Friday, July 16, 2010

Wasiat Dato Thepou

Al-kisah ada seorang usahawan yang sangat kaya raya bernama DatoThepou.Apa saja nama perniagaan atas muka bumi ini, dia ada. Sayang, kekayaanDatoThepou adalah sebahagian besar hasil penipuan dan putar alamnya dalambisnes.

Sahamnya berpuluh juta, hasil penipuan. Tanah ribu hektar, pun hasiltipu. Wang beratus juta juga, tipu punya hasil. Puas isterinyamemberikan kaunseling dan motivasi agar DatoThepou berhenti menipu, namun takdihiraukannya. Kerana makan terlalu banyak dan mewah, dinner tiap-tiapmalam (orang belanja of course), exercise tarak, satu hari DatoThepoudisahkan oleh doktor mengidapi penyakit barah dan disahkan akan padamdalam masa sebulan.

Maka teramatlah hiba hati DatoThepou nak meninggalkan dunia ini, tambahpula mengenangkan segala aktivitinya selama ini. Maka dipanggillah anakisterinya untuk berwasiat. kain yang dah buruk, koyak pun tak apa, buatkain kapan aku. Aku dah banyak merasa kemewahan didunia ini. Biarlahkain buruk yang ku bawa ke akhirat,"jelas DatoThepou dengan genangan airmata. "Kenapa begitu bang?" tanya isterinya. "Saja aku nak merasa pakaikain buruk pula," jawabnya lagi.

Isterinya terdiam, tapi hatinya berbisik, "Syukurlah, walau dah agakterlambat, ada juga kesedaran dan keinsafan dihati suamiku." Makatempoh sebulan cuma tinggal 24 jam lagi. Dengan wajah sugul, DatoThepouberbaring dikamarnya. Kain putih yang dah lusuh dan terkoyak sana sinitelah siap disediakan. Untuk terakhir kali, si isteri menghampiriDatoThepou.

"Bang",bisiknya perlahan. "Buat kali terakhir sebelum abangmeninggalkan kami,berilah tahu kenapa abang nak dikapankan dengan kainyang dah buruk. Sedih saya melihat keadaan kain itu bang. Apakah abangbenar-benar telah insaf dan bertaubat dengan perbuatan abang selama ini?" DatoThepoumerenung isterinya lama-lama dan bersuara,

"Baiklah, mari rapat kepadaku" isteri DatoThepou terus menghampirisuaminya. Dengan nada yang sedih DatoThepou bersuara, "Yang, you puntahu,terlalu banyak dosa yang I lakukan selama ini. Berapa ramai orangyang dah I kelentong. Jadi cukuplah kemewahan yang I rasakan. Biarlah Idikebumikan dengan kain buruk saja." Isterinya masih ragu-ragu.

"Apakah abang fikir dosa-dosa abang boleh diampunkan dengan berkain kapan yang buruk begitu?" tanyanya lagi.

"Bukan begitu Yang. Kalaulah abang pakai kain kapan yang buruk, nantiMalaikat Mungkar dan Nakir fikir abang dah lama mati. Mereka juga akanfikir abang dah kena soal. Taklah nanti mereka soal abang lagi. Jadiselamatlah abang...."

"Astaghfirullah hal 'aziiiiiiiiiim" isteri DatoThepou terus terlentang kerana terkejut berok dengan penjelasan suaminya.
smpai nk mti pon still berhasrat nk klentong malaikat...

Lembu dan manusia....

LEMBU sebenarnya lebih PANDAI daripada MANUSIA kerana...

1 ... lembu tak buang anak dalam tong sampah, longkang dsb.

2 ... lembu tak ponteng kerja... pagi-pagi dia keluar meragut, petang dia balik rumah.

3 ... bila sampai waktu maghrib, lembu mesti balik rumah.. dia tak ada pulak main takraw ke, main bolasepak ke, shopping kat pasar malam ke.

4 ... lembu tak melakukan perhubungan jantina luar tabii.

