Friday, April 2, 2010

Akibat Pulut

Kita selalu mendengar orang mengungkapkan kata-kata Akibat pulut santan binasa, akibat mulut badan binasa. Nenek moyang orang melayu dahulu cukup bijak dalam mereka bidalan dalam menggambarkan perlakuan dan juga situasi yang berlaku. Bidalan yang dicipta entah zaman bila lagi itu masih releven sehingga sekarang.

Dalam kehidupan seharian, kita kerap melakukan kesalahan kepada orang lain dengan menggunakan mulut kita. Mulut kita kerap mengungkapkan kata-kata yang menguris hati seseorang. Mungkin pada kita benda itu adalah biasa kerana ianya menjadi amalan harian kita. Namun pada orang lain, apa yang diuangkapkan itu amat sensitif.

Lidah kita amat tajam. Malah lebih tajam dari mata pedang. Bak kata pepatah terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Banyak kisah yang tercatat dalam diari sejarah yang menunjukkan akibat dari mulut seseorang.

Selalunya, kita jarang menjaga hati orang disekeliling kita dalam pergaulan harian. Oleh itu kita perlu pandai menilai situasi untuk menjaga hubungan baik kita dengan semua orang. tidak salah jika ingin bergurau, namun jangan sampai menyakiti hati orang lain.

CHICKEN WALNUT

1 lb. chicken boned breast
2 tbsp. cornstarch
1/2 tsp. ground ginger
1/4 tsp. garlic powder
1 tsp. sugar
4 oz. bamboo shoots
3 tbsp. soy sauce
1/2 tsp. salt
2 tbsp. butter
2 tbsp. soy sauce
1/4 c. apple juice
1/4 c. apple juice


Combine, cornstarch, ginger, garlic, sugar and salt. Roll chicken in mixture. Brown chicken in butter and combine 2 tablespoons soy sauce, one half-cup water and onequarter cup apple juice. Pour liquid over browned chicken. Cover and simmer 20 minutes or until fork tender. Stir once, add bamboo shoots. Combine one quarter cup water, one quarter cup apple juice and 3 tablespoons soy sauce with cornstarch mix. Left over, add to chicken stir until thick. Serve hot garnished with French fried walnuts. Make by heating one half cup or more walnuts in boiling water five minutes. Remove skins, dry and fry until brown.

TERIYAKI CHICKEN WINGS


1/3 c. lemon juice 1/4 c. soy sauce
1/4 c. vegetable oil
3 tbsp. chili sauce
1 clove garlic, finely chopped
1/4 tsp. pepper
1/4 tsp. celery seed
Dash of dry mustard
                                                       3 lb. chicken wings


MARINADE: Combine lemon juice, soy sauce, oil, chili sauce, garlic, pepper, celery seed and mustard. Stir well, set aside. Cut chicken wings at joint and remove wing tips. Place chicken in baking dish. Pour marinade over chicken. Cover, refrigerate at least 4 hours or overnight. Drain and place on broiler tray. Broil about 10 minutes each side with tray about 7 inches from heating element. Brush occasionally with marinade.

Double Chocolate Cherry Bourbon Balls

1 6oz.pkg. chocolate chips
3 T Corn syrup
1/2 c Bourbon or 1/4 cup bourbon and 1/4 cup ginger ale
1 8 1/2 oz.pkg. chocolate wafers, crushed
1/2 c Confectioners sugar
1 c Finely chopped nuts
1/4 c Finely chopped candied cherries
Granulated sugar


Melt chocolate in top of double boiler. Remove from heat, add corn syrup and bourbon. In large bowl mix wafer crumbs, nuts, confectioners sugar and cherries. Add chocolate mixture. Stir until blended. Refrigerate 1 hour. Roll into 1-inch balls and roll in granulated sugar.

Chocolate Walnut Rum Balls

1 c Walnuts, ground or finely chopped
2 c Grated "German's sweet" or bittersweet chocolate
1 1/2 c Sifted confectioner's sugar
4 tb Rum
Cocoa powder


Combine nuts, sugar, and chocolate. Moisten with rum to form a stiff
dough. Form into small balls and roll in cocoa to coat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...