Saturday, March 27, 2010

Linux- Ubuntu

sebut jer sistem pengoperasian, mesti org sebut microsoft window. hatta org tak tau apa itu os, tapi jika sebut window semua tau. Linux merupakan salah satu operating sistem yang ada. sistem ini adalah perisian sumber terbuka. namun jgn silap tafsiran, open source bukan bermaksud free kerana ada juga OS linux yg memerlukan lesen untuk kegunaan interprise. Namun ubuntu merupakan perisian kegunaan yang 100% percuma untuk diguna. TAPI jika anda perlukan bantuan teknikal, anda perlu membayar untuknya (buang air pun bayar, apa lagi mintak org tlg kita).

Bagi aku ubuntu cukup mudah untuk diguna kerana ia menggunakan antara muka seperti os window. cuma anda perlu biakankan dengan os ini untuk lebih pengalaman.

untuk maklumat lanjut sila ke laman sesawang (laman web ler tu) http://www.ubuntu.com
aku akan cerita lebih lanjut pasal ubuntu next time sebab kubuntu sekarang

1 comment:

Anonymous said...

ubuntu telah release ubuntu 10 LTS. sekali tengok macam microsoft windows

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...