5 ... lembu tak buat maksiat seperti berjudi, minum arak dsb.

6 ... lembu faham cakap manusia tapi manusia tak faham cakap lembu.

7 ... lembu tak ada pulak beri anak dara dia keluar malam dengan lembu jantan lain.

8 ... anak teruna lembu pulak tak ada nak usung anak dara lembu lain sampai lewat malam.

9 ... lembu punya susu, sapi dapat nama... yang bagi nama minyak sapi tu, manusia lah, bukannya lembu.

10 ... lembu tak baca blog ni...

jangan marah, lawak bodoh jer..

KONFLIK SUAMI DAN ISTERI

Rumahtangga Minah dan Wahid selalu mengalami krisis. Tidak kira siang
atau malam, mereka akan bertengkar. Setiap pertengkaran pastinya
menggangu jiran tetangga.
"Kalau aku mati, aku akan menjadi hantu dan mengorek tanah di depanku
untuk keluar mencekik engkau," terdengar pekikan si Wahid. Jiran yang
mendengar terkejut besar dengan ugutan si Wahid terhadap isterinya
kerana diketahui Wahid mempunyai ilmu hitam yang sangat luar biasanya.
Beberapa hari berlalu. Wahid ditemui mati akibat mangsa langgar lari.
Walaupun benci, tetapi sebagai isteri Minah tetap menguruskan
pengebumian suaminya dengan baik. Seminggu selepas itu, jiran tetangga
amat kehairanan melihat Minah yang langsung tidak merasa takut dengan
ugutan suaminya dahulu.
"Engkau tidak takut dengan sumpah suami kau dulu?" tanya jirannya.
"Tidak!" jawab Minah.
"Biarkan saja dia mengorek tanah. Aku dah tanam dia mengadap kebawah!"

Kesan kenaikan harga minyak

Bersalin

Seorang wanita muda telah ter'bersalin' di dalam sebuah lif. Dier punmalu macam nak giler dan tak mahu kuar dari lif itu. Pihak pengurusanbangunan pun memanggil polis, bomba dan psychologist untuk pujuk dierkeluar. Psychologist tu pun cakap ler,

"Cik... keluar lah... aper nak dimalukan... perkara biase jer nih." Wanita muda yang terbersalin itu pun menjawab,

"Tak mau, tak mau, saya malu." Psychologist itu menambah, "Alah cik...tahun lepas saya ader 1 kes lagi teruk... pompuan tu beranak dalamlongkang!!"

Mendengarkan kata-kata Psychologist tu jer, wanita muda tu terusmeraung bagai nak giler lalu berkata, "Yang tu pun saya gak,uhwaaa..!!!"

Tunggu Sampai Kereta Lalu

Kisah nie aku tak tau ler mak dia clap ajar ker anak dia yang x paham2. certita dia gini
Razi dan Khairul, dua orang anggota polis yang baru bertugas membuat
rondaan di suatu kawasan yang agak terpencil. Sedang seronok berborak
tentang kerja, tiba-tiba mereka terlihat ada seorang budak lelaki menangis
di tepi jalan. Lalu mereka memberhentikan kereta berdekatan dengan budak
tadi.

"Fasal apa adik menangis" tanya Razi.

"Bagitaulah kalau-kalau abang boleh tolong" pujuk Khairul pula.

Sambil teresak-esak budak tu berkata, "Tadi sebelum saya keluar mak dah
pesan. Kalau nak melintas jalan tunggu kereta lalu dulu. Masalahnya dari
tadi sampai sekarang tiada sebuah kereta pun yang lalu. Motor buruk ada
laa."

Mendengar penjelasan budak tadi, Razi dan Khairul hanya menggelengkan
kepala. Tidak tahu apa yang perlu dijelaskan.

Kesian budak nie, tu ler kisahnya. bayangkan org2 sekarang maybe jenis lebih kurang budak ini. maybe mak bapak da ajar, tapi dia jenis x paham2.

Cerita Hantu

Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

"Apsal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

"Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu.

"Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.."

"Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang."

"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat.

"Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...