Friday, September 17, 2010

Daerah yang subur

Sumber: majalah Haluan


“Hari akhir tidak akan dtg kpd kita sehingga dataran Arab sekali lagi menjadi dataran berpadang rumput dan dipenuhi dgn sg2”. (Riwayat Muslim)

Pd akhir-akhir ini, hujan salji kerap turun di Jazirah Arab, tanah gurun pasir yg terkenal panas membahang. Namun, kejadian ini cuba disembunyikan drpd pengetahuan dunia amnya. Peristiwa ini berlaku di daerah Tabuk kira-kira 1500 km dr Riyadh, ibu negara Arab Saudi. Ketebalan salji sehingga 20 cm menybbkan suhu di Yordania tlh mencapai tahap beku – 0 darjah celcius.

Begitulah kehendak Ilahi yg menurunkan salji di Dataran Arab sbg salah satu tanda hampirnya hari Kiamat. Kenyataan ini dilaporkan oleh televisyen Arab Saudi dan disiarkan semula dlm rancangan Nuansa Pagi di televisyen Indonesia pd hari Selasa, 15 Januari lalu. Laporan berita itu menyatakan bhw pd hari Ahad, 13 Januari 2002, turunnya salji di Arab Saudi yg terkenal sbg tanah padang pasir panas dan ini disifatkan sbg suatu fenomena alam yg luar biasa. Bukan sedikit salji yg turun, sehingga boleh diibaratkan menyamai jumlah yg pernah turun di negara2 Eropah.

Apakah mesej atau isyarat di sebalik kejadian alam ini? Bagi umat Islam yg faham dan yakin dgn ajaran Islam fenomena salji ini bukan suatu yg aneh, krn Nabi Muhammad SAW tlh pun menerangkannya 1400 thn yg lalu. Ktk ditanya oleh para shbt mengenai bila terjadinya kiamat, Rasulullah SAW menjawab bhw pengetahuan mengenai dtgnya kiamat hanya Allah SWT yg tahu.

Namun begitu, Allah SWT tlh memberitahu tanda-tandanya kpd Rasulullah SAW, spt yg baginda sabdakan, “Hari akhir tidak akan dtg kpd kita sehingga dataran Arab sekali lagi menjadi dataran berpadang rumput dan dipenuhi dgn sg2”. (Riwayat Muslim).

Sabda baginda SAW ini menerangkan kpd kita mengenai tanda dtgnya Hari Kiamat. Sejarah jazirah Arab yg pernah menjadi padang rumput yg subur dan dipenuhi dgn sg2 dan dataran Arab ini sekali lagi akan menjadi padang rumput dan dipenuhi air sg.

Beberapa hari sblm turunnya salji di Arab Saudi, para ilmuan dr Universiti King Abdul Aziz ,Arab Saudi bersama-sama ilmuan barat tlh meneliti secara ilmiah tntg semua fenomena alam yg diterangkan di dlm AlQuran dan AlHadis. Kajian ini turut disertai oleh seorang orientalis, Profesor Alfred Korner, seorang ahli kaji bumi, Universiti Johannes Gutenburg, Mainz, Jerman.

Prof. Korner tlh diajukan pelbagai soalan oleh para ilmuan King Abdul Aziz. Ktk ditanya bagaimana Nabi Muhammad SAW boleh mengetahui sejarah jazirah Arab merupakan padang rumput yg subur dan dipenuhi oleh air sg, beliau menuduh bhw Nabi Muhammad SAW mengetahuinya dr kitab-kitab lama spt Zabur, Taurat, dan Injil yg sering menceritakan dataran Arab merupakan padang rumput yg subur, cerita para pengembala, cerita kebun anggur dan cerita pemilik kebun yg subur.

Katanya lagi, Nabi Muhammad SAW juga mendptkannya dr para ilmuan Rom ktk itu. Mendengar tuduhan Prof. Korner, para ilmuan King Abdul Aziz bertanya lagi bagaimana keadaan dataran Arab yg subur kala itu dpt dibuktikan secara ilmiah pd masa Nabi SAW hidup, 1400 thn yg lalu? Prof. Korner menjawab ketiadaan sains dan teknologi tidak memungkinkan pembuktian pd zaman itu.

Benarkah kejadian itu terjadi dan dpt dibuktikan secara ilmiah dgn teknologi canggih dewasa ini? Prof. Korner berkata ia dpt dibuktikan secara ilmiah, di mana dataran Arab ktk itu dipenuhi sg dan kebun-kebun yg subur. Prof. Korner menjelaskan lagi bhw ktk Era Salji ( Snow Age), kemudian ketulan ais di Kutub Utara bergerak perlahan ke Selatan hingga menghampiri Semenanjung Arab. Lalu iklim di dataran Arab ktk itu berubah menjadi sebuah daerah yg paling subur. Baliau menegaskan bhw kejadian ini adalah fakta sains yg tidak oleh dibantah.

Selanjutnya beliau ditanya mengenai kemampuan Nabi SAW megetahui bhw dataran Arab sekali lagi akan menjadi daerah yg subursbg tanda Kiamat, sdgkan penjelasan itu dibuat oleh baginda 1400 thn yg lalu? Malah, perkembangan teknologi ktk itu tidak mungkin membolehkan manusia mengetahui hal berkenaan. Lagipun, maklumat ini juga tidak ada diterangkan di dlm kitab-kitab terdahulu atau menerusi penelitian para ilmuan Rom?

Prof. Korner menjawab dgn malu-malu, bhw Nabi Muhammad SAW dpt mengetahui maklumat itu dgn pasti dr sumber yg benar-banar arif mengenai alam ini. Sebenarnya, Prof. Korner cuba mengelak drpd mengatakan secara terus terang bhw maklumat itu dtg dr Allah SWT – yg Maha Mengetahui tntg kejadian alam ini. Dialah Pencipta dan Pengatur alam ini.

Kemudian beliau ditanya lagi mengenai sabda Nabi SAW 1400 thn yg lalu, bhw sekali lagi dataran Arab akan menjadi daerah yg dipenuhi sg dan kebun-kebun yg menghijau benar-benar akan terjadi?

Prof. Korner menjawab dgn tegas bhw ia akan terjadi dan proses itu kini sdg berlaku. “Sebenarnya Era Salji Baru ( New Snow Age) tlh bermula dan sekarang ini salji di Kutub Utara sdg bergeser atau bergerak perlahan ke Selatan mendekati Semenanjung Arab,” kata Prof. Korner.

Menurut beliau, kejadian ini dpt dibuktikan dgn fakta sains berdasarkan tanda-tanda yg dilihat secara jelas berikutan angin salji yg melanda bahagian utara Eropah dan Amerika setiap musim salji. Kini, terbukti bhw salji tlh beberapa kali turun di dataran Arab sebagaimana diberitakan oleh TV Arab Saudi.

Kejadian di atas adalah salah satu bukti yg tlh dijanjikan oleh Allah SWT menerusi firmanNya, “ AlQuran ini tidak lain hanyalah peringatan bg semesta alam dan sesungguhnya kamu akan mengetahui (kebenaran) berita AlQuran setlh beberapa waktu lagi.” (Shad: 87-88 ).

Oleh itu, peristiwa yg baru-baru ini terjadi sepatutnya meningkatkan lagi keimanan kita terhadap Allah SWT. Kebenaran sabda Nabi SAW kian terbukti menandakan Kiamat sudah hampir. Malah, sudah bnyk kebenaran mengenai kejadian alam yg diterangkan oleh AlQuran dan AlHadis sejak 1400 thn silam kini dpt dibuktikan secara ilmiah menerusi sains dan teknologi. Antara lain misalnya kejadian manusia, tntg tatasuria, kejadian gunung-ganang, laut dan kewujudan mata air tawar di dasar laut,saraf manusia dan bnyk lagi keajaiban lain ditemui.

Justeru itu, mesti diyakini bhw AlQuran adalah mukjizat terbesar Allah SWT kpd Nabi Muhammad SAW berbanding mukjizat Nabi-nabi Allah yg lain. Mukjizat juga adalah bukti utk menjelaskan kebenaran Nabi dan Utusan Allah dan ia tlh disesuaikan dgn tahap berfikir umat Nabi2 berkenaan. Mukjizat nabi2 terdahulu hanya boleh disaksikan pd hayat mereka shj, dan tidak dpt dibuktikan lagi pd masa sekarang, kec mengetahuinya menerusi AlQuran.

Ini krn, Nabi2 terdahulu diutus oleh Allah hanya utk msyktnya shj, ttp Nabi Muhammad SAW diutus utk semua manusia hingga akhir zaman. Mukjizatnya yg terbesar iaitu AlQuran boleh dibuktikan oleh sesiapa shj, bila2 masa dan di mana shj, ttp dgn syarat manusia mahu mempelajari, mengkaji dan menelitinya dgn betul.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...