri orang lain.

Untuk membentuk kejayaan Anda, Anda kena bentuk identiti sendiri, stail sendiri, bina jenama Anda sendiri, cipta gaya Anda tersendiri, cari apa ‘passion’ Anda.

Kejayaan dicipta oleh apa yang menyeronokkan kita lalu kita jadikan keseronokan itu sesuatu yang bermanfaat untuk kebaikan orang lain pula.

Namun kita perlu ingat, kita telah berusaha mencipta kejayaan tapi ianya tidak akan menjadi sebuah kejayaan jika tidak diizinkan oleh Allah

Antara Usaha dan Hasil

Sumber: Dipetik dari KCB Yahoo groups, K.H. Abdullah Gymnastiar

Nikmati Proses

Sebenarnya yang harus kita nikmati dalam hidup ini adalah proses. Mengapa? Kerana yang bernilai dalam hidup ini ternyata adalah proses dan bukan hasil. Hasil sesuatu perkerjaan kita telah ditetapkan oleh Allah swt dan kita mempunyai kewajipan untuk menikmati dua perkara iaitu selalu menjaga setiap niat dari apapun yang kita lakukan dan selalu berusaha menyempurnakan niat yang dibuat.

Syahid atau kemenangan

Seperti para mujahidin yang berjuang membela bangsa dan agamanya, sebenarnya bukan kemenangan yang terpenting bagi mereka, kerana menang atau kalah itu akan selalu digilirkan kepada sesiapa pun. Namun yang paling penting baginya adalah niatnya perlu benar kerana Allah swt dan selama berjuang itu akhlaknya tetap terjaga. Tidak akan rugi orang yang seperti ini, sebab ketika dapat mengalahkan lawan bererti dia akan mendapat pahala, kalaupun terbunuh bererti boleh menjadi syuhada.

Untung atau rugi

Walhasil yang terpenting dari perniagaan dan ikhtiar yang dilakukan adalah prosesnya. Bagaimana selama berniaga itu kita selalu menjaga niat agar tidak pernah ada satu miligram pun hak orang lain yang diambil oleh kita, bagaimana ketika berniaga itu kita tampil dengan penuh keramahan dan penuh kemuliaan akhlak, bagaimana ketika sedang berniaga kita sungguh-sungguh menjaga kejujuran kita, menepati waktu dan janji yang diberikan. Keuntungan bagi kita dalam proses mencari nafkah adalah dengan menjaga nilai perilaku kita. Perkara duit sebenarya tidak usah terlalu difikirkan, kerana Allah Maha Mengetahui keperluan kita. Kita sama sekali tidak akan tersanjung oleh keuntungan yang kita dapatkan, tapi kita akan tersanjung oleh proses mulia yang kita jalani.Ini perlu difahami bagi siapa pun yang sedang berniaga bahawa yang berharga adalah nilai-nilai yang selalu kita jaga dalam proses mendapatkan keuntungan.

Buat para pelajar

Begitu juga bagi para pelajar, sekiranya kuliah hanya untuk menikmati hasil ataupun untuk mendapat gelaran mahasiswa, bagaimana kalau meninggal sebelum berjaya mendapatkan segulung ijazah? Apalagi kita tidak tahu bila kita akan meninggal. Maka kita harus bertanya pada diri sendiri, apa yang kita mahukan dari kuliah ini? Kalau hanya untuk mencari isi perut, kata Imam Ali, "Orang yang fikirannya hanya pada isi perut, maka darjat dia tidak akan jauh beza dengan yang keluar dari perutnya". Kalau hanya ingin cari duit, hanya duit saja yang difikirkan, jadi, samalah dengan penjahat yang juga fikirannya hanyalah mengenai duit.

Kuliah seharusnya menjadi sebagai suatu usaha agar nilai kemanfaatan hidup kita meningkat. Salah satu tujuannya juga adalah untuk manfaat orang lain. Kita juga mencari nafkah sebanyak mungkin untuk mensejahterakan orang lain. Dalam mencari rezeki ada dua perkara yang perlu selalu kita jaga, ketika sedang mencari kita sangat jaga nilai-nilainya, dan ketika dapat hasilnya kita infakkan semahu-mahunya. Inilah yang sangat penting.

Kalau kita selama ini pergi kuliah, selama ini pergi sekolah, selama ini berkursus kita jaga sekuat-kuatnya mutu kehormatan, nilai kejujuran, etika, dan tidak mahu berlaku khianat lalu kita meninggal sebelum mendapat hasilnya? Tidak ada masalah, kerana apa yang kita lakukan sudah jadi amal kebaikan. Kerana itu janganlah terlalu terpukau dengan hasil.

Jodoh itu ketentuan Tuhan

Saat kita mahu melamar seseorang, kita harus bersedia menerima kenyataan bahawa yang dilamar itu belum tentu jodoh kita. Walaupun kita sudah berjumpa dengan bakal mertua, sudah berbincang baik-baik, sudah menentukan tarikh, wujud kemungkinan ketika menjelang hari pernikahan pengantin perempuan mengundurkan diri atau ingin menikah dengan yang lain. Sakit hati memang wajar dalam diri manusia, tapi ingatlah bahawa kita tidak pernah rugi kalau niatnya sudah baik, caranya sudah benar, walaupun pernikahan tidak berlangsung. Siapa tahu Allah telah menyiapkan calon isteri yang lebih baik.

