Wednesday, May 19, 2010

Staruml alternatif bagi pembinaan use case


Dalam pembangunan perisian, use case adalah alatan biasa yang digunakan bagi membantu proses pengaturcaraan. Pasti ramai yang telah biasa menggunakan Rational Rose bagi membina use case. Namun terdapat satu perisian sumber terbuka yang dapat membantu anda membina use case tanpa memerlukan kos. Jika menggunakan perisian berlesen, kita memerlukan puluhan ribu ringgit bagi mendapatkan satu lesen perisian tool sebegini, namun dengan Staruml ada boleh download seberapa banyak yang anda perlukan. Untuk menggunakan perisian ini juga tidak lah susah, jika kita sanggup menghabiskan masa yang lama untuk mendalami perisian berlesen, kenapa tidak kita habiskan masa untuk mendalami perisian ini. Hasil bagi perisian ini adalah hampir sama dengan perisian berlesen. Ia dapat membantu usahawan IT yang baru bertapak dalam membuat penjimatan kos. So apa lagi, jom download. 

Payung

Ajoi adalah seorang yang sangat pelupa. Setiap hari dia pergi ke pejabat dengan membawa payung. Namun, dia pasti lupa membawa turun payungnya dari bas.

Suatu hari isterinya mengingatkan dia untuk kesekian kalinya. "Abang.. harga payung cukup mahal dan kita telah membelinya setiap hari, ingatlah payung abang masa turun dari bas!"

Maka ketika Ajoii hendak turun dari bas dia segera mengambil dan membawanya pulang ke rumah. Dengan gembira ia menunjukkan payung tersebut pada isterinya.

"Hari ni adalah yang istimewa bagi abang.. abang tidak lupa lagi membawa pulang payung ini!"

Tapi isterinya berkata, "Abang.. hari ini kan abang tidak membawa payung ke pejabat???"

Siapa punya payung daaaa?

Awek

Ini adalah wa punya pemerhatian terhadap perlakuan social yg sering boleh dilihat di pusat2 membeli belah di tanah air..
Awek cun + balak hensem

Ini couple rileks sahaja. Tiada menunjukkan public affection yang berlebihan. Orang lain pun senang melihat meleka.


Awek cun + balak tak hensem

Kebanyakan awek yg cun mesti mendapat balak yang tidak hensem. Sila perhatikan balak itu,ada satu macam muka bangga sebab dia punya amoi cun. Kadang-kadang itu balak mesti pakai spec hitam mau kasik nampak sikit hensem. Boleh diperhatikan juga, itu balak suka buat lawak tak kelaka mau kasik tambat hati aweknya itu (tapi itu awek jarang ketawa, cuma senyum manis sahaja). Selalunya juga, balak itu mempunyai dompet yang tebal.


Awek tak cun + balak hensem

Lu boleh nampak itu awek mesti pegang kaw-kaw tangan balak dia yang hensem tamau kasik lepas. Wa pun tatau apa hat. Public affection yang terlampau2 juga akan dilakukan oleh itu awek tersebut terhadap balaknya. Boleh diperhatikan jua kadang2 itu balak hensem pun ada sikit segan sama itu awek punya tingkat laku. Lepas itu aa, kalau ada amoi cun lalu tepi, ini awek tak cun mesti kasik jelingan maut terhadap itu amoi cun. Serupa mau makan itu orang... Inseculity ploblem..


Awek tak cun + balak tak hensem

Ini couple tadak sapa pedulik punya..no komen..


Group of girls + 1 guy

Selalunya berlaku di kedai makan.. Sorang lelaki di kelilingi kawan-kawan perempuan nya. Sungguh seronok kalau dapat mendengar perbualan mereka.Lu akan perasan, sambil mereka makan, itu lelaki mesti cakap paling banyak sambil buat lawak tak kelaka (tapi kawan2 perempuannya mesti ketawa jugak)


Awek cun berpakaian seksi

Akan ramai orang melihat awek ini. Tetapi awek ini tak kisah punya sebab besar kemungkinan dia sudah biasa mendapat pandangan seperti itu. Awek seksi ini suka menunjukkan badan nya, atau pusat nya di khalayak ramai kerana dia rasa badan nya ada seksi.. Seperti juga lu ada itu kereta cantikka rumah besar ka jam baru ka mesti kasik orang tengok, so boleh perasaan ada happy. ini awek pun sebegitu jua.


Awek tak cun berpakaian seksi

Hoiyoooo ini banyak keji punya perompuan. Lu tadak cantik kasik tutup mahh,jangan bikin orang lain saakit mataa. Ini spesis juga suka menipu diri sendiri dengan mengatakan "I wear sexy and I feel good" ataupun "I have the right to wear anything I want"... Sememangnya mereka merasakan bahawa berpakaian seksi boleh menjadikan mereka jadi lagi lawa.. Wa tidak rasa begitu. Huduh akan tetap huduh. Tetapi jikalau huduh &sexy?? Tepuklah lu punya dada tanya lu punya selera ada lalu ka? Tatau apa mau cakap lagi woo..

Tandas

Seorang pemuda mencari2 tandas .. kes tak tahan la nie.. bila terjumpa..
terpandang akan dia signboard disitu..

"Buang Air Kecil 30 sen.. Buang Air Besar 20 sen.."

"Wah mahal juga kencing di sini. Ah, tipu aje cakap buang air besar. Penjaganya bukan tahu pun" kata pemuda dalam hati..

Setelah selesai, pemuda keluar dan menghampiri penjaga toilet.

 "Akak.. saya buang air besar" kata pemuda sambil menghulurkan wang 20 sen.

"Ehh.. tak cukup nie" kata penjaga toilet.

"Kenapa pulak? Di situ kan tertulis kalau buang air besar bayarnya cuma 20 sen"

"Macam ni encik.. kalau encik buang air besar pasti diiringi dengan buang air kecil..
tapi kalau buang air kecil tidak mungkin diiringi dengan buang air besar!"

"Jadi?" tanya pemuda

"Bayarannya 50 sen!" kata penjaga toilet yakin..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...