Friday, November 5, 2010

“NEXT?!”

still remember when I was very young tapi gatal nak mengayat awek. Tambah pulak kena pam kat kawan “ayat la… ayat la… Tackle la, mesti dapat kat kau punya!”

Kawan-kawan biasa la, dia orang nak tackle sendiri takut. Last-last aku juga yang kena. Dan kita pulak bila kena pam or kena jack up kat member ni, mulai la rasa terer, rasa hensem tak masal! Hahaha

So, biasa lah… Nak memikat tersengih sengsorang, perasan macho, perasan lawa, perasan semua orang nak kat aku, then depan-depan orang ramai tengah beratur nak membayar kat cashier, I pun tegur…

” Hai…”

Sekali awek tak layan! Pandang muka pun tak! “HUH!” itu je yang keluar dari mulut dia adoi mak… Koyak beb!

Punyalah malu tak tahu mana nak letak muka!! Since that day, memang I jadi takut sangat nak tegur girls… Kena jack macamana pun memang undur diri la.
So, setelah I habis belajar dan bertugas di MAS sebagai PSA - (Passenger Services Assistant) I thought I boleh hilang rasa gabra, tetapi tidak! I still fobia nak tackle any girls.

But since that I’m working di International airport so I do learn a lot!

I tengok overseas people ni very different the way they think and act. Ada one time tu I tengok satu Japanese guy ni, dengan rendah dia, seluar cerut, pakai selipar, dapat berkenalan dengan satu minah orang putih…yang tinggi dan lawa pulak tu. Relek je…

Then I tengok satu Philipine guy ni hensem macam melayu punya hensem tapi kulit putih.

He’s on transit to L.A, so ada banyak la masa dia nak ngayat pompuan. Then dia gagal tackle dalam 4-5 orang awek dari berbagai bangsa, termasuk lah I punya office mate, semua tak layan!. But he keep on trying menegur dan cuba berbual. Lepas satu-satu hinggalah dia bertemu dengan satu girl ni yang cun jugak la, I think the girl is from Korea.

This girl memang dari mula lagi melayan dia. Within few minutes dia dah bawa this girl round satu airport, Wow!!

So I wonder la kan, dia tak malu ke berapa kali kena reject, berapa ramai awek yang tak layan dia. When I look at him, setiap kali girl tak layan dia, as if dia berkata “Next…next…next!” Hahaha FUNNY sangat!

And then I tell myself why not aku jadi macam this Philipine guy. I don’t see dia rugi apa pun, dan mengapa pula dia nak malu walau berapa ramai awek reject dia kan? Nak malu sebab apa?

So, dengan memakai uniform MAS, kot n tie …pakai smart je, setiap hari… bila free je, itu lah kerja I hahaha …menegur girls dari berbagai-bagai kaum… Stewardest pun wa ayat habis, ground hostess pun kena hahaha… Kalau kawan-kawan yang kerja MAS I yang ada kat Facebook ni baca sure dia orang teringat la Razzi “RICO” yang suka mengayat girls kat International Airport dulu wakaka

Well, the truth is I nak atasi rasa fobia I masa remaja dulu. And It works! The progress is : -

Nowadays, I can just tegur je sesiapa saja yang I jumpa dimana saja… Tanpa rasa takut atau segan… I akan tegur!

Dia layan okay, dia tak layan then I move to the NEXT one!

I also tak ada nak berduka atau bersedih “alamak dia tak layan aku la” - “alamak dia tak bagila no handphone dia” …NO! I will not do that.

I don’t care one, If I like I will say Hi and talk to her…and ask her number or ask her for a drink. Dia tak nak…NO HAL!

If she suka, okay. If tak suka, means I’m not her type la. So go to the NEXT target…hehe, tak perlu nak gusar apa pun.

The point that I’m trying to make here is, kita tidak perlu terikat dengan satu orang ituuuuuu je! Kita tidak perlu nak memikat yang satu ituuuu je… dan menunggu dia siang dan malam berbulan-bulan dan bertahun - LASTLY, dia tak nak juga kat kita. Hancur juga harapan… I’ve gone through it before, torture jiwa beb!

“Make youselves available to all and any possibilities, until you found THE ONE!”

Selagi you tak jumpa selagi itulah you kena go to the NEXT one that available. Jangan terikat dengan satu, konon setia dan apa salahnya memikat lebih pada satu jika kita belum milik sesiapa?…Also, mengapa nak tunggu hingga berzaman? Orang tua-tua pun berpesan, “Jangan tunggu lama-lama beb, nanti lama-lama dia diambil orang” - It’s so true!

kita ingat kita tunggu, kita setia… dan dia pun sama, tengok-tengok, dia diambil orang atau orang dah ambil dia. Kita?…MELEPASSS!

SO?!… Are you interested? No? …okay. NEXXXXT!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...