Sunday, March 28, 2010

Cara kenal pasti kulit BABI

SUMBER : http://pakarhowto.com/cara-bagaimana/cara-tengok-dan-kenalpasti-barang-dari-kulit-babi.html

Cara nak tengok dan kenalpasti barangan yang diperbuat daripada kulit babi ialah :


1.Tengok dan perhatikan betul-betul struktur kulit yang digunakan. Oleh sebab struktur kulit babi adalah sangat berbeza dengan kulit binatang lain, maka ia sangat mudah untuk dikenalpasti. Struktur kulit babi ini ada 3 TITIK DALAM SATU TOMPOKAN TITIK-TITIK. Cuba belek dan perhatikan, kalau ada 3 titik bertompok-tompok pada kulit tu, maka memang sah, itu adalah kulit babi. Jadi, jangan gatal tangan main beli jer. Walaupun harganya mungkin jauh lebih murah dari barangan kulit lain, tapi janganlah sekali-kali tertipu. 3 titik tompokan itu adalah seperti ini ;

2.Harga barang kulit babi ni biasanya lebih murah dari barangan daripada kulit binatang lain.

3.Biasanya kulit babi ini digunakan pada lapisan dalam sesuatu produk. Contohnya kalau kasut, kulit babi biasanya diletakkan pada bahagian dalam kasut tersebut sebab struktur kulit babi ini agak lembut.

4. kalau kasut, kulit babi ini paling banyak digunakan dalam pembuatan kasut untuk kanak-kanak perempuan dan kasut perempuan dewasa pun banyak juga. Lagi satu, kuilt babi juga banyak digunakan untuk membuat sandal untuk lelaki
 

4 comments:

eLQirani BizZ said...

owh goddd.. mmg slalu perati kasut, mmg slalu nampak corak tu.. was2, tp terfikir, xkan la xde sape buat aduan if tu kulit babi,.,
bukan kot, just kullit bese2 ja kot..

OMG!!

Anonymous said...

selalu barangan kulit perempuan yang ada corak gini. mungkin ramai yang masih tidak tahu atau buat2 tak tahu tu kulit benda haram nie masih wujud kot.

cik yien said...

saya baru sahaja mendapat hadiah dri majikan sempena birthday saya,,,hadiah yang di beri ialah beg duit,,saya keliru dengan jenis kulit yg berada di dalam beg duit tersebut,,kerana ia pon ad 3 bintik,,saya pernah melihat sampel kulit babi semasa program sekolah saya dahulu,,ternyata ia adalah benar,,tetapi saya masih keliru dengan bentuk 3 bintik tersebut,,,bagaimanakah jenis kulit babi uang betul?adakah ia 3 bintik melintang atau 2 bintik yg 1 lagi di bawah??

Laksamana said...

Cik Yien

Kalau dari apa yg saya paham titik dia nie mcm segi tiga, tapi untuk lebih paham minta rujuk orang yang lebih arif. saya biasa rujuk kawan2cina yang baik dgn saya, they all pun maybe boleh bantu kalau kita da baik dengan dia orang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...