Haji Mabrur?

Begitu juga sekiranya kita telah mendaftar mahu menunaikan haji. Telah siap berkursus dan bersiap untuk berangkat, tiba-tiba kita menderita sakit sehingga batal untuk berangkat. Apakah ini suatu kerugian? Belum tentu! Siapa tahu ini merupakan nikmat dan pertolongan dari Allah, kerana kalau kita pergi haji juga tahun itu belum tentu mabrur, mungkin Allah tahu, ah, bukan tapi memang Allah Maha Mengetahui tentang kapasiti atau tingkat keimanan dan kapasiti atau tingkat keilmuan kita yang masih belum cukup, jadi Allah tangguhkan dulu perjalanan kita agar kita mempelajari dengan lebih lagi untuk mendapatkan haji yang mabrur.

Oleh sebab itu, sekali lagi janganlah terpukau oleh hasil, kerana hasil yang bagus menurut kita belum tentu bagus menurut perhitungan Allah swt. Kalau misalnya kekuatan mental kita hanya duit RM50 ribu yang mampu kita uruskan. Suatu saat Allah memberikan untung RM50 juta, nah untung ini justeru boleh menjadi musibah buat kita kerana setiap datangnya rezeki akan diberkati kalau tingkat iman dan ilmu kita bagus. Kalau tidak, datangnya duit, status, pangkat, kedudukan tetapi tidak diimbangi kualiti peribadi kita yang bermutu ia boleh menjadi musibah pada diri.

Ada orang yang menjadi hina gara-gara dia mendapatkan kedudukan, kerana kedudukannya tidak diimbangi dengan kemampuan mental yang bagus dan akhlak yang mulia. Dia menjadi takbur, sombong dan berlagak pandai, maka dia menjadi nista dan hina kerana kedudukannya di hadapan Allah swt.

Ada orang yang terjerumus dan bergelumang dengan maksiat gara-gara mendapat untung. Hal ini kerana, ketika belum mendapat untung dan duit yang banyak dia susah untuk ke tempat maksiat tapi ketika duit datang melimpah ruah tiba-tiba dia begitu mudahnya menyalurkan hasilnya ke tempat-tempat maksiat.

Proses itu suatu nikmat

Begitulah sahabat, selalulah kita menikmati proses dalam berbuat sesuatu perkara. Seperti saat seorang ibu membuat kuih hari raya, ternyata kuih yang dihasikannya begitu enak dan kuih yang enak itu telah melewati proses yang begitu panjang dan lama. Mulai dari mencari bahan-bahannya, memilih-milihnya, menyediakan peralatan yang bagus, hingga memadukannya dengan bahan-bahan yang tepat, dan sampai menunggu kuih itu di depan oven. Dan lihatlah ketika siap, baru dihidangkan beberapa minit saja, sudah habis. Apalagi biasanya kuih itu tidak dimakan sendirian oleh yang membuatnya malah dimakan ramai-ramai. Bayangkan kalau orang membuat kuih tadi tidak menikmati proses membuatnya, dia akan rugi kerana mendapat penat saja, kerana hasil proses membuat kuihnya pun habis dengan seketika oleh orang lain. Ertinya, ternyata yang kita nikmati itu bukan sekadar hasil, tapi proses.

Begitu juga ketika seorang ibu membesarkan seorang anak, lihatlah prosesnya. Hamilnya sembilan bulan, sungguh begitu berat, tidur susah, baring pun susah, berdiri berat, jalan juga tidak stabil, MasyaAllah. Kemudian ketika bersalin pun berat dan sakitnya juga setengah mati. Padahal setelah si anak lahir belum tentu akan membalas budi. Sudah berjuang sekuat tenaga melahirkan, sewaktu kecil kadang kala membuang hadas merata-rata, pergi dan balik sekolah dihantar dan diambil, manjanya luar biasa, di sekolah rendah tidak mahu belajar (bahkan yang belajar, yang mengerjakan kerja sekolah justeru malah ibunya) dan si anak malah pergi bermain saja, saat masuk sekolah menengah sudah mula ponteng kelas, ponteng sekolah dan sudah mula bermain cinta.

Bayangkanlah kalau semua proses mendidik dan mengurus anak itu tidak menggunakan keikhlasan langsung kerana tidak sebanding antara perbuatan anak dengan pengorbanan ibu bapanya. Bayangkan pula kalau saat bersalinkan anaknya, prosesnya sudah lelah dan sakit setengah mati seperti itu, tiba-tiba anaknya meninggal, naudzhubillah, apa yang telah kita dapatkan ketika itu?

Oleh sebab itu, bagi para wanita, nikmatilah proses hamil sebagai ladang amal. Nikmatilah proses mengurus anak, peningnya, kerenahnya, dan cerewetnya anak sebagai ladang amal. Jangan difikirkan apakah anak itu mahu membalas budi atau tidak, kerana jika kita ikhlas menjalani proses ini, InsyaAllah kita tidak akan pernah rugi. Pastinya amal di sisiNya bukan apa yang kita usahakan, tapi apa yang kita lakukan dengan ikhlas dan sebaik mungkin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...