Saturday, November 6, 2010

Sayang? Kawan? Atau Lawan?

Sometime when we talk about feelings, closeness and terderness, we intend to forget the person that in the front of us is the person that we reaaaally like to be with. Tetapi, because of rapat sangat dah, sudah terlalu biasa dengan dia we forgot, that kita AMAT PERLU menjaga hatinya!


Yes, anda sayang dia…Yes anda sedar that he or she is not a friend…and Yes dia bukan lawan, sebaliknya dia adalah orang yang you betul-betul ingin bersama. Tetapi why kena cakap lepas je? Why kena cakap selamba? Kata mengata…using all the words yang obviously…seperti tidak sayang, seperti ingin berlawan, seolah-olah hanya kawan biasa?

You see…recently I got to know one girl ni. She’s very pretty laaa bagi mereka yang kat facebook ni. FB dia pun full…full with balaks. But, I dont know what’s her reason dia boleh nak add pulak. So, okay lah…



Dalam seminggu dua gitu kita kawan, (NO scandal ya…) and she says that she likes me. And I said, dalam beribu-ribu lelaki single kat fb dia tu, why me? She said that she likes my way, and my smile. Okay lah…pandai gak la dia ngayat I. BUT…why? Setelah kita kawan… and getting closer… why your words changed?

I really can’t stand her words! Macam budak tak sekolah…kampung sangat! Bukan kutuk orang kampung…in fact orang kampung pun jauh lebih berbahasa daripada dia. I tak nak mention what’s the word she used, and how she use it…because terlalu, to me la terlalu kasar…dan tidak ada kelembutan dalam ayat-ayat dia. Cara dia bercakap dalam gurauan dia macam…bukan lucah, tetapi kotor sangat.

Till I decided, “MALAS AKU NAK LAYAN LAGI!” …you see, I admit I kenal ramai kawan wanita. But a true friend la. A real friend yang dah 10-20 tahun kawan pun tak pernah bercakap macam tu dengan I. We’re still great friends dan still mesra. We can gossip about guys…girls…talk about anything! YET…masih bercakap sopan dan tidak menjengkelkan!



All I want to say here is…KETAMPANAN atau KECANTIKAN seseorang itu BOLEH HILANG hanya kerana bahasanya…kerana, kecantikan sebenarnya datang dari tutur katanya, tingkahnya dan choice of words that you use. This girl yang lawa ni, macam model-model korean ni…boleh make me turn off! Why? Sebab mulut dia…kalau orang sekarang kata “MULUT MACAM…p@I\It#T” haaa…



Come to think this back…kesian pulak kat dia. Bagi balak-balak yang duduk melayan dia siang malam kat Fb tu maybe can take it la the way she talk dan gurau bodoh dia because balak entah datang dari ceruk mana…but for me, hmm…I dont think I can.

To me Bahasa menunjukkan bangsa, agama dan keperibadian…Tidak salah kita nak berbahasa dengan slang apa sekali pun, atau cakap lu gua ke, rock la lu beb…chayiok ke, whatever all that is slanga satu dunia….

Tetapi, apabila seorang wanita yang cantik, punya karier, punya her own business pulak tu, tidak menjaga keperibadiannnya… dengan menggunakan bahasa yang kotor all the time, bergurau dengan menjatuhkan air muka kawan, bercakap tentang segala najis dalam dunia ni…and you laughed about it…



well, to me you ain’t got no class at all in fact, no class can fit you. Macam ni ke sayang?…or kawan?…cakap lebih seperti LAWAN?!



Now you asking me,



“Why Im not interested to be your friend anymore?…why dont you ask yourself, Why you surrounded by man, but none of them want to be your lover, jauh sekali nak jadi your life partner…why?”

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...