Thursday, December 30, 2010

Ketokohan Salman al-Farisi

Adakah anda kenal siapakah dia Salman al-Farisi? Anda pernah dengar kisah mengenainya? Atau, anda lebih mengenali siapakah itu Shahrukh Khan? Anda lebih kenal Mawi? Rosham Nor?

Realitinya, masyarakat kita hari ini lebih mengenali artis, penyanyi dan pelakon berbanding mengenali para Sahabat Nabi radhiallahuanhum serta tokoh-tokoh Islam yang lain.

Ini satu kepincangan yang tidak boleh dibiarkan. Kita sepatutnya menjadikan para sahabat dan tokoh-tokoh Islam sebagai ‘role model‘, idola dan contoh ikutan dalam kehidupan kita. Ini tidak, kita jauh lebih mengenali dan mengkagumi artis berbanding para sahabat nabi SAW.

Maka, hari ini, suka saya ingin berkongsi dengan anda semua mengenai kisah ketokohan dan kehebatan Salman al-Farisi. Baca dan ambil lah pengajaran daripada kisah ini.
Salman al-Farisi
Salman Al Farisi tergolong salah seorang sahabat akrab Rasulullah saw. Beliau berasal dari negeri Farsi dan merupakan salah seorang dari kumpulan orang-orang islam yang permulaan. Pernah dimasa hidupnya Salman Al Farisi ini telah diberi jawatan sebagai amir atau gabenor di salah sebuah jajahan takluk Islam. Namun demikian, kedudukannya itu sedikit pun tidak mengubah peribadinya yang sangat penyantun, rendah diri serta zuhud terhadap kemewahan dunia.

Oleh keranan keadaan hidupnya yang sangat sederhana itu sukar sekali orang lain mengenalinya sebagai gabenor di wilayah itu.

Pada suatu hari adalah diriwayatkan bahawa seorang rakyat awam tanpa mengenali Salman terus menariknya secara kasar lalu menyuruhnya melakukan suatu kerja yang berat untuknya. Orang itu menjumpai Salman Al Farisi yang tidak dikenalinya itu dijalanan. Ia mempunyai sebuah karung besar berisi rumput lalu menyuruh Salman Al Farisi memikulnya hingga ke rumahnya. Maka Salman yang berhati mulia itu tanpa banyak soal pun terus memikulnya sambil berjalan.

Kebetulan sedang mereka berjalan dijalanraya itu, lalulah seorang lelaki lain sambil mengucapkan Assalamualaikum kepada Salman Al Farisi. Salman lantas membalas salam orang yang dikenalinya itu. Oleh kerana terkejut melihat gabenornya memikul karung itu, maka orang yang mengenali Salman itu terus menanyakan orang lelaki yang berjalan bersama gabenor nya itu, “Wahai Tuan…tahukah tuan bahawa orang yang memikul karung itu adalah Salman Al Farisi…amir negeri kita ini?”

Wah..tentu terkejut sekali lelaki itu mendengarkan perkataan orang itu. Apa lagi bila dikenangnya bahawa orang yang telah dikasarinya itu adalah gabenornya sendiri. Maka dia pun lantas meminta maaf lalu meminta Salman menurunkan karung yang sedang dipikulnya itu. Tetapi Salman menjawab, “Oh tidak mengapa tuan, biarlah saya pikul karung ini sehingga sampai ke rumah tuan.

Demikianlah ketinggian budi Salman Al Farisi, salah seorang sahabat besar Rasulullah saw.

Pengajaran

Salman al-Farisi tak pernah bersikap sombong atau angkuh walaupun beliau adalah seorang gabenor/pemerintah. Jadi, siapalah kita untuk sombong dan angkuh?
Salman al-Farisi mempunyai peribadi muslim yang sejati. Beliau sangat penyantun, rendah diri serta zuhud terhadap kemewahan dunia. Jadi, kita pun mesti melatih diri kita untuk menjadi seperti Salman a-Farisi.
Disebabkan Salman al-Farisi ini adalah salah seorang sahabat nabi SAW yang agung, maka kita sangat digalakkan untuk meletakk an nama itu kepada anak kita. Dengan nama baik yang diberikan itu, moga-moga anak kita akan menjadi anak yang soleh dan hebat seperti Salman al-Farisi